A gyümölcsfák téli metszése

A fák rendszeres metszése elengedhetetlen, ha megfelelően szeretnének róluk gondoskodni. Sok kezdő vagy fiatal kertész óvakodik a fák metszésétől, mivel fél, hogy kárt tesz a fában vagy nem metszi megfelelő módon. 

A fiatal almafa téli metszése

Főként a fiatal fák esetében szoktak aggodalmaskodni, mert nem szeretnék megzavarni a növekedést. Nem kell megijedni, hiszen a fák érdekében veszik kézbe a metszőollót! 

Miért kell metszeni?

 • elhatalmasodnak az ágak
 • a fának sokkal szebb formája lesz - saját elképzelésünk szerint alakíthatjuk
 • több termésre számíthatunk
 • hozzájárulhatunk a fa gyorsabb növekedéséhez
 • tovább lesz termőképes a fa

A téli metszést a vegetációs időszakban, októbertől márciusig kell elvégezni. Ezzel minden gyümölcsfának jót tehetnek, de a csonthéjas gyümlcsfákat inkább ősszel, az almagyümölcsűeket pedig tavasz előtt érdemes metszeni.

Több módszer is van a fák metszésre, melyekkel érdemes megismerkedni még az előtt, hogy nekilátnának ennek a feladatnak! Minden kertész más formát szeretne a fáinak, ezért létezik több eltérő módszer.  

A metszés fajtája

 • sekély és hosszú vágás

Olyan fát válasszunk, amely burjázva nő és korai termése van. Fiatal, egy éves hajtásokhoz használjuk, hogy sekély vágást érjünk el. 

 • rövid és mély vágás

Amennyiben a fa termőképességét szeretnénk támogatni, mivel nem volt kielégítő az előző termés alatt, akkor válasszuk ezt a módszert! Rézsútosan vágjuk be az ágat és a vágást kenjük be viasszal. 

 • vágás az ág elágazásánál

Ezt a módszert ott alkalmazzuk, ahol gyűrűs daganatok jelentek meg. Rézsútosan vágunk, hogy ne alakítsunk ki túlságosan nagy vágófelületet. 

 • vágás a rügy felett

A nyári ágak és hajtások visszavágásakor kell használni.

 

Ha nem metszenénk a fát, akkor a hajtások túl nagyra nőnének és elnyomnák a fő ágat. Az ágak nem ágaznának el és a ritkás korona mellett a termés is jelentősen megcsappanna. 

A fák metszése nem bonyolult, de észben kell tartani, hogy minden fához individuálisan kell hozzáállni. Figyelembe kell venni, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb a konkrét fa számára. 

Tipp: Ha vastagabb ágat szeretnének levágni, akkor használjanak fűrészt és csak az után igazítság meg a vágást késsel! Végezetül használjanak viaszt vagy bevonatot, ami védi a vágás helyét. 

A téli metszés előnyei és hátrányai

 • a fákon nincsenek levelek, könnyen hozzáférhetünk az ágakhoz
 • meg tudjuk határozni a fa állapotát, betegségeit és sérüléseit
 • fennáll az ágak fagyásának veszélye

A fiatalító téli metszést nem ajánljuk őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, nektarin (kopaszbarack) esetében. Ezek a fák érzékenyek a hidegre, ezért szüretelés után kell őket metszeni!


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.11.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan szereljük be a kapcsolót és a konnektort?Hogyan szereljük be a kapcsolót és a konnektort?

Sürgősen ki kell cserélniük a villanykapcsolót vagy a konnektort, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá? Milyen eszközökre van hozzá szükség és mire érdemes figyelni? Cikkünkkel könnyen...

A csúszásgátló a fürdőszobában, a kádban és a zuhanykabinban véd a sérülések ellenA csúszásgátló a fürdőszobában, a kádban és a zuhanykabinban véd a sérülések ellen

A fürdőszoba az egyik legrizikósabb helyiség az egész házban. Gyakran történnek itt kellemetlen balesetek. A rizikót azonban csökkenthetjük egy egyszerű csúszásgátló vásárlásával. 

A programozható termosztátfejjel akár 30%-al is csökkenhet a fűtés költségeA programozható termosztátfejjel akár 30%-al is csökkenhet a fűtés költsége

A beltér fűtésének szabályozása meggátolja a hő elvesztegetését. Olvassák el cikkünket, melyben a termosztatikus radiátorszelepekről és termoszfejekről lesz szó. Minden fontosat...