A gyümölcsfák oltása, szemzése és keresztezése

A tapasztaltabb kertészeknek lehet, hogy semmi újat nem tudunk mondani, de a kezdők számára érdekes információkkal szolgálunk az gyümölcsfák oltásával kapcsolatban. 

 Vrubľovanie drevín

A szemezés más néven oltás a gyümölcsfák vegetatív szaporításának módja. Milyen különböző fajtái léteznek és mi közöttük a különbség? Olvassanak tovább és minden fontos kérdésre választ kapnak. 

Mire van szükségünk a fák oltásához? 

  • minőségi, éles oltókés
  • oltóviasz
  • oltószalag vagy rugalmas háncs kötözéshez

A fák szemzése

Az oltás a gyümölcsfák szaporításának módja, amikor az alany vágásába egy másik fa rügyét helyezzük. A rügy kisebb méretű, mint az alany azon része, ahová azt el szeretnénk helyezni. 

Ideális körülmények

  • jól kifejlett alvó rügyek
  • az alanynak aktív növekedési időszakban kell lennie, hogy a keresztezés hatékony legyen 
  • a legmegfelelőbb időszak a tavasz vagy a nyár, főként július - augusztus. 

A rügyeket a fa egészséges részéről kell leszedni. A legmegfelelőbbek a külső koronán lévő rügyek. A felső részt el kell távolítani és csak a levelek nyomai maradnak rajta. A sikeres oltást jelzi, ha a levelek nyomai 2 - 3 héttel az oltás után lepotyognak. 

Az oltás során T formájú vágást kell ejteni az alany kérégén. Ebbe a résbe kell becsúsztatni a rügyet a kéreg tetejével együtt. Egy másik módszer az ún. Forkert-féle szemlapozás. Ilyenkor az alany farészébe is bevágunk, majd oda van becsúsztatva a rügy. Természetesen az oltóviaszt sem szabad elfelejteni, ill. az oltószalaggal történő rögzítés is nélkülözhetetlen. 

Tavaszi oltás

A tavaszi oltás is nagyon elterjedt a kertészek között. Ennek lényege, hogy ez egy éves hajtást levelek nélkül, de rügyekkel átvisszük egy megfelelő alanyra. 

Ideális feltételek

  • a legmegfelelőbb időszak a tavasz
  • az alany és az oltóvessző legyenek kb. egyforma méretűek
  • a legideálisabb, ha a vegatációs időszakban végezzük el az oltást 

Az oltóvessző kiválasztása és maga a folyamat

Az oltóvesszőket a növény vegetációs időszakában kell eltávolítani, tehát december - január környékén. Életképes, vastagabb oltóvesszőt válasszunk. Miután eltávolítottuk a fáról, fontos, hogy hűvös helyen tartsuk (0°C - 5°C). Annak érdekében, hogy az oltóvessző ne száradjon ki, akár homokba vagy földbe is tehetjük, melyek megtartják a nedvességet. 

Több módszer is létezik. Az a legfontosabb, hogy az alany és az oltóvessző átmérője kb. egyforma legyen. Az oltóvesszőn és az alanyon is sima, részútos vágást ejtünk. Így egy ellipszis formájú felület jön létre. Az oltóvesszőt vágják le úgy, hogy maximum 5 rügy maradjon rajta. Ezt követően helyezzék az alanyhoz az oltóvesszőt és rögzítsék oltószalaggal. Az oltás helyét kennyék be oltóviasszal. Figyeljenek arra, hogy az alanyon és az oltóvesszőn ejtett vágás egyforma legyen! 

Hasítékolás

Ezt a módszert akkor alkalmazhatjuk, ha az alany kisebb, mint az oltóvessző. Az oltóvesszőt klasszikus módon bevágjuk, de az alsó részét levágjuk úgy, hogy illeszkedjen az alany kérgéhez. Az alanyt vízszintesen bevágjuk, ill. rézsútosan is ejtünk rajta egy vágást. Így két "csupasz" felület keletkezik. 

Ily módon megfelelő vágást hozunk létre az oltóvesszőn. Tegyük rézsútosan a csonka részhez és rögzítsük stabilan. A sebeket oltóviasszal kell bekenni! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.04.2020
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...