A fürdőszoba szellőztetése a tetőn és a falon keresztül. Hová helyezzük a ventilátort?

A nedves és meleg környezet ideális a penész és a kellemetlen szagok kialakulására. Amennyiben a lakásukban penész jelenik meg, akkor az ott tartózkodás többé már nem egészséges. Tehát nem csak esztétikai, de egészségügyi problémát is okozhat! 

Elszívó ventilátor a fürdőszobában a nedvesség eltávolítására

A fáradtság és a fejfájás csak pár tünet azok közül, amiket a penész okozhat. Hosszútávon fertőzéseket, krónikus köhögést, allergiát, asztmát és bőrirritációt is okozhat. Ezért a penész kialakulását meg kell előzni!

A penész 70 - 80%-os nedvességtartalomnál alakul ki. Szabaduljanak meg a kiváltó októl - a nedvességtől és eltűnik a penész is! Ezzel a problémával a fürdőszobában és a WC helyiségben találkozunk leggyakrabban. Hiszen itt a nedvességtartalom sokszor a 90%-ot is meghaladja - ideális környezetet alakítva ki a penésznek és a baktériumoknak. Több módszer is van arra, hogyan küzdhetünk meg a nedvességgel a fürdőszobában, de a ház más helyiségeiben is!

Talajfűtés

Az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módszer a nedvesség csökkentésére a talajfűtés. Egy szellőztetőrendszerrel kombinálva gyorsan kicserélik a helyiség levegőjét, tehát a nedvesség nem fog felgyülemleni és nem alakul ki a penész szaporodásához ideális környezet. Fűttéssel akár 10%-al is csökkenthető a nedvességtartalom. Amennyiben nincs lehetőségük talajfűtés beszerelésére, akkor a radiátor is megteszi. Probléma a tömbházakban adódhat, ahol pontosan meg van szabva a fűtési szezon kezdete és vége. Ilyen esetben ajánlott egy elektromos radiátor használata a fürdőszobában, amely mindig rendelkezésükre áll. 

Ablak

Amennyiben lehetőségük van rá, akkor a fürdőszobába is építsenek be egy ablakot. A nyitott ablak bebiztosítja a levegő természetes áramlását. 

Szellőztetésre szolgáló ablak a fürdőszobában

Nem mindig elég a szellőztetés - lehet, hogy kicsi az ablak vagy nem szellőztettünk elég hosszan...Ezért ventilátorral is ajánlott kombinálni. Ha nincs lehetőségük ablak beépítésére, akkor csak mesterséges szellőztetéssel távolíthatják el a fürdőszobából a felesleges nedvességet. 

Ventilátor – mesterséges szellőztetés

A mesterséges szellőztetés ventilátor segítségével a leghatékonyabb módszer a nedvesség eltávolítására a fürdőszobából és a WC helyiségből. Az elektromos ventilátor folyamatosan szívja el a nedves levegőt és friss, kinti levegőve helyettesíti. Más szellőztetési módszerekkel kombinálva a levegő cseréje még gyorsabb. 

A fürdőszoba vagy az egész ház felújítását tervezik? Még mielőtt nekilátnának, tervezzék meg, hogyan fogják megoldani a nedves levegő eltávolítását a fürdőszobából. A szellőztetőrendszer későbbi beépítése ugyanis sokkal drágábbra jöhet ki. Lehetőségeik alapján eldönthetik, hogy melyik ventilátor lesz az Önök fürdőszobájába a leghatékonyabb.

A ventilátor kiválasztása

Kellő figyelemmel válasszák ki a ventilátort. Több faktort is figyelembe kell venniük, hiszen így olyan ventilátort választhatnak, amely kellemesebbé teszi életüket. 

Axiális ventilátor a fürdőszobába

A ventilátorok felosztása

A konstrukció alapján a következőképpen oszthatjuk fel a ventilátorokat: 

 • Radiális – ez a típus a levegő szívását és transzportálását egy turbina segítségével végzi. Nagyobb, igényesebb helyisgek szellőztetésére is alkalmas, mint az irodák, éttermek, üvegházak...Hosszabb szellőztetőcső ajánlott hozzá, ill. a nedvességet egyszerre több helyiségből is képes elszívni. 
 • Axiális – ez a típus fordul elő a leggyakrabban a háztartásokban. A levegő áramlását egy propeller biztosítja, amely a motorra van erősítve. Az axiális ventilátorhoz tartozó szellőztető cső rövidebb. Fali vagy ablak ventilátornak is szokták nevezni.
 • Csőventilátor – ezt a típust bárhová beépíthetjük a csővezetékbe. Egyszerre több helyiség szellőztetésére is alkalmas. A használat idejétől függően két variáció közül választhatunk. Időnkénti használathoz a csúszócsapágyas ventilátor ajánlott, míg gyakori (több, mint 8 órás) szellőztetéshez a golyóscsapágyas megoldás javasolt. A levegő visszaáramlásának és a szagok kialakulásának megelőzése miatt a visszacsapószelep használatát tanácsoljuk. 

Zajkibocsátás

Egy fontos részlet, amely az életükre is hatással lehet, az a zaj. A ventilátorok zajkibocsátása általában 40 dB körül van. Amennyiben egy kicsit keresgélnek, akkor olyan ventilátort is találhatnak, amelynek zajkibocsátása 20 dB vagy még annál is kevesebb. 

Elhelyezés

Az, hogy hová helyezhetik el a ventilátort az is befolyásolja, hogy milyen típust vásárolnak. Elhelyezhetik a falra vagy a mennyzetre. Ez attól is függ, hogy merre halad a szellőztető cső. 

Ventilátor a fürdőszoba falára

Amennyiben a szellőztető cső rövid - akkor a falon keresztül kell elvezetni a levegőt. Ilyen esetben az axiális ventilátort ajánljuk. Abban az esetben, ha alaposan ki szeretnék szellőztetni a WC helyiséget a tetőn keresztül, akkor a szellőztető cső hosszabb lesz és ezért radiális ventilátorra lesz szükségük. 

Teljesítmény

A ventilátornak óránkánt 5 - 7-szer kellene kicserélni a helyiség levegőjét. Hogy kiválaszthassák a megfelelő teljesítményű ventilátort ismerniük kell az adott helyiség térfogatát. Ezt a térfogatot szorozzák meg a légcsere tényezővel (minden helyiségé más, a higiéniai tényezők miatt). Végeredményként kapnak egy orientációs jellegű értéket a ventilátor teljesítményét illetően. 

Légcsere tényező:

 • Fürdőszoba – 6 – 8
 • WC – 8 – 10
 • Dolgozószoba – 4 – 6
 • Konyha – 6 – 10

Példa: A fürdőszoba szélessége 2 m, hossza 3 m és magassága 2,5 m. A térfogatot a következőképpen számoljuk ki: 2 x 3 x 2,5 = 15 m3. A kapott értéket megszorozzuk a fürdőszobára vonatkozó légcsere tényezővel: 15 x 6 = 90 vagy 15 x 8 = 120. A ventilátor teljesítményének ebben az esetben 90 - 120 m3/h-nak kellene lennie. 

Inkább nagyobb teljesítményű ventilátort válasszanak. Az szükség esetén gyorsabban és hatékonyabban szellőzteti ki a helyiséget. 

A szellőztető cső hossza

Fontos különbség, hogy a falon vagy a tetőn keresztül szeretnék-e szellőztetni a fürdőszobát. A szellőztető cső hossza a ventilátor teljesítményét is befolyásolja, hiszen az a csőrendszeren keresztül áramoltatja ki a nedves levegőt - nyomást hoz létre, amely a csőrendszer hosszával csökken. Minél hosszabb a szellőztető cső, annál nagyobb nyomást kell a ventilátornak kialakítania. Ezért fontos, hogy a berendezés kiválasztásakor a nyomás alapján felmért hatékonyságot is figyeleme vegyük. 

Ez főleg a radiális ventilátorokra érvényes, melyek hosszabb szellőztető csőhöz lettek tervezve. Ha a szellőztető cső hossza 2 - 3 m, akkor a ventilátor hatékonyságának értéke a nyomás függvényében ideális esetben 30 - 50 Pa. 

Mennyezeti ventilátor a fürdőszobába

A cső hossza:

 • 2,0 – 3,5 m – 30 - 50 Pa nyomás
 • 3,5 – 5,5 m – 50 - 65 Pa nyomás
 • 5,5 – 8,5 m – 65 - 95 Pa nyomás
 • 28 – 40 m – 250 - 380 Pa nyomás

Amennyiben a szellőztető cső hossza 60 - 80 m, akkor olyan ventilátorra lesz szükségük, amely 600 - 850 Pa nyomást is képes kialakítani. 
Ilyenkor is válasszanak nagyobb teljesítményű ventilátort. Minden kiegészítőt vegyenek figyelembe, mint pl. a visszacsapószelep, mivel ez is a nyomás csökkenését eredményezi. 

Ha a falon keresztül szeretnék szellőztetni a fürdőszobát, akkor nem kell figyelembe venni a szellőztető cső hosszát. Ilyenkor elég egy axiális ventilátor, amelyet egy kis ügyességgel saját kezűleg is be tudnak szerelni. 

Szellőztetőrács

A ventilátor kiválasztásánál fontos elem a szellőztetőrács biztonságossága is. IP kóddal szokták megadni. A kódot két számjegy alkotja, amelyek a biztonságot jelölik (IP XY). Az első számjegy az idegen tárgyak elleni védelmet jelenti. A második számjegy a víz elleni védelmet határozza meg. Minél nagyobbak a számok, annál nagyobb a védelem. 

 • IP 0Y – védelem nélkül
 • IP 1Y - 5 cm-nél nagyobb idegen tárgyakkal szembeni védelem
 • IP 2Y - 1,2 cm-nél nagyobb idegen tárgyakkal szembeni védelem
 • IP 3Y - 0,25 cm
 • IP 4Y – 0,1 cm
 • IP 5Y – porral szembeni védelem
 • IP 6Y – porálló 

Ellenálló ventilátort a fürdőszobába

Vízzel szembeni védelem:

 • IP X0 – védelem nélkül
 • IP X1 – a ventilátor védelme függőlegesen csepegő víz ellen
 • IP X2 – a ventilátor védelme ferdén csepegő víz ellen
 • IP X3 – védelem szöktetéssel szemben
 • IP X4 – védelem fröcskölő víz ellen
 • IP X5 – védelem spriccelő vízzel szemben
 • IP X6 – védelem intenzív vízhatás ellen
 • IP X7 – védelem ideiglenes merőléshez
 • IP X8 – tartós merülés

A legalacsonyabb védelmi szinttel rendelkező ventilátor száma IP 00, míg a legmagasabb védelmi szinttel rendelkező ventilátor száma IP 68. A fürdőszoba és a WC helyiség szellőztetésére azonban nem kell a legmagasabb védelmi szinttel rendelkező ventilátort választaniuk. Elegendő, ha a táblázat első részéből választanak. 

Vezérlés

Több vezérlés típus küözül is választhatnak. Zsinór vagy kapcsoló. Léteznek olyan ventilátorok is, amelyek páratartalom érzékelővel vannak ellátva (HCS). Ezek maguktól bekapcsolnak akkor, amikor szükséges. Önnek csak a paramétereket kell beállítania. A többit bízza a ventilátorra!

A minőségibb és jobb modelleken a fordulatszámot is lehet szabályozni, de némelyiken szellőztető időtartam (T) és mozgásérzékelő (PIR) is beállítható - a ventilátor rögtön bekapcsola, amint mozgást érzékel.  

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.02.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?