A fuksziák gondozása

A fukszia valóban gyönyörű, de emellett elég igényes virág. Szépsége megfelelő törődést követel, fontos a jó környezet, föld és a gondoskodás is! 

A fukszia gondozása és virágai

A fukszia olyan, mint egy apró bokor, mely gyönyörű, színes virágokkal van díszítve. Hogyan gondozzuk a fuksziát? Hová ültessük ki? Az erkélyen is tarthatjuk? Minden fontos információt és hasznos tippet megtalálnak cikkünkben! 

A fukszia mint növény

A fukszia egy melegkedvelő faj. A mirtuszvirágúak rendjébe, azon belül pedig a ligetszépefélék családjába tartozik. A pontosság kedvéért eláruljuk, több mint 12 000 faja létezik. E növény Mexikóból, ill. Észak-Amerikából származik, de egyes fajtái Új-Zéland környékén is fellelhetőek. 

Nagyon hangsúlyos virágai vannak, melyek változatos színűek és formájúak. Csöves, félteli, teli, hosszú, vékony, harang alakú vagy levél formájú. Ez mind a fukszia fajtájától függ. Néhány esetben akár szoknyára is emlékeztethetnek. Mérete 30 cm-től egészen 3 méterig is terjedhet. A mi éghajlati körülményeink között általában lombhullató, de melegebb tájakon örökzöld és folyamatosan virágzik. 

A fukszia virágzása

A legismertebb fajok 

Tehát több mint 12 000 fukszia faj létezik, melyek eltérnek színben, a virág formájában, méretben, a növekedés, ill. a levelek típusában. Néhányat az itteni körülmények között meglehetősen nehéz tartani! A legismertebb valószínűleg a Fuchsia hybrida (szobai fukszia - 90%-ban ezt árusítják), Fuchsia microphylla vagy a télálló fukszia. Persze ezek mellett léteznek exotikusabb fajok is, mint a Fuchisa sylvatica, boliviana, orientalis vagy summa. Ezek mindegyike tipikus egy adott régióra, területre. Nálunk is nevelhetőek, de speciális körülményre van szükségük. 

Kiültetés és gondozás

A fukszia jellemző az erkélyekre, teraszokra, de természetesen a kertbe is ültethető. A fuksziának olyan helyre van szüksége, ahol nem éri túlságosan sok napfény, tehát nem éri közvetlen napsugárzás. Inkább savanyú talajba ültessük, melynek pH értéke kb. 6. 

A vegetációs időszak alatt rendszeres öntözést igényel, ill. a szép színek és formák érdekében ajánlott tápozni is! Fontos, hogy eltávolítsuk az elvirágzott virágokat és a megsárgult leveleket is. E feladat elvégzésével meggátolják a betegségek és a penész kialakulását. Ellenőrizni kell, hogy nem támadták-e meg a növényt olyan kártevők, mint a levéltetvek vagy a liszteskék. Betegségei általában a klasszikus penész és a rothadás. 

A fukszia szaporítása

Bármelyik évszakban vághatnak le hajtásoka, ideálisan a növény felső részéről. 

A fukszia szaporítása levágott hajtásokkal

Ez után tegyék vízbe vagy speciális, gyökerezést serkentő szerbe. Várjanak, míg a hajtás kigyökerezik. Általában ez 2-3 hétig tart. 

Kiültetésre váró fukszia palánta

A kis palántákat elég leszúrni a földbe. A fukszia formázhatóságának érdekében érdemes visszavágni, hogy bokor, piramis vagy magas fa formájában nevelhessük. 

A fukszia teleltetése

A rendszeres öntözés, tápozás, elhalt levelek eltávolítása és virágok leszedése mellett teleltetni is kell a fuksziát. Kertbe ültethető fuksziák is vannak, melyek ellenállóak a faggyal szemben -30°C-ig. Az erkélyre ültethető fajok kevésbé ellenállóak, ezért az első reggeli fagyok érkeztével teleltetni kell! A teleltetés előtt vágják vissza a fukszia ágait a felére, hogy a növény ne veszítse el összes erejét, távolítsák el a sárga leveleket és a virágokat is. 

A fukszia teleltetése és az ága visszametszése

Teleltetés során nem szabadna a hőmérsékletnek -5°C alá csökkennie. Február végén újra vágják vissza a hajtásokat, majd nyugodtan kirakhatják az növényt az erkélyre, amennyiben a hőmérséklet nem esik -12°C alá. A teleltetés alatt úgy öntözzék a növényt, hogy a föld mindig nedves legyen, de ne legyen eláztatva! 

Kártevők és betegségek 

A liszteskék és levéltetvek ellen, ahogy a szívókások és rágó rovarok ellen is a Karate Zeon 5 CS szer használatát ajánljuk. Ez kb. 1500 - 2400 forintba kerül. 5 napon keresztül, naponta háromszor permetezzék közvetlenül a növényre. 

Kártevők és gombás megbetegedések a fukszián

A fuksziák sok esetben a penész áldozatául esnek. Ezt általában a nem megfelelő öntözés okozza. Amennyiben a növényt megtámadja a penész, ajánlott félre rakni a többi növénytől és kicserélni a virágföldet, hogy a penész és a rothadás ne terjedjen. A leglogikusabb döntés, ha a penész által megtámadott fuksziát kidobjuk. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.07.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan gondozzuk az orchideát? Hogyan gondozzuk az orchideát?

Önök is kedvelik ezt a szép és gyengéd virágot? Az orchidea bármilyen helyiséget elegánssá tud tenni! Tudják, hogyan kell gondozni? Cikkünkből megtudhatják! 

Homoktövis - gondozás, átültetés, szaporításHomoktövis - gondozás, átültetés, szaporítás

Homoktövist már nálunk is egyre többen szeretnének a kertjükbe. Miért érdemes beszerezni egyet és hogyan kell gondozni ezt a fát vagy bokrot? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből!

A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés. A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés.

Az őszi időszak és a Midenszentek szimbóluma. Amennyiben azt szeretnék, hogy jól nézzen ki, akkor megfelelően kell gondoskodniuk róla. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan kell...