A 10 legjobb öko karácsonyi ajándék

A karácsonyt az év legszebb ünnepének is szokták nevezni, de emellett gyakran a legdrágább, legmaterialistább és a bolygó számára a legmegterhelőbb is! Elterjedt szokás, hogy karácsonykor megajándékozzuk családtagjainkat, barátainkat, azokat, akik fontosak számunkra.

Legjobb öko karácsonyi ajándékok nőknek, férfiaknak és gyerekeknek

Ez a kedves szokás azonban kezd megváltozni és sokszor csak feleslegesen nagy, drága ajándékokat vásárolunk, nem gondolunk arra, hogy ez a kiadás milyen hatással lesz a pénzügyi helyzetünkre karácsony után, ill. hogy a megajándékozott személy ki fogja-e tudni használni az ajándékot karácsony végeztével. Ráadásul a bolygóra gyakorolt hatást figyelembe se vesszük! Mai cikkünkben ezért pár környezetbarát tippel készültünk karácsonyra. 

Karácsony öko hangulatban

A karácsony a nyugalom, a kényelem és a pihenés időszaka. Legalábbis annak kéne lennie! Sokak számára azonban stresszt, az ajándékok hajszolását, végeláthatatlan takarítást, sütést, főzést és lázas készülődést jelent. Szeretnék, hogy idén máshogy teljen a karácsonyt megelőző időszak? Gondolkozzanak el azon, hogyan töltik évről évre a karácsonyi ünnepeket. Pihenjenek és olvassák el tippjeinket, hogy idén Önök is környezetbarátabban tölthessék az év legszebb ünnepét!

  • A tárgyakat cseréljék élményekre! A karácsonynak nem csak a fa alá rejtett ajándékokról és rengeteg ételről kell szólnia! Az élmény a lényeg. Ez persze minden ember számára mást jelent - rokonlátogatás, adakozás a rászorulóknak, kirándulás, séta a természetben, stb. Senki nem fog arra emlékezni, hogy milyen kozmetikumot  kapott, inkább arra, hogy kivel töltötte az ünnepeket. 
  • A használt nem jelent rosszat. Hazánkban még sokan nem szoktak hozzá a használt dolgok vásárlásához - ez inkább külföldön kezd divattá válni. Egy használt ajándék vásárlása nem jelenti azt, hogy a másik kevésbé lenne fontos. Annyit jelent, hogy amire valakinek már nem volt szüksége, az most máshol újra kihasználhatóvá válik. Lehet szó ékszerekről, bútorokról, régiségekről, hangszerekről. 
  • Mindenki értékeli a kézzel készült ajándékokat. Abban a korban, amikor mindent nagy mennyiségben gyártanak, ott felértékelődtek a kézzel készült tárgyak. Gondolkozzanak el, hogy nem tudnának-e saját készítésű ajándékot gyártani. Az sem baj, ha nem. Kereshetnek egy közelben lévő kézművest, ahol rendelhetnek kézzel készült ékszereket, lakáskiegészítőket, ruhákat, élelmiszereket, bútorokat és sok mást. 
  • Ne használjanak túl sok csomagolópapírt! Mivel műanyagot is tartalmaz, ezért nem lehet könnyen újrahasznosítani. Próbáljanak valami mást használni a csomagolásra. Tehetik ajándéktáskába, amit később az ajándékozott is felhasználhat. Amennyiben szeretnek csomagolni, akkor vásároljanak újrahasznosított, barna papírt, amit karácsonyi pecséttel, képekkel vagy saját rajzzal díszíthetnek. Akár textilbe is csomagolhatnak, amit kibontás után újból fel lehet használni. 
  • A műanyag dekorcációt cseréljék le kreatívan töltött időre akár a gyerekekkel is! Karácsony előtt a boltokat elárasztják a különféle műanyag dekorelemek. Amennyiben már van otthon pár ilyen dekorációjuk és minden évben újra használják, akkor kiváló! Ha azonban minden évben újat vásárolnak, akkor idén próbáljanak ki valami újat. Dekorációt készíthetnek a gyerekekkel együtt természetes anyagok felhasználásával, amiket egy séta alkalmával is összegyűjthetnek - tollak, tobozok, fenyőágak, kavicsok, moha, gallyak. Ez mind tökéletes környezetbarát dekoráció. 

Környezetbarát karácsonyi dekoráció

10 tipp öko ajádékra

Horgolt sminklemosó korong

Ár: 1400 – 3 600 Ft/szett

Ideális: anyukák, lánytestvérek, barátnők

A sminklemásra használt vattakorongok vagy nedves törlőkendők mind egyszerhasználatosak. Sokszor el sem gondokozunk azon, hogy mennyi ilyen korongra van szükségünk - hiszen nem kerülnek sokba és haszználat után rögtön kidobjuk őket. Itt az ideje, hogy egy fenntarthatóbb változatot is megismerjünk! Zero waste sminklemosó korongokat több fajta kivitelezésben is találhatunk, pl. pamutból vagy bambuszból is készülhetnek. Ajándékként a horgolt korongokat ajánljuk. Nem csak elegánsan néznek ki, de egyúttal a helyi kézműveseket is támogathatják. Akinek van kedve, az saját kezűleg is elkészítheti. Az ilyen korongok általában 5 - 6 db-os kiszerelésben kaphatóak. Mosógépben egyszerűen tisztíthatóak. Azt ajánljuk hogy rögtön két csomagot vegyenek, így hétvégén egyszerre kimoshatják az összeset. 

Természetes (szinte) csomagolásmentes

Ár: 1400 – 2 500 Ft/db

Ideális: anyukák, nagymamák, barátnők, környezettudatos urak

Mindenszentek után a boltok polcain nem csak a szaloncukrok és a Mikulások jelennek meg, de a kozmetikai ajándékcsomagok is. Samponok, tusfürdők, testápolók, mind műanyag flakonban, ráadásul több műanyagba csomagolva. Karácsonyi tipp? Állítsanak össze egy saját ajándékcsomagot természetes kozmetikumokból, amelyet szinte csomagolásmentesen megvásárolhatnak. A szilárd samponok nem műanyag flakonban érkeznek és a stílusos kézzel készült szappanok is jó választásnak bizonyulnak. A természetes kozmetikumoknak nem csak a hölgyek örülnek - a férfiaknak vásárolhatunk balzsamot, viaszt és egyébb szakállápoló termékeket. A természetes samponok, szappanok, kondicionálók, arckrémek és ajakbalzsamok széles teret nyújtanak egy saját kozmetikai ajándékcsomag összeállítására, amivel bárkit megajándékozhatunk. 

Kézzel készült szappanok és öko kozmetikumok karácsonyra

Öko zsírkréta

Ár: 2000 Ft

Ideális: gyerekek és unokák 3 éves kortól

Környezetbarát ajándékot nem csak felnőtteknek vásárolhatunk, hiszen a gyártók a legkisebbekre is gondolnak. A Hana például öko zsírkréta gyártásával foglalkozik. A klasszikus zsírkrétával ellentétben több előnye is van! A legfontosabb, hogy nem tartalmaz vegyi anyagokat - méhviaszból, növényekből és ételszínezékből készül. Környezetbarát, nem mérgező és nem tartalmaz nehézfémeket. Nem kell tehát félteni a gyerekeket tőle. Már 3 éves kortól hassználhatják a gyerekek, mivel háromszög formája miatt minden apró kezecskébe passzol. Fejleszti a finommotorikus képességeket és a központi idegrendszert. Rajzolhatnak, írhatnak, de akár építkezhetnek is vele!

Méz, méhészeti termékek, méhviaszos csomagoló

Ár: 2100/pohár, 2 900 Ft/méhviaszos csomagoló

Ideális: egész család, szülők, nagyszülők

A mézet egész évben fel lehet használni, de karácsonykor szinte nélkülözhetetlen. Helyi méz vásárlásával támogathatják a helyi méhészeket és természetes ajándékot adhatnak szeretteiknek műanyag nélkül! A különféle mézek mellett (akác, málna, gyógynövényes és diós méz) a méhészek virágport, propoliszt, mézbort, cukorkákat és méhpempőt is kínálnak eladásra. Nagyon keresettek a méhviaszból készült gyertyák is, amelyek melegséggel és csodás illatokkal árasztják el otthonukat. Egyre kedveltebb a méhviaszos csomagoló, amely lényegében egy pamut kendő méhviaszba mártva. Fóliaként használható élelmiszerek tárolásakor. A kéz melege lehetővé teszi, hogy fromázható legyen a méhviasz, így akármilyen friss élelmiszert belecsomagolhatunk. Egy ilyen csomagoló egész éven át használható, így nem kell folyton csomagoló fóliát vásárolniuk!

Komposztáló lakásba

Ár: 44 – 62 ezer Ft (típustól és márkától függően)

Ideális: egész család, feleség, férj, szülők, nagyszülők, környezettudatos személyek

A komposztáló már nagyobb kiadást jelent, de az évek során a befektetés megtérül. A komposztálás akár 40 - 60%-al is csökkenti a kommunális hulladék mennyiségét. A konyhai és háztartási hulladék nagy részét nyugodtan lehet komposztálni! A zöldségekre, gyümölcsökre, teatasakokra, kávézaccra, összetépett kartonra, dió- és tojáshéjra gondolunk. Nem kell aggódni, mivel a modern komposztálók nem árasztanak kellemetlen szagot és stílusuk is illik a legtöbb háztartásba. A komposzt mellett új házi kedvencek is megjelennek - kaliforniai földigiliszta, amely lebontja a bio hulladékot és komposzttá alakítja. Ezt felhasználhatják szobanövényeikhez!

Táskák és szatyrok nem csak zöldségekre

Ár: 1000 – 5000 Ft

Ideális: anyukák, nagyik, ökologikus beállítottságú személyek

Nagyszüleinknél általában találhatunk egy szekrényt, tele műanyag táskákkal és zacskókkal. Régen egyáltalán nem volt szokatlan, hogy a kenyér vagy a gyümölcs mellé még pár extra zacskót is elhoztak a biztonság kedvéért. Manapság ez már nem szokás, bár az üzletek még mindig sokszor kizárólag műanyag zacskókat kínálnak, de mi gondolkozhatunk környezettudatosan és használhatunk textil táskákat és zacskókat. Otthonról magunkkal vihetjük a boltba, ahol beletehetjük a gyümölcsöket, zöldségeket, pékárut és sok mást. Vannak áttetsző változatok is - ezek a pénztárnál sem okoznak problémát. Gondot jelent magukkal vinni ezeket a szatyrokat az üzletbe? Jusson eszükbe, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget tesznek műanyag zacskóba, ami úgyis a kukában végzi! Ha a teli táskákat haza tudják vinni, akkor nem okozhat problémát pár üres táskát sem magukkal vinni. 

Bevásárlótáska, szatyor és zsák karácsonyi ajándékként

Üvegek, termoszok, poharak

Ár: 3 600 – 10 000 Ft

Ideális: iskolások, sportolók, mindenki, aki hord magával frissítőt

Ha egy műanyag flakon az üdítővel együtt csak pár forintba kerül, akkor miért vásároljunk sokkal drágábban egy üveget, amit mindig magunkkal kell majd hordani? Ez egy befektetés, viszont nem pénzügyi - műanyag flakonból rengeteget kell vásárolni, míg az üveg több évet is kibír! Ez nem a pénzről szól, hanem a bolygónkról és a folyamatos szeméttermelésről. Elég, ha egyszer befektetünk egy kulacsba, termoszba vagy hordozható pohárba. A sok stílus között mindenki megtalálhatja azt, amelyik neki a legjobban tetszik. Kicsi, nagy, modern, konzervatív, sportos, stb. Az üveg kulacs télen tökéletes ajándék, mivel a legtöbb forró italok tárolására is alkalmas, tehát munkában vagy az iskolában is ihatunk meleg italokat. 

Könyv a hulladékmentességről 

Ár: 6 000 Ft

Ideális: szülők, nagyszülők, barátok, mindenki, aki környezettudatosabban szeretne élni

Milyen lenne a karácsony, ha a karácsonyfa alatt nem jelenne meg egy könyv (és egy zokni - természetesen bambusz). Minden kezdő környezettudatos személy számára ajánljuk Zero Waste otthon c. könyvet. Sokat segíthet a kezdőknek, mivel rengeteg tipp és tanács van benne, melyek segítenek csökkenteni a hulladék mennyiségét otthonunkban. A természetes készítményekkel, ill. az egyszerűbb és olcsóbb életvitellel is foglalkozik. A Zero Waste otthon c. könyv jelentőségteljes ötleteivel nyert népszerűséget és az emberek rádöbbentek, hogy a materializmussal elveszítik szabadságukat, mivel minél többet vásárolunk, annál több pénzt kell keresnünk és annál nagyobb a félelemérzetünk. Maga a könyv újrahasznosított papírból készül és a felhasznált nyomdafesték is környezetbarát. 

Horgolt kosarak

Ár: 7 000 – 16 400 Ft (mérettől és mennyiségtől függően)

Ideális: anyukák, gyerekek, barátnők, nagyszülők

A kézzel készült termékek nem csak divatosak, de a gyártók gyakran környzettudatosak, újrahasznosított anyagokkal dolgoznak és nem terhelik annyira a környezetünket! Mindenkinek, aki egy kicsit nagyobb rendszert szeretne vinni otthonába megfelelő ajándék a horgolt kosár. A kellemes pasztell színek minden nappaliba, irodába, fürdőszobába vagy gyerekszobába passzolnak. 100%-ban újrahasznosított pamutból készülnek és aljuk újrahasznosított műanyaggal van kimerevítve. Rakhatunk bele játékokat, irodaszereket, kozmetikumokat, tisztítószereket...A horgolt kosarakat akár kaspóként, újságtartóként, gyümölcskosárként is használhatjuk, de más apróságokat is tehetünk bele. 

Kaparós plakát – tippek a csomagolásmentes háztartáshoz

Ár: 6 000 Ft

Ideális: az egész családnak

Egyedi ajándékot keresnek a családnak? A többi családtagot is környezettudatosabb gondokodásra szeretnék ösztönözni? A kaparós plakát ideális választás lehet! Minden ablakban egy újabb tipp van, amely segíthet egy környezetbarátabb háztartás kialakításában. Az A2-es méretű plakátot feltehetik a falra és minden nap a gyerekekkel együtt lekaparhatnak egy újabb ablakocskát. Összesen 40 tippet olvashatunk a plakáton, melyek az egész család számára inspirációként szolgálhatnak. A plakáthoz egy 15 oldalas útmutató is jár PDF formátumban, ami segíthet a hulladék csökkentésében. Gyermekeik ráadásul játékos módon tanulhatják meg a környezetbarát gondolkodás alapjait. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.12.2021
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!

A hagyományos szivacsok, rongyok, kefék és drótkefék lecserélése a háztartás és a környezet szempontjából is nagyon hasznos. A luffa, a környezetbarát mosogatószivacs biztosan...

Ötletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykorÖtletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykor

Milyen lenne a karácsony ajándékok nélkül? Nem csak az ajándékkal, de egy különleges csomagolással is meglephetik szeretteiket! A lehetőségek tárháza határtalan! Inspirálódjanak...

Hogyan készítsünk adventi koszorút? Próbálják ki az Atelier Papaver tippjeit! Hogyan készítsünk adventi koszorút? Próbálják ki az Atelier Papaver tippjeit!

Az adventi koszorú varázslatos és nyugodt hangulatot teremt otthonukban már karácsony előtt pár héttel. Önök még nem szerezték be az ideit? Készítsenek egyet velünk együtt kizárólag...