3 praktikus tanács, hogy az ünnepek alatt is rend legyen otthonunkban

Ez egy olyan helyzet, amit minden háziasszony ismer. Főleg azok, aki gyerekekkel élnek együtt. Húsvét és karácsony előtt, ill. a tavaszi nagytakarítás alkalmával minden helyiséget alaposan kitakarítunk, feldíszítjük a nappalit, rendbe tesszük a gyerekszobát, de még a hálószoba is úgy néz ki ilyenkor, mintha egy magazin címlapjáról varázsoltuk volna oda. 

Hogyan tartsunk rendet a lakásban

Eljött a nap - a sok házimunka után megint kezdenek megjelenni a konyhában a mosatlan bögrék. A gyerekszoba a sok szétdobált játéktól úgy néz ki, mint egy hadszíntér. Az ágy mellet felgyülemlettek a ruhák. Váratlan helyeken bukkanak fel morzsák és már megint valaki otthagyta az ujjlenyomatát a kifényesített tükrön az előszobában! 

Úgy nézhet ki, hogy a sok igyekezet hiábavaló volt. Hiszen a rend még az első vendég látogatásáig sem tartott! Hogyan tartsunk rendet otthonunkban az ünnepek alatt úgy, hogy ne veszekedjünk és idegeskedjünk egész idő alatt? 

Megelőzés már a takarítás alatt is! 

Nem meglepő, hogy a háztartásban a legnagyobb rendetlenséget a sok felesleges kacat okozza. Rengeteg játék, amelyekkel senki nem játszik, csak kiszórják őket a gyerekek és otthagyják a nappali közepén. Előszedett könyvek, újságok, ruhák és kozmetikai szerek, melyek még egyszer sem voltak használva. Csak porfogónak tartjuk őket! 

Egy jó háziasszonynak két lehetősége van! Az első, hogy radikálisan osztályozni kezdi a felesleges holmikat, amivel megelőzi a rendetlenség kialakulását. Minimalizmus a szekrényekben, a könyvespolcon, a ruhásszekrényben. Ez az első lépés egy tisztább és átláthatóbb otthon felé. 

A holmik osztályozása és a felesleges dolgok kidobása

A másik lehetőség az, hogy több tárolódobozt vásárolnak, melyek megoldják a kevés rakodóhely problémáját. Így megszabadulhatnak a plüssöktől, kifestőktől, ceruzáktól, a több tucat krémtől, amelyek eddig a polcon álltak. Ezt a sok felesleges dolgot elrejthetik a vendégek szemei elől papír tárolókba, kosarakba vagy ládikába. Meglátják, hogy pár napon belül már meg is feletkeznek róluk! 

Katalógusunkból ajánljuk

Figyeljenek a kritikus helyekre

Minden háztartásnak vannak gyenge pontjai! Ezek olyan helyek, ahol felhalmozódik a sok felesleges kacat, ráadásul közvetlenül a látogatók szeme előtt van. A konyhaszekrény, az étkezőasztal, az előszoba padlója. Ezeken a helyeken mindent széthagyunk, amit nem kéne! 

Törekedjenek arra, hogy a koszos tányérokat rögtön mossák el vagy tegyék a mosogatógépbe. Ez főleg szokás dolga! Az étkezőasztalon enni kellene, nem pedig házi feladatot írni, vasalni, kulcsokat vagy táskákat tárolni! 

óAz edények elmosása a konyhában

Amennyiben mi és a család többi tagja is rászokik arra, hogy az étkezőasztal az a hely, ahol együtt vagyunk a közös vacsorák és a vasarnapi reggelik alkalmával, akkor nem csak családiasabb légkört teremtünk, de sok időt is megspórolunk, amelyet amúgy felesleges rendrakással kellene töltenünk! 

Szintén megtaníthatjuk a gyerekeket és párunkat arra, hogy rögtön rakodjanak el, miután hazajöttek - gondolunk itt a kabátra, cipőre, sapkára, táskára. Ezek egyikét sem szabadna ledobni a szekrény mellé, amikor megvan a saját helyük is! Az előszoba az első helyiség ahová hazaérkezéskor belépünk, így nagyon kellemes, ha egy hosszú nap után a tiszta lakásba térünk haza. 

Reggeli és esti takarítás

Nem igazán van értelme az egész napos sepregetésnek! Főleg nem az ünnepek alatt, amikor nyugodtan szeretnénk pihenni, esetleg van valami érdekesebb programjuk is. Vezessenek be egy esti és egy reggeli takarítási rituálét, melynek segítségével rendben tarthatják othhonukat. 

Amint felébrednek vessék meg az ágyat! Kevés dolog teheti olyan kellemessé az alvást, mint a friss, átszellőzött ágynemű. Tegyék be a mosógépbe a mosnivalót és reggeli után mossák el a koszos tányérokat. A nap folyamán elég, ha a kimosott ruhákat beteszik a szárítóba és kis segítőik innen már bármikor kiszedhetik és eltehetik őket. 

A rend fenntartása a konyhában és a konyhapulton

Az esti takarítással akár negyed óra alatt is könnyedén végezhetnek. Ilyenkor elég egy kicsit felsöpörni vagy felporszívózni a padlót, betenni a koszos edényeket a mosogatógépbe, letörölni az étkezősztalt és a konyhapultot egy nedves ronggyal. A gyerekek segíthetnek elrakni a játékokat és a könyveket. Így már van is idejük a családra! 

Ne feledjék, hogy az ünnepek közötti időszakot főleg Önmagukra és a családra kell szentelni, a háztartás ilyenkor a második helyre kerül. A vendégek is általában toleránsak és élvezik a találkozást. Éljék át az ünnep kellemes pillanatait stresszmentesen! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.10.2019
A cikk értékelése:
(88.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?