Zero waste háztartás! A hulladékmentes háztartás nagy segítség bolygónknak!

Naponta ki kell hordaniuk a szemetet és valamikor még az sem elég? Országunk viszonylag sokat fogyaszt és ezért sok szemetet is termel! A hulladék szelektálásában pedig nem vagyunk az élen. 

Kidobott szemét

Valakinek nincs elég ideje rá, más pedig türelmetlen. Ez az élet azonban nem olyan nehéz...cikkünkben egy kicsit közelebbről is megismerkedhetnek a hulladékmentes élet ötletével! 

Környezettudatosság szelektálás nélkül? 

El tudnak képzelni egy környezetbarát háztartást szelektálás nélkül? Míg nálunk épp hogy csak elkezdődött, addig külföldön már nagy divat! A zero waste vagyis a hulladékmentes élet sok család számára vált fontossá, akik úgy döntöttek, hogy nem szeretnék tovább szennyezni a Földet. Ezzel a kis változással az egészségükért és a pénztárcájukért is sokat tesznek! 

Élet hulladék nélkül

A hulladékmentes háztartás miatt megtanulhatunk kihasználni mindent, ami körülöttünk megtalálható és megtalálhatjuk az alternatív forrásokat is. Ki szeretnék próbálni?  

A zero waste, mint életstílus

Környezetvédelemmel ma már nem csak pár kiválasztott személy foglalkozik! Mindannyian egészséges, szeméttől és vegyi anyagoktól mentes környezetben szeretnénk élni. Az egészségtelenül felállított fogyasztói életstílus, amely jelenleg uralkodik arra késztet minket, hogy folyamatosan vásároljunk. Étel, ruházat, kozmetikumok, tisztítószerek - persze minden műanyagba, papírba vagy dobozba van csomagolva. Minden egyes hazavitt termékkel rengeteg hulladékot is magunkkal viszünk. 

Élelmiszerek felesleges hulladék nélkül

A zero waste arra késztet minket, hogy átgondoljuk, mire is van igazán szükségünk. Nem lenne jó számunkra, a pénztárcánk számára és az országunknak is, ha kevesebbet vásárolnánk? Nem lenne sokkal hatékonyabb, ha minden vásárlás és kiadás előre el lenne tervezve? 

Amikor tudatosítjuk, hogy nem csak magát a terméket fizetjük meg, de a műanyag csomagolást is, amit vásárlás után egyszerűen a kukába dobunk, akkor tiszta lelkiismerettel megfogadhatjuk, hogy egy olyan háztartást szeretnénk kialakítani, ami nem termel hulladékot!

Hulladék nélkül nem lehet élni! Valóban? 

A hulladék nagy része a korlátozás nélküli bevásárlások miatt keletkezik, amelyek főleg az utóbbi években lettek gyakoriak. Ezt a gondolkodásmódot nem egyszerű megváltoztatni, de megéri! Olykor elég pár apró változás, amelyek az élet összes területén megmutatkoznak. 

Kezdetnek próbálják ki tippjeinket, amelyek nagy változásokhoz vezethetnek. Vigyázat, a zero waste ragadós és nehéz neki ellenállni!

Zero waste a konyhában

 • A legtöbb hulladék az élelmiszerek vásárlásakor keletkezik. A műanyag zacskók nagyon károsak a természetre nézve. Kérjék meg a nagymamát, egy ügyes barátnőt vagy varrják meg saját maguknak a textil szatyrokat! Azokat bármikor magukkal vihetik a bevásárlásokra és beletehetik a zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat vagy a pékárut. 

Szövet zsák a zöldségekre

 • A zöldségek és gyümölcsök fagyasztására használjanak speciális szatyrokat, amelyek megvásárolhatóak pl. az Ikeában. Több évig is kitartanak és télen is elegendő alapanyagot tárolhatnak bennük! 
 • Van a közelükben tejautomata? Akkor pattanjanak fel, fogjanak egy üveget és már mehetnek is a friss tejért! 
 • A bolti joghurt nem a legegészségesebb választás. Használjanak otthoni joghurtkészítőt! Viszonylag olcsó, de a benne készült egészséges házi joghurt megfizethetetlen! 

Tej üvegben

 • Friss fűszernövények a kertből, erkélyről vagy a virágcserépből! Sokkal jobbak, mint a boltban kapható szárítottak! Nyáron levághatnak pár ágat, amit könnyen meg lehet szárítani. 
 • Lehet nem is tudják, de a teatasak olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek nem kimondottan hasznosak a szervezet számára. Egy nyári séta során gyűjthetnek hársfavirágot, mentát, kakukkfüvet. Télen olyan lesz, mint ha találnák! 
 • A bolt helyett menjenek piacra! A szezonális zöldségeket keressék! Tartsák észben, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél és az egészséges saláta elfogyasztása mellett a helyi kisvállalkozókat is támogathatják! 

Friss zöldség a piacon

 • Ne vásároljanak többet cukros italokat, dzsúszokat és ásványvizeket! Rengeteg pénzt spórolhatnak meg vele és a szervezetük számára is az a legjobb döntés. 
 • Önökhöz is eljutottak már azok a boltok, ahol kimért tésztát, szárított gyümölcsöket és sok mást lehet vásárolni? Nézzenek körbe! Lehet, hogy az Önök környékén is nyílt már egy ilyen hely. 

Zero waste a fürdőszobában

 • Minden hölgy szép szeretne lenni! Ne feledjék azonban, hogy a kozmetika jó szolga, de rossz úr! A vegyi anyagok kisimíthatják az arcot, de az öregedést is felgyorsíthatják! Amennyiben nincs komolyabb problémájuk az arcbőrükkel, akkor vásároljanak inkább természetes olajokat tartalmazó krémeket. 
 • Szerezzenek textil vattapamacsokat, amelyek hónapokon keresztül használhatóak. Használat után egyszerűen ki lehet őket mosni. 

Textil sminklemosó korongok

 • Vízben elkevert szódabikarbónával egyszerűen helyettesíthető a sampon!
 • Szinte minden nagyvárosban van egy olyan bolt, ahol csapolt sampont, mosógélt vagy öblítőt is vásárolhatnak. A csapolt termékek olcsóbbak, de minőségük ugyanolyan jó, mint az ismertebb gyártók termékei esetében. 

Csapolt drogéria

 • A vegyi folttisztítók helyett próbálják ki a szódabikarbónát és ecetet. Garantáltan elégedettek lesznek. 
 • Az ecet a fényező folyadékot is pótolhatja a mosogatógépben. Bármilyen felületet megtisztít és öblítő helyett is használható. Ha a mosógépet szeretnék kitisztítani, akkor öntsenek 2 dl ecetet a dobba és indítsanak el egy átlagos mosási programot. 
 • A mosdókagylóban és kádban lévő foltokra használjanak citromlevet. 
 • Legfőképpen a nyári hónapokban hagyják pihenni a szárítógépet és szárítsák kint a ruhákat! 

Zero waste ötletek

 • A textilipar a kőolajfeldolgozás után a legkárosabb iparág a világon a környezetre nézve. Még ha az üzletek minden hónapban le is cserélik a kínálatot, attól még Önöknek nem kell! Sok szép dologra bukkanhatnak a second handekben is. Esetleg cserélhetnek is egyik barátnőjükkel.
 • A tengerparti nyaralásról hozzanak egy üveg olívaolajat, fügét vagy valamilyen szokatlan fűszernövényt! Sokkal jobbak ezek, mint a mágnesek vagy a képeslapok. 
 • A virágok és bonbonok helyett inkább hasznos ajándékokat vásároljanak! Ajánljanak fel egy háztakarítást, gyermekmegőrzést vagy egy meghívást nyaralásra. 
 • Az élelmiszer kidobása sajnos elég megszokott nálunk. Szerezzenek be egy otthoni komposztálót és tanítsák meg az egész családnak, hogyan kell használni!

Felkeltették érdeklődésüket zero waste tippjeink és többet szeretnének tudni róla? Minden fontos infót és tippet megtalálhatnak Bea Johnson Zero Waste otthon c. könyvében. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.07.2021
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb ajádnékok házavatóra: tudják mivel lehet meglepni a háztulajdonosokat? A legjobb ajádnékok házavatóra: tudják mivel lehet meglepni a háztulajdonosokat?

A házavató egy nagyon jó alkalom arra, hogy találkozhassunk barátainkkal és rokonainkkal. Szép szokás, hogy a meghívottak valamilyen ajándékot is hoznak magukkal. Önök tudják, hogy mit...

Beton beltéren - beton vakolat, padló és bútorBeton beltéren - beton vakolat, padló és bútor

Marmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az árMarmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az ár

A marmoleum egy univerzális padlóburkolat, amely gyakran van ökológikusnak és természetesnek nevezve. Milyen előnyei és hátrányai vannak? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkben!