Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

A kertészkedés olyan tevékenység, amellyel kikapcsolódhat, lazíthat, különböző dolgokon gondolkodhat, ugyanakkor sok munkát hoz magával. Ez egy hatalmas téma, ahol mindig van valami új, amit meg lehet tanulni, és idővel, minél tovább kertészkedik, annál többet fog tudni, és annál könnyebben fog rájönni a dolgokra. A vermikulit szó a kert gondozásához kapcsolódik. Hallott már róla, vagy esetleg gyakori dolog Önöknél? Ha eddig nem nagyon érdekelte vagy még nem használt vermikulitot, de tervezi, akkor olvassa el ezt a cikket!

Vermikulit a kertben

Mai cikkünkben minden részletet megtudhat a vermikulitról - mi az, mire használják, mikor érdemes elgondolkodni használatán, mit tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni. Talán hallott már róla, de valószínűleg azzal kapcsolatban, hogy mérgező és inkább kerülendő. Erről is olvashat ebben a cikkben, ahol elmagyarázzuk, hogy miért hamis ez az információ.

Mi az a vermikulit és milyen tulajdonságai vannak?

A vermikulit egy szilikátásvány. Kertészeti boltokban és az interneten barna-arany pelyhek formájában kapható. Bár mesterséges, szintetikus anyagnak tűnhet, a vermikulit természetes ásványi termék, amelyet a földből bányásznak, majd feldolgoznak. A talajban elsősorban a víz és a tápanyagok megtartására szolgál.

Hosszabb ideig megtartja a vizet és a talajba juttatott tápanyagokat. A vermikulit nem tartalmaz azbesztet! A múltban ez egy nagyon vitatott téma volt, mivel a vermikulit Amerikában azbeszttel volt szennyezve. Azóta mindig tesztelték, hogy bizonyítsák ártalmatlanságát. A vermikulit ma már kereskedelmi és magánhasználatra egyaránt biztonságos. Idővel nem romlik, és semleges pH-értékkel rendelkezik. A vermikulit földdel keverve és rendszeresen öntözve nem oldódik fel, így valóban tartós megoldást jelent növényei számára.

A legtöbb esetben szerves, de ez a szabály nem mindig érvényes. Ellenőrizze a csomagolást, amelyen fel van tüntetve, hogy teljesen bio keverékről van-e szó. A vermikulit ideális olyan növényekhez, amelyek szeretik az erős öntözést, folytonos nedvességet igényelnek és sok tápanyagra van szükségük. A vermikulit használatának előnyei a kertben:

Ideális vetőmagok ültetéséhez vagy saját talajkeverék keveréséhez.
Segít könnyíteni a nehéz és tömört talajtípusokon
Elősegíti a növények egészséges gyökérnövekedését
Megtartja a talaj nedvességét és tápanyagot ad a növényeknek.
Könnyen használható és keverhető a földdel
Tiszta, steril, szagtalan és nem mérgező anyag.

Vermikulit vs. Perlit

A perlit hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és gyakran hasonlítják a vermikulithoz, de nem ugyanaz az anyag! A perlit könnyű, szagtalan és porózus. Ez azt jelenti, hogy ha a növénynek felesleges vize vagy tápanyaga van, azt egyszerűen elszívja. Ez a fő jellemző, amely megkülönbözteti a vermikulittól. Amikor a perlit alapanyagát magasabb hőmérsékletnek teszik ki, fehér gömbökké duzzad. Ezeket a földhöz keverik, hogy jobban átszellőztessék és kiszárítsák azt.

A vermikulit hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a perlit

A perlit is többször egymás után használható, akárcsak a vermikulit. Ez annak köszönhető, hogy nem bomlik le. Ha újra használni szeretné, tisztítsa meg a növénymaradványoktól. Ezután alaposan öblítse le, majd sterilizálja 10%-os fehérítőoldatban. Miután 20 percig ebben a keverékben állt, öblítse le és már készen is áll a további használatra. A különbség a következő: Vermikulitot akkor használunk, ha azt szeretnénk, hogy a növény a lehető legtovább megtartsa a tápanyagokat és a vizet. Vannak olyan fajok, amelyek állandóan nedves talajt igényelnek. Perlitet akkor használunk, ha azt szeretnénk, hogy a felesleges víz elfolyjon, és így a talaj gyorsabban kiszáradjon. Ez ideális például akkor, ha kaktuszokat vagy különféle szukkulenseket ültetünk.

A vermikulit és a perlit összekeverése - megéri?

Igen, lehetséges e két összetevő keverése, de ritkán találkozunk vele, mert mindegyik anyagnak más-más tulajdonságai vannak és eltérő feltételeket biztosítanak a növények számára. Főleg azokban az esetekben érdemes keverni őket, amikor azt szeretnénk, hogy a perlit levegőztetőszerként működjön és segítse a talaj vízkiválasztását. A vermikulit szivacsként segíti a talajt a víz megtartásában. Együtt fognak működni, hogy a talajban lévő növények számára egyensúlyt teremtsenek a vízzel.

A perlitet inkább dugványok gyökereztetésekor vagy kaktuszok, szukkulensek, epifiták és más, gyors vízelvezetésű talajt kedvelő növények ültetésekor. A vermulit alkalmasabb magok ültetésére és a sok nedvességet igénylő növények számára.

Hogyan, mikor használjuk és hogyan adagoljuk?

A vermikulit használata nagyon egyszerű és nincs szükség hozzá semmilyen speciális eszközre. Ha tiszta vermikulitba szeretne ültetni, az bármilyen méretű maggal lehetséges. Az ideális az, ha a vermikulitot a kiválasztott földdel vagy komposzttal keverjük össze, attól függően, hogy az adott növénytípusnak milyen igényei vannak. Az arány, amelyben össze kell keverni, 1:1-hez. Ha a magokat tiszta földbe vagy komposztba vetette, a jobb és gyorsabb növekedés érdekében fedje be vékony réteg vermikulittal. Ez a réteg elegendő ahhoz, hogy az alatta lévő talaj folyamatosan nedves és tápanyagokkal teli maradjon.

Ha azonban a vermikulit alatti talaj nem eléggé levegőztetett, penész jelenhet meg. Ennek az ásványnak az az előnye, hogy annak ellenére, hogy nedvesen tart, mégis átengedi a levegőt, így ideális feltételeket teremt a növekedéshez. A vermikulitréteg kialakítása a hőmérséklet és a páratartalom nagymértékű változása esetén is ajánlott. Ha magról való ültetés helyett inkább palántákat vásárol, akkor inkább 2:1-hez arányban keverje a földet a vermikulittal.

A vermikulit úgy működik, mint a szivacs vagy a moha, csak más formában. Használható kertben vagy üvegházban történő ültetéshez, de nedves talajt igénylő szobanövények ültetésénél és gondozásánál is. Különösen akkor fogja értékelni, ha gyakran elfelejt locsolni, vagy ha sok időt tölt a szabadban. A vermikulit teljes kiszáradása hosszú időbe telik, így a talajban a nedvesség több napig is megmarad. Az állandó nedvesség ellenére a gyökerek nem rothadnak el, és a növény gond nélkül tovább nő.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.08.2022
A cikk értékelése:
(92.8%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...

Saját kézi fűhengert otthon is készíthet! Mennyibe kerül?Saját kézi fűhengert otthon is készíthet! Mennyibe kerül?

A gyephengert elsősorban gyepszőnyeg lerakására és fűvetés előtt használják. Mire, mikor célszerű használni, és hogyan kell kiválasztani a megfelelő modellt?