Tuják - gondozás, öntözés, metszés, tápozás

A tujákat sok ember kedveli. Ennek több oka is van! Az egyik az, hogy a tuja egy viszonylag igénytelen növény, mely a kevésbé minőségi talajt is eltűri, ill. a napfényes és az árnyékos helyeken is jól érzi magát. 

Nyugati tuja a kerítés mellett

Ezen kívül nagyon dekoratív növény és könnyedény használható élősövényként is. 

Bevált táp tujákra

Mi az a tuja? 

A tuják örökzöld fák, melyek sosem hullajtják el leveleiket. Ellenállóak a faggyal szemben és kúp alakúak. A kertészetekben több fajtát és méretet is találhatnak - vannak olyanok, melyek ideálisak cserépbe, de olyan tuját is vásárolhatnak, mely akár 20 méter magasra is megnő! 

A két véglet közötti kompromisszumot a smaragd tuja képviseli, mely a leggyakrabban vásárolt fajta, hiszen ez az ideális élősövény kialakítására is. Összeolvad benne a dekoratív megjelenés és a funkcionalitás. 

A tuja kiültetése – mikor, milyen földbe? 

A tuja kiültetésének ideje lényegében nem fontos, tavasz elejétől egészen az ősz végéig (március - november) bármikor kiültethetjük. Elég, ha a talaj nem lesz fagyos, ill. nem lesz rajta hótakaró. A legideálisabb időszak júniustól augusztusig tart. A forró napokon figyeljenek arra, hogy a tuja ne száradjon ki, tehát rendszeresen öntözzék!

A tuja kiültetése a nyári hónapokban

A tuja számára ideális föld enyhén savanyú, semleges. Ami a konkrét minőséget illeti, a porhanyós, levegős, esetleg homokos földe kedveli. Tuját nem kellene nehéz, agyagos földbe ültetni! A föld minőségén akár utólag is javíthatnak tőzeges föld hozzáadásával. 

Amennyiben a tujából élősövényt szeretnének kialakítani, akkor minimum 30 cm helyet hagyjanak ki a növények között, de ideálisabb a 40 - 60 cm. Ha a tuják túl közel vannak egymáshoz, akkor megsárgulnak, megbarnulnak, majd teljesen kiszáradnak. A kiültetés utáni első hónapban fontos, hogy elegendő vizet kapjon a tuja. Öntözzék naponta, de ne vigyék túlzásba! 

A megfelelő hely kiválasztása és a tápozás

A tuját napos vagy félárnyékos helyre kellene ültetni. Az árnyékos helyet is átvészeli, de ilyen esetben növekedésük sokkal lassabb. Ha van otthon kutyájuk, akkor figyeljenek arra, hogy ne a fa tövében végezze el a dolgát - vizelet hatására a fa megsárgulhat. 

Némely növénynek kiültetés után vízen kívül tápra is szüksége van. A tuját kiültetés után nem kell tápozni! Az első tápozással várjanak legalább 6 hétig, mivel a túl korai tápozás negatív hatással lehet a gyökerek fejlődésére. Általánosan véve a tujákat tavasztól ősz kezdetéig kellene tápozni. 

Élősövény tujából

Tavasszal nitrogén tartalmú tápot kezdjünk használni, melyet a nyár folyamán (június) is alkalmazhatunk. Ha június után is nitrogén tartalmú tápot használnának, akkor meghosszabbítanák a növény vegetációs időszakát, így ennek következtében a növény kevésbé lenne ellenálló a faggyal szemben. Augusztusban és szeptemberben kálium tartalmú tápot használjanak, mely növeli a faggyyal szembeni ellenállást. Évente összességében kétszer vagy háromszor tápozzuk a növényt! 

Szaporítás

Amennyiben egy sor tuját szeretnének ültetni, nem kell mindet megvásárolni, hiszen a növény egyszerű szaporításának köszönhetően saját erőből is feltölthetik a készletet. Csak egy megnőtt fára lesz szükségük. A szaporítás ideális idejéről eltérő véleményeket találtunk. Általában a februárt és márciust ajánlják. 

A kifejlett fáról vágjanak le egészséges, 10 - 20 cm hosszú hajtásokat, majd áztassák őket speciális, növekedést stimuláló oldatba. Ezt követően cserépbe ültethetjük a hajtást. Ideális az enyhén savanyú föld, mely tőzeget és homokot tartalmaz. A pH értéknek 4 és 5 körül kell lennie. A földet nedvesen kell tartani!A virágcserépben addig hagyjuk a tuját, amíg elég hely van a gyökerei számára. Következő évben kiültethetjük a kertbe. 

Öntözés és metszés

Az öntözést már néhány helyen megemlítettük, most összefoglalnánk. A kiültetést követő első hónapban bőséges öntözést igényel a növény. Tehát nyugodtan öntözhetjük minden nap. A földet nedvesen tartjuk, de figyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl a tuját! 

Amikor a tuja már kicsit megnő, akkor hetente egyszer öntsünk egy liter vizet a növényre. A víz mennyisége a növény méretétől függ. A forró nyári napokon a víz mennyiségét akár háromszorosára is növelhetjük. 

Ami a metszést illet, csak akkor álljanak neki, amikor a fa már megfelelően legyökerezett. Ez 2 - 3 hónapig tart. A legtöbb helyen azt ajánlják, hogy egy évet várjanak az első metszés előtt - főleg az élősövények esetében. 

A tuja és az élősövény metszése

Amikor a fa már megfelelően legyökerezett, akkor a tavasz vagy a kora ősz az ideális idő a metszésre. Ha később metszenék, akkor a lemetszett részek megfázhatnak. A fákat legalább évente egyszer kellene metszeni magasságra és szélességre is. Az, hogy hogyan metszenek csak Önökön áll! A metszés elősegíti a növekedést és sűrűbbre nő tőle a növény. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.07.2019
A cikk értékelése:
(86.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan gondozzuk az orchideát? Hogyan gondozzuk az orchideát?

Önök is kedvelik ezt a szép és gyengéd virágot? Az orchidea bármilyen helyiséget elegánssá tud tenni! Tudják, hogyan kell gondozni? Cikkünkből megtudhatják! 

Homoktövis - gondozás, átültetés, szaporításHomoktövis - gondozás, átültetés, szaporítás

Homoktövist már nálunk is egyre többen szeretnének a kertjükbe. Miért érdemes beszerezni egyet és hogyan kell gondozni ezt a fát vagy bokrot? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből!

A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés. A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés.

Az őszi időszak és a Midenszentek szimbóluma. Amennyiben azt szeretnék, hogy jól nézzen ki, akkor megfelelően kell gondoskodniuk róla. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan kell...