Talajlazító - milyet vásároljunk és melyik a legjobb? Elektromos vagy benzines?

Az emberi lustaság nélkül ma még mindig lóháton közlekednénk és a vizet is kútból, csiga segítségével húznánk fel. Szerencsére egyre modernebb kort élünk és már szinte minden munkát meg lehet valamilyen módon könnyíteni. Ha már a nehéz munkáról beszélünk, akkor a mezőgazdaságot is mindenképpen meg kell említenünk!

Benzines kerti talajlazító

A talaj gondozása érthetően tartozik ebbe a kategóriába. Ásás, trágyázás, kapálás, szántás, levegőztetés. Ezek a munkák mind több óra, olykor több nap kemény munkát igényelnek. Hallottak már a talajlazítóról? Nagyban megkönnyítheti munkájukat! 

Hogyan válasszunk? Mely paraméterek fontosak? Mennyibe kerül egy minőségi talajlazító?

Mire való a talajlazító? 

A talajlazító már nem egy kertész szívét elnyerte. Főleg multifunkcionalitásával nyűgözi le az embert, mivel biztosítja a talaj összetett gondozását. Elsődleges feladata a talaj fellazítása. Vannak olyan talajlazítók is, melyek ettől sokkal többre képesek! Szántás, gyomlálás, trágyázás, gyepszellőztetés vagy a talaj elegyenlítése. 

Lényegében a talajlazító bármilyen talajjal kapcsolatos feladathoz passzol. Elvégzi a legnehezebb munkát, így időt és energiát spórol Önnek. Még a legrátermettebb gazda is örömmel fogad egy ilyen eszközt. Ráadásul nem foglal nagyobb helyet, mint pl. egy fűnyíró. 

Mire figyeljünk vásárlás előtt? 

Amikor már tudják, hogy mire szolgál a talajlazító, akkor meg kell válaszolni a mérettel kapcsolatos kérdéseket. Konkrétabban a talaj méretére gondolunk, melyen dolgozni szeretnének a talajlazítóval. Gondolják át, hogy tervezik-e a föld kiterjesztését, ill. milyen típusú talaj áll rendelkezésükre. 

Munka a talajlazítóval

Ne vásároljanak egy olyan gépet, amely nem felelne meg elvárásaiknak vagy nem lenne elegendő a kertjük számára. Mindig számoljanak tartalékkal is!

A meghajtó típusa

Valószínűleg nem meglepő, hogy több lehetőség közül is választhatnak. Ahogy a fűnyíró vagy a motorfűrész esetében, talajlazítót is vásárolhatunk villanymotorral vagy benzin motorral. A következő bekezdésből megtudhatják, hogy milyen előnyeik és hátrányaik vannak. 

  • Villanymmotor – a villanymotorral rendelkező talajlazítók kisebb, minőségi talajjal rendelkező területek megmunkálására alkalmasak. Súlyuk kicsi, nem hangosak és egyszerű őket kezelni. Ágyások és kis területre ültetett zöldségek gondozására ideális. Fenntartása csak minimális költségekkel jár.
  • Temészetesen a villanymotornak megvannak a saját határai. Ez alatt főleg a teljesítményt értjük, hiszen nem képes egyszerre nagyobb területet megmunkálni és olyan talajra sem alkalmas, melynek karbantartása igényesebb feladat. Nem megfelelő talajon használva nem végez tökéletes munkát, kihagy részeket és esetenként meg kell ismételni a munkát. Sajnos a vezeték is behatárolja a munkaterületet. 
  • Belső égésű motor – teljesítmény szempontjából a villanymotor a közelébe sem érhet! Ezen felül a benzines talajlazító nem függ az áramforrástól, ezért nagyobb területek megmunkálására is használható. A talajlazítók esetében találkozhatunk két- és négyütemű motorral. A teljesítmény általában 4 - 6,5 LE körül van.
  • A nagyobb teljesítmény miatt ezt a típust több mindenre lehet használni és nagyobb megterhelésnek is ki lehet tenni. A benzines talajlazítóknak nagyobb a fogásszélességük és a késeik átmérője is, melyekkel a talajon dolgoznak. Ez a típus nagyobb súlyú, ezért stabilabb. Kisebb hátránynak számít a hangosabb üzemelés és a rendszeres karbantartás szükségessége is.  

A talajlazítók kínálatának megtekintése

A motor teljesítménye

A villanymotorok esetében az ágyások megmunkálására elegendő egy 1000 W teljesítményű talajlazító. Ahogy azt már említettük, ez az egyszerűbb munkák elvégzésére alkalmas. A benzin motor esetében már érdemes kiszámolni, hogy milyen teljesítményre lenne szükségünk a kívánt feladatok ellátásához. 

Egy megbízható belső égésű motorral rendelkező talajlazítónak kb. 4 - 7 lóerősnek kellene lennie. Természetesen minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a gép súlya is, tehát több energiára lesz szükségünk használatakor. 

Fogásszélesség

Ez az érték meghatározza, hogy milyen szélességben dolgozik az eszköz. A kések átmérője pedig azt árulja el, hogy milyen mélységig képes a berendezés fellazítani a talajt. Ezt az értéket főleg akkor kell figyelembe venni, ha nagy területek megmunkálását tervezik. A kis fogásszélesség miatt ugyanis dupla annyi munkájuk lenne. 

Kisebb fogásszélességű talajlazító

A legnagyobb teljesítményű elektromos talajlazítók fogásszélessége kb. 30 - 40 cm, amely az ő esetükben teljesen megfelelő. Nagyobb virágágyásokhoz vagy kisebb kertekhez éppen megfelel. A túlságosan nagy fogásszélesség felesleges lenne. A benzines talajlazítók esetében ez az érték általában 30 - 80 cm között van, amely megkönnyíti a nagyobb területek megmunkálását, ill. kisebb területen felgyorsítja a munkavégzést. 

Az árkategóriák

Fieldmann vagy Hecht elektromos talajlazítót már 35 ezer forint alatt is vásárolhatunk. Az ilyen berendezések hobbikertészeknek megfelelőek. Amennyiben egy valódi munkagépet keresnek, akkor a 100 - 175 ezer forintos árkategóriában nézegessenek. A legmegbízhatóbb gyártók a Hecht és a Riwall. 

Hecht és Fieldmann talajlazítók

Konstrukció, tartozékok, anyag és a biztonság

A talajlazító kiválasztásakor érdemes nagy figyelmet szentelni a részletekre is, melyek olykor bizony fontosak lehetnek. Meg kell említenünk a kések minőségét, amelyeknek elsőrendű acélból kellene készülniük. Legalább ilyen fontosak a kerekek is. A benzines talajlazítók súlya több, mint 40 kg is lehet, ezért lényegesek a jó kerekek. 

A fogantyúknak és a kormánynak állíthatónak kellene lenniük, hogy a saját magasságukhozz tudják állítani. Gondoljanak arra is, hogy milyen kiegészítőket lehet az eszközhöz vásárolni, hiszen nem csak a talajlazítás az egyetlen rászabható feladat. A speciális kiegészítők, a kések vagy a hajtókerekek lehetővé teszik, hogy különböző célokra is használhassák a talajlazítót. 

Választható kiegészítők a talajlazítóra

A talajlazító kinézete főleg a motorház fedéltől függ. Minden fedélnek a megfelelő helyen kell lennie, ill. minőséginek és ellenállónak kell lennie. A motornak kellő védelem szükséges. Biztonsági szempontból ügyeljenek arra, hogy munka közben ne érjenek semmi olyanhoz, ami kárt tehetne a talajlazítóban, mivel azzal a saját épségüket is veszélyeztetnék. Mindig ellenőrizzék le az eszközt használat előtt!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.06.2020
A cikk értékelése:
(92.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?

Manapság az egyik legkedveltebb márka a piacon. Fejszék, lapátok, ásók, gereblyék, kések gallyakra és sok egyéb szerszám, amely jól jön a háztartásban és a kerti munka során is. 

A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani! A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani!

Az akkus fúró-csavarozó nagyon hasznos eszköz, amely segít az apró munkák elvégzésében. Önök is szeretnének egyet otthonra? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobbat!...

Makita, Metabo vagy Extol fúrógép. Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrógépet? Makita, Metabo vagy Extol fúrógép. Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrógépet?

Mely fúrógépek a legjobbak? Melyikkel fúrhatunk betonba? Mely paraméterek a legfontosabbak a választás során? Mi segítünk az új fúrógép kiválasztásában, hogy az tökéletesen megfeleljen...