Stílusos könyvespolc a nappaliba

A könyvespolc az egyik legkedveltebb bútordarab. Rakhatják a hálószobába, nappaliba, de akár a gyerekszobába is. A könyvespolc a család személyiségéről is árulkodik. Őrzi a könyvgyűjteményt, az emlékeket, fényképeket vagy kedvenc könyveket. A könyvespolc tökéletessé teszi a helyiség atmoszféráját és a könyveket úgy kellene elhelyzni, hogy minél szebb hatást keltsenek. 

Fa könyvespolc a nappliba

A könyvek története a regmúltba nyúlik vissza. Az a tárolási módszer azonban, amit ma is használunk egyáltalán nem olyan öreg. A könyveket régebben minden rendszer nélkül rakták fek a polcokra. A könyvek borítását kb. 1535-től teszik kifele. Ennek oka, hogy akko kezdtek arra a részre is nyomtatni. 

Az, hogy otthon hogyan rendezzük a könyveket csak a saját ízlésünkön múlik. Rakhatjuk őket fali polcokra vagy szekrénybe. Ezek a megszokott tárolási módszerek. Napjainkban azonban már sok stílusos darab közül lehet választani, de akár saját kezűleg is készíthetnek egyet! 

Könyvespolc különböző lakberendezési stílusokhoz

A skandináv stílusra a minimalizmus, a funkcionalitás, a letisztultság és a természetes anyagok a jellemzőek. Ebben a szellemben kell könyvespolcot is választani. A fa könyvespolcok természetes vagy fehér színűek. A minimalizmus és a funkcionalitás abban nyilvánul meg, hogy a skandináv stílusúak általában polcosak. Sok esetben egy egyszerű szekrényről van szó, amelyen a könyvek mellett pár családi fotó is elfér. 

A skandináv stílusban gyakran találkozhatunk ablak melletti kuckókkal is, amelyet olvasásra szoktak használni. Amennyiben egy ilyan kialakítására nincs lehetőségük akkor próbáljanak meg kialakítani egy ülőhellyel kombinált könyvespolcot - akárcsak a képen. 

Ülőhellyel kombinált könyvespolc skandináv stílusban

A rusztikus stílus jellegzetessége ezzel ellentétben a nem kidolgozott felület. Az ilyen stílusú bútordarabok általában nagyon természetesek. Ehhez a stílushoz illenek pl. a tömörfa könyvespolcok, amelyek általában nagy méretűek. Azok a polcok is megfelelőek, amelyek egy kis természetet csempésznek a beltérre - pl. ágak kombinációjával. 

Rusztikus stílusú könyvespolc

A Fenh shui nem is annyira azzal foglalkozik, hogy miből készül a könyvespolc, inkább azzal, hogy mit tartalmaz. A Feng shui azt tanácsolja, hogy szabaduljanak meg azoktól a könyvektől, amelyekkel rossz emlékeik vannak és tisztítsák meg tőlük a könyvespolcot. A könyveket rendszerezzék egyszerűen és átláthatóan! Tartsák őket tisztán, pormentesen! A könyvespolcot ne tömjék tele sok felesleges aprósággal, de mindenképpen helyezzenek el rajta valami fényeset!  

Amennyiben lakásuk van, akkor érdemes megismerkedniük azokkal a trükkökkel, melyek segítségével a lehető legjobban ki lehet használni a teret. Tegyék a könyvespolcot a folyosóra. A folyósó ugyanis csak arra szolgál, hogy egyik pontból eljussunk a másikba és sokszor megfeletkezünk arról, hogy hatékonyabban is ki lehetne használni. Akár térelválasztóként is használhatják egyszobás lakásban vagy garzonban. 

Fa könyvespolc térelválasztóként 

Pár tipp a könyvespolc elrendezésére

- ne tömjék tele az összes polcot könyvekkel! Tartsák magukat a kevesebb, több alapelvhez. Sok féle dolgot lehet a polcokra tenni. A nappaliban elhelyezett könyvespolcra tehetnek fényképeket vagy gyertyákat. Hagyják a könyvespolcot lélegezni! 

- legyenek eredeti ötleteik! A gyerekszobában lévő könyvespolcot sem kell tele rakni könyvekkel. Akár pár játékot is tehetnek rá. 

- nem minden könyv fér el a polcon függőlegesen. Semmi gond! Válasszák ki a túlságosan nagy könyveket és tegyék őket egymásra horizontálisan! 

- gondoljanak a háttérre! Ha egy nagy könyvespolcuk van, aminek nincs hátulja, akkor figyeljenek a háttérre is! Használjanak tapétát, ami kiegészíti a könyvespolc stílusát. 

Tipp: ABC szerint rendezik a könyveiket? Legyenek egy kicsit kreatívak és rendezzék el őket szín szerint! Teljesen más hangulatot érhetnek így el. 

Három tipp egy olcsó és gyors könyvespolchoz

Egy könyvespolc elkészítése nem feltétlenül bonyolult feladat. Sokszor elég egy kis kreativitás, ügyesség, pár szög és egy kalapács. Hogyan csinálhatnak könyvespolcot egyszerűen? 

Használjanak dobozokat pl. az Ikeából. Akár le is festhetik őket! A dobozokat tetszés szerint elrendezhetik, rögzíthetik és már kész is! 

Könyvespolc a nappaliba saját kezűleg

Van a kertben egy öreg létrájuk és pár fa lapjuk? Akkor nincs is egyszerűbb, mint könyvespolcot készíteni belőlük! Az érdekesebb hatás kedvéért le is festhetik. A kreativitásnak semmi nem szabhat határt! 

Otthon készített könyvespolc létrával

Ha hozzá tudnak jutni pár raklaphoz, akkor ez az Önöknek való ötlet! Rakják egymásra a raklapokat és már kész is a könyvespolc alapja. Ha van elég idejük, akkor akár le is festhetik a raklapokat! Ez valószínűleg az otthoni könyvespolc készítés legegyszerűbb módja és igazán gyorsan elkészülhetnek vele!  

Könyvespolc raklapokból

Nem tradicionális könyvespolc

Tényleg rengeteg könyvespolc típus létezik. Akármilyet is szeretnének a választék nagyon bőséges. Cikkünk végére összegyűjtöttünk Önöknek pár rendhagyó könyvespolcot, amelyek akár inspirációként is szolgálhatnak és kiegészíthetik velük otthonukat. 

Fára hasonlító könyvespolc

Fa alakú könyvespolc

 

Könyvespolc ülőhely

Könyvespolc és ülőhely egyben

Egyenetlen könyvespolc

Aszimmetrikus könyvespolc a nappaliba

Kígyózó könyvespolc

Stílusos kígyózó könyvespolc

Check könyvespolc

Modern könyvespolc

Már tudják, hogy melyik könyvespolcot választják otthonukba? 

További stílusos könyvespolcok megtekintése

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.01.2021
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

Eredeti gyerekfotelekEredeti gyerekfotelek

Beltéri hintaszék a tökéletes pihenéshezBeltéri hintaszék a tökéletes pihenéshez

Újra divat a stílusos esernyőtartó! Újra divat a stílusos esernyőtartó!

Sokoldalú kiegészítő. Alig észrevehető vagy kifejezetten stílusos modellt is vásárolhatnak. Igény szerint választhatnak kisebb és nagyobb méret közül. Az esernyőtartóra leginkább rossz...