Sonkafőző edény házi sonka készítéséhez. A rozsdamentes acél a legjobb!

Biztosan emlékeznek még az otthoni disznóvágásokra! A friss hús illata, kolbászok, karaj, disznósajt, de a vállalkozó kedvűek valószínűleg a házi sonka készítésével is megpróbálkoztak. 

Házi sonka a sonkafőzőből

A disznóvágás tradiciója már kihalófélben van, de ez még nem jelenti azt, hogy muszáj tartósítószerrel, keményítővel, színezékkel és egyéb a sonkába nem való adalékanyagokkal teli sonkát ennünk. Egy kis ügyességgel akár otthon is készíthetnek friss sonkát! Ebben a sonkafőző edény segíthet. 

Hogyan lássunk hozzá a házi sonka készítéséhez?

A házi sonka készítése nem atomfizika. Az interneten pontosan leírt recepteket lehet találni. Cikkünkben az alapvető folyamattal és az alapanyagok kiválasztásával fogunk foglalkozni. 

Az alapanyagok kiválasztása

A legfonotsabb a minőségi és friss hús. Mivel a házi sonkához nem lesz tartósítószer adva, ezért csak pár napig marad friss. Ez egyben a legnagyobb hátránya is. Friss hús használatával a sonka tartóssága valamivel meghosszabbítható. Nem feltétlenül kell sertéshúst használni. A marhahús, a csirke a pulyka, de még a nyúlhús is megfelelő! A leggyakrabban használt sertéshúst illetően a legjobb a comb, a tarja, de ha kicsit zsírosabb sonkára vágynak, akkor az oldalas is. 

Disznóhús szeletelése házi sonkához

Ezen kívül sóra, lesz szükség. Az egész sonka 2,5%-át teszi ki, tehát 1kg húshoz 25g só fog kelleni. Amennyiben azt szeretnék, hogy a sonka megőrizze szép, rózsaszín színét, akkor gyors sót kell használni, amely a konyhasó és a nátrium-nitrit (E250) keveréke és hús előkészítéséhez szokták használni. Ez az anyag a halálos botulinum toxin anyagot kibocsátó Clostridium botulinum baktérium szaporodását is lassítja. 

A nátrium-nitrit azonban negatív hatással van az egészségre (ezeket C és E vitamin hozzáadásával lehet ellensúlyozni), de a házi sonka készítésének fő célja, hogy finom ízt érjünk el tartósítószerek használata nélkül, tehát először érdemes kipróbálni a konyhasót!

Egy teáskanál cukorra és egy dl vízre is szükség lesz. Természetesen a saját sonkáját mindenki ízlése szerint fűszerezheti! Próbálják ki pl. a fűszerpaprikát, olivát, fokhagymát, borókát, rozmaringot, tömjént vagy a szerecsendiót. Valamelyik receptben a lágyabb hatás elérése érdekében tejet vagy tojást is használnak. A fantáziának semmi sem szabhat határt! 

A munka menete

A húst először nagyobb méretűre kockázzuk, úgy, mint a gulyáshoz. Minél nagyobbak a kockák, annál nehezebben fognak összeállni. Egy megfelelő tálba rétegesen elhelyezzük a húst és minden rétegre sót szórunk! Végül hozzáadunk egy teáskanál cukrot, amely kiemeli a tipikus sonka aromát és segíti a hús összeállását. 

Házi sonka készítése sonkafőző edényben

Ez után a húst kézzel kell összekeverni, miközben vizet adagolunk hozzá. Kb. fél órán keresztül kell keverni. A hús szélein zsíros anyag jelenik meg - ez a fehérje. A munkát egy olyan konyhai robotgéppel könnyíthetjük, amely tésztakeverésre alkalmas. A keverés végén sokat segíthet, ha egy darab húst apróra vágunk és újra hozzáadjuk a keverékhez. Ennek hála a hús biztosabban tapad majd össze. 

Itt jön a képbe az említett sonkafőző edény. A húst 48 órán át kell pihentetni - tehetik egy zárt edénybe vagy a sonkafőző edénybe. 

A sonkafőző edény funkciója

A sonkafőző lényegében egy műanyag vagy rozsdamentes acél edény, amely nyomást és rugókat használ. A húst így megfelelően összenyomja és egyben tartja. A húst közvetlenül az edénybe lehet tenni vagy egy zsákba, amit valamelyik gyártó az edényhez mellékel. A sonka kivétele ezzel sokkal egyszerűbb. 

A pihenő letelte után itt az idő a sonka főzésére! A sonkát 70 - 80°C-os vízbe kell helyezni. Kb. 1,5 órán át fő. Természetesen a hőmérséklet, a főzési idő és a pihentetés ideje a konkrét recepttől függ. A megfelelő hőmérséklet betartásában sokat segít a sonkafőző edénybe beépített hőmérő. Amennyiben a sonkafőző ilyennel nem rendelkezik, akkor külön kell vásárolni - a víz hőmérsékletének a legtöbb esetben ugyanis nem szabad meghaladnia a 80°C-ot! 

A sonkafőző kapacitása

A házi sonkafőző edények kapacitása általában 1 - 1,2kg húshoz van szabva. Ez bőven elegendő, hiszen nem ajánlott egyszerre nagy mennyiségű tartósítószer mentes sonkát készíteni, mivel csak pár napig őrzi meg frissességét. A házi sonka tartósságát friss hús használatával vagy gyors sóval és a higiénia betartásával lehet meghosszabbítani az anyagok előkészítésekor. 

 Tudták, hogy a házi sonkakészítő edényben ízletes kacsa-, máj- és egyéb pástétomokat készíthettek? 

A legkeresettebb sonkafőző edények

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.05.2021
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb drónok kamerával - a vélemények és értékelések segítenek választani!A legjobb drónok kamerával - a vélemények és értékelések segítenek választani!

Drónok kamerával munkához vagy játékhoz? Mindenki megtalálja a számára megfelelőt! Mielőtt megvásárolnák a drónt fontos megismerkedni a legalapvetőbb paraméterekkel. Cikkünkből minden...

A legjobb hotdogkészítő gépek a vélemények alapján. Az Orava modellje a győztes!A legjobb hotdogkészítő gépek a vélemények alapján. Az Orava modellje a győztes!

Ha étvágyuk támad egy minőségi hot dogra, akkor nem kell a legközelebbi gyorsétterembe sietniük! Ezt a kedvelt ételt akár otthon is elkészíthetik. Hogyan választhatják ki a legjobb...

A Microlife a legjobb érintésmentes lázmérő a testhőmérséklet meghatározásáraA Microlife a legjobb érintésmentes lázmérő a testhőmérséklet meghatározására

A technológia fejlődése a lázmérők gyártását is érinti. A klasszikus higanyszálas lázmérőre ma már kevesen emlékeznek. Jelenleg az érintésmentes modellek a legkeresettebbek. Cikkünkben...