Saját kézi fűhengert otthon is készíthet! Mennyibe kerül?

Egy szép, zöld és egyenletes felületű gyep fenntartása sok munkát és odaadást igényel. A megfelelő eszközök használata azonban megkönnyíti az erőfeszítést. Ezek egyike a gyephengert, amelyet elsősorban a gyepszőnyeg lerakása és a fű vetése előtt használnak. A rendszeres karbantartás során gyakran megfeledkeznek róla.

Hogyan válasszunk fűhengert?

Vessünk tehát egy pillantást arra, hogy mire használják a fűhengert, mikor érdemes használni, és hogyan kell kiválasztani a megfelelő modellt.

Miért fektessünk egy gyephengerbe?

Többféle fűhenger létezik, az otthoni használatra szánt kézi hengerektől a professzionális gazdálkodók és a nagy gyepek számára alkalmas rét- és mezei hengerekig. A leggyakrabban azonban kézi gyephengerrel találkozhat, amelyek egy hozzáadott súlyt tartalmazó hengerből és egy fogantyúból állnak, amellyel a görgőt maga előtt tolhatja. A nagy területekre tervezett hengerek a traktorhoz csatlakoztatható tartozékkal készülnek, ami megkönnyíti a nagyobb terület hengerlését. A fűhengernek elengedhetetlen azok számára, akik tökéletes megjelenésű gyepet szeretnének. Ez alatt nem csak a golfpályákat, játszótereket vagy parkokat értjük, hanem a kertben és a ház körüli kisebb területeket is!

A hengert évente egyszer vagy kétszer használjuk, de vásárlása hosszú távú befektetés. Ha minőségi, tartós anyagból készült modellt vásárol, akkor az biztosan több mint néhány szezont fog kibírni. A fűhenger szerepe a fű vetésekor vagy a gyepszőnyeg lerakásakor kezdődik, és az éves karbantartás során folytatódik, a henger pedig segít fenntartani a gyepfelület egyenletességét. A fűhengert mindig érdemes elővenni, amikor megérkezik a tavasz, amikor a tél után a gyep karbantartásra szorul, vagy amikor új füvet kell vetni azokon a területeken, ahol a fű kiszáradt, elfagyott vagy kártevők károsították.

Mire lehet használni a fűhengert?

 • A gyep kialakítása előtt - A fűvetés vagy a gyepszőnyeg lerakása előtt fontos a talaj előkészítése. A talajt elgereblyézzük, eltávolítjuk a köveket, nagyobb gyökereket, ágakat és minden olyan nagyobb tárgyat, amely nem tartozik a talajba és göröngyöket okozhat. A talajba műtrágya vagy komposzt is kerülhet a fű növekedésének elősegítésére. Ezen apróságok elvégzése után már csak a felső talajréteget kell kiegyenlíteni a gyephengerrel. Ez biztosítja, hogy a talajban ne legyenek vízzel eláztatott részek, amelyek a gyep öntözésekor megsüllyednek, és egyenetlen felületet hoznak létre. A talaj és az új gyepszőnyeg közötti mélyedések miatt a fű ezeken a területeken kiszáradna. A fűmagvetés esetében ez röviden egy csúnya, göröngyös gyepet jelentene.
  Az új pázsit lerakása vagy elvetése után - A felület előkészítésével még nincs vége a gyephengernek! A gyepszőnyeg lerakása után átfuthatnak rajta a gyephengerrel, ami segít abban, hogy a szőnyegcsíkok közötti egyes illesztések jobban összenyomódjanak, így nem keletkeznek rések. Ugyanakkor a fű gyökerei a talajhoz préselődnek, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fű megtapad és gyökeret ereszt, ami azt jelenti, hogy a száraz foltok kialakulásának lehetősége megszűnik. Ugyanígy kell eljárni a magok elvetése után is, amelyeket jobban a földbe nyomunk, így nem fújja őket el a szél, és felgyorsul a csírázási folyamat.
  A sérült területek javítása és a felület egyenletességének elérése - A gyepnek nem kell mindig egyenletesnek és hibátlannak maradnia. Előfordul, hogy vakondok, kártevők, rágcsálók garázdálkodnak vagy a fű egy része megfagy a tél során. A fűhenger használatával ismét sima és egyenletes felületet kap, és megszabadulhat a talajban lévő buskáktól, vakondoktól és dudoroktól. A bukkanók eltávolítása például a fűnyírásnál is fontos, hogy a fűnyíró egyenletesen vágja a füvet, és ne sértse meg azt. Ha új füvet kell vetni a sérült területekre (pl. ha a fű kiszáradt), a fűhenger ismét sík felületet biztosít.
  A gyep levegőztetése - A klasszikus sima henger mellett a piacon kaphatók olyan fűszellőztetők is, amelyek gördülés közben a talajba vájó fogakkal rendelkeznek. Az ilyen hengereket a talaj levegőztetésére használják, ami segít a fűnek több tápanyagot felvenni a talajból, mélyebb gyökereket ereszteni és javítja a fű egészségét is! Ez fellazítja a tömörödött talajt és javítja a talaj áteresztőképességét, ami a gomba és penész betegségek csökkenéséhez vezet. A jobb légkeringés szintén hozzájárul az új fű növekedéséhez.
  Előkészítés kerti tevékenységek előtt - A kerti henger más kerti tevékenységek megkezdése előtt is használható a kert vagy a gyep felszínének kiegyenlítésére és az egyenetlenségek eltávolítására. A talaj kiegyenlíthető, mielőtt focizni, tollaslabdázni, minigolfozni kezdene vagy különböző szabadtéri játékokat játszana. A felületet a föld feletti úszómedence felállítása, kerti sátor, pavilon vagy színpad felállítása, ülőhely előkészítése, grillezés, kerti partik vagy esküvők előtt is elő kell készíteni.

Mikor ajánlott a használata?

A legjobb eredmény elérése érdekében a gyephengert évente egyszer vagy kétszer ajánlott használni, először tavasszal, majd szükség szerint, lehetőleg ősszel. A gyephenger használata tavasszal nagyon fontos, mivel egy hosszú és fagyos, sok hóval teli tél után nagy a valószínűsége a dombok, talajhézagok és különböző felületi egyenetlenségek kialakulásának. Hengerléssel ismét sima felületet kap, és ha úgy találja, hogy újra kell vetni, a henger előkészíti a megfelelő területet. Természetesen a hengert a gyep kialakulásakor, azaz tavasszal és ősszel is használják.

Fűhenger - használat

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hengert évente legfeljebb kétszer szabad használni! A henger túlzott használata károsíthatja a füvet, különösen nyáron, amikor magasabb a hőmérséklet. Ekkor a fű hengerelésével nagyon könnyen hozzájárulhat a gyep egy részének kiszáradásához. Nem ajánlott a henger használata akkor sem, ha a talaj vizes, mivel túlságosan összenyomná azt és eltávolítaná a levegőt. Ha a talaj száraz, a helyzet éppen fordított lenne - a talaj alultömörödött lenne. Ezért a legideálisabb, ha a gyepet enyhén megnedvesíti a henger használata előtt.

Hogyan válasszunk fűhengert?

A gyephengert kiválasztásakor mindig vegye figyelembe sajátos igényeit, hogy milyen körülmények között fogja használni, ki fogja használni, hol fogja tárolni, és ami a legfontosabb, mit szeretne elérni a gyephengert használva. Ha kisebb pázsitja van, amely sok keskenyebb vagy szabálytalanabb részből áll, a henger kiválasztásakor ennek megfelelően kell dönteni! Ha nagyobb területű fűről van szó, gondolja át, hogy kézi hengerrel is el tudja-e hengerelni, vagy traktorra van szüksége a munkához.

Méretek

A henger első fontos kritériuma a méret, vagyis a hossza. Az otthoni használatra ideális kézi hengerek 50 és 150 cm közötti méretekben kaphatók. A legtöbb gyephez a legnagyobb méretűek túl nagyok, szűkebb helyeken nehéz lenne használni, és sokaknak a tárolás is problémát okozna. Ezért az ideális az, ha a gyeptől függően 60 és 90 cm közötti hosszúságú hengerhez nyúlunk. Ha nagyobb a pázsitja, ne féljen egy nagyobb modellt választani. Ez lehetővé teszi, hogy hamarabb befejezze a munkát, és elegendő nyomást fejtsen ki.

Súly és feltöltés

A henger súlyát a gyep típusához és a görgetés céljához kell igazítani. A túl könnyű hengerrel nem fogja elérni a kívánt eredményt, a túl nehéz henger pedig károsíthatja a gyepet, mivel túlságosan összenyomja a talajt, így a fű nem kap elég vizet és levegőt. A henger súlya 90 és 270 kg között mozoghat, a 110-140 kg-os hengerek elegendőek a normál otthoni használathoz. A henger kiválasztásakor ne csak a henger a súlyára koncentráljon, hanem arra is, hogy milyen súlyt tud elérni, amikor megtelik. A fűhengerek vízzel vagy homokkal tölthetők, ami jelentősen megnöveli a súlyt.

A víz könnyebb hengert hoz létre, amelyet például a friss vetéshez használhatnak. A vízzel való feltöltés általában könnyebb, a víz könnyebben elérhető és olcsóbb, és a munka befejezte után könnyen eltávolítható a hengerből, ami megkönnyíti a tárolást. A homok nagyobb súlyt tesz lehetővé, de ez azt is jelenti, hogy nehezebb lesz kezelni. A henger homokkal való feltöltése azonban nehezebb és drágább is. Ezért a hengert használat után nem szokták kiüríteni, hanem a homokkal együtt tárolják, ami nehezebb tárolást jelent.

Anyag

Fűhengert vásárolva leggyakrabban 2 anyaggal találkozhat: acél és poliuretán. Az acél gyephengerek általában nehezebbek és tartósabbak. Vízzel tölthetők fel, ezért jó korrózióvédelemre van szükségük. A fémhenger esetében kisebb a valószínűsége, hogy megreped vagy kilyukad, így tartósság szempontjából egyértelműen nyerő. Nagyobb súlyuk hátrányt jelenthet a tárolás és a kezelés során, például a henger ellenkező irányba történő elfordítása vagy a tartalom kiürítése fizikailag megterhelőbb lehet.

Fűhenger - anyag

A poliuretán hengerek általában valamivel kisebbek és olcsóbbak, könnyebbek, és vízzel és homokkal is feltölthetők. A fémhengerekkel ellentétben ez az anyag biztosan nem rozsdásodik, és könnyebben kezelhető a tárolás, az elfordítás, a feltöltés és ürítés során. Ha azonban egy ilyen hengert kavicsokkal vagy éles kövekkel teli gyepen használ, azok károsíthatják és kilyukaszthatják a hengert.

Ár

A fűhengerek megvásárolhatók a boltokban és a speciális kerti kellékeket árusító webshopokban is. A hengerek ára a méret és a felhasznált anyag szerint változik. A kézi hengerek általában olcsóbbak, mint a traktoros hengerek. A legolcsóbb kézi hengerek már 16 ezer forinttól megvásárolhatók, de vigyázzunk a méretekkel, mivel ezek a hengerek általában csak 50 cm hosszúak. A közepes és nagyobb kézi hengerek 27 és 39 ezer forint között kaphatók, az olcsóbbak poliuretánból készülnek. A traktorok tartozékaként használt gyephengerek már 79 ezer forinttól megvásárolhatók. Ha túl drágának találja a fűhengereket, akkor keressen kedvező ajánlatokat a bazárokban. Alternatív megoldásként, ha tárolási problémája van, ne habozzon bérleti szolgáltatásokat igénybe venni! Elég, ha évente egyszer, tavasszal bérel egy hengert és nem kell többé a tárolással foglalkoznia!

Mit érdemes még figyelembe venni választás előtt?

 • Tárolás - A henger vásárlásakor a tárolásról gyakran megfeledkeznek. A legtöbb henger szétszerelhető és könnyen tárolható. Problémát jelenthetnek a nagyobb és nehezebb modellek, amelyeknél előre át kell gondolni, hogy hol és hogyan fogja tárolni az eszközt.
  Push and pull - Ezt az elnevezést néha olyan hengerkialakításra használják, amely lehetővé teszi a fogantyú áthelyezését, így a görgő tologatható vagy húzható. Így egy modellben mindkettő közül választhat, a fogantyú pedig ergonomikusan van beállítva, hogy mind a húzás, mind a tolás kényelmes legyen.
  Szellőztető kiegészítő - Egyes hengerek levegőztető kiegészítővel is megvásárolhatók, amelynek fogai lehetővé teszik a talaj levegőztetését. Ez egy nagyon sokoldalú tartozék, amely nemcsak a gyep levegőztetésére, hanem a talaj levegőztetésére is használható ültetéskor. Külön is megvásárolhatók, de ügyelni kell arra, hogy a méretek illeszkedjenek a hengerhez.

Hogyan válasszunk fűhengert?

Sok ügyes barkácsoló gyakran választja a saját gyephenger készítését ahelyett, hogy vásárolna egyet. Ez nem egy bonyolult folyamat - gyakran használnak hozzá betont. Ehhez szükség lesz egy formára, amelyet például egy hordóból is elkészíthet. Az aljzat közepén lyukat kell fúrni, mivel a beton közepén keresztül egy műanyag csövet kell elhelyezni. Ez arra szolgál, hogy helyet alakítson ki egy vasrúd hengeren keresztül történő elhelyezéséhez, amelyen a henger forogni fog. A PVC-rúd rögzítése után öntse ki a formát betonnal, és várjon, amíg teljesen megszilárdul!

Kézi fűhenger

Néhány nap múlva a beton elég kemény lesz, és a henger kivehető a formából. A henger hosszától függően válasszon egy olyan hosszú vasrudat, amely átér a henger közepén hagyott lyukon. A rúdnak tartós fémből kell készülnie; semmiképpen ne használjon fát, mert az eltörik a henger súlya alatt. A rúdnak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy mindkét oldalról legalább 15 cm-re kiálljon. Rögzítse a vasrudat a vasmarkolathoz vagy a traktor tengelykapcsolójához. Beton gyephengert akkor is érdemes csinálni, ha például az előző poliuretán henger megrepedt, megsérült, de a nyele még ép.

Hogyan használjuk a kézi fűhengert?

A legjobb eredmény elérése és a fű károsodásának elkerülése érdekében fontos a megfelelő gyephengerlési technika. Válassza ki a megfelelő napot - vagyis amikor nem esik az eső, és a fű nem ázik át, amikor a téli fagyok eltűntek, és amikor a hőség még nem túl intenzív ahhoz, hogy a fű kiszáradjon. Ha új hengert használ, először össze kell raknia, de ez nem vesz igénybe néhány percnél többet. Csak tegye össze a részeket, húzzon meg néhány csavart, és már készen is van a gyephenger! Töltse meg vízzel vagy homokkal a kézikönyvben található utasításoknak és az Ön preferenciáinak megfelelően.

Ne feledje, hogy a nehezebb (homokkal töltött) hengerre akkor lesz szüksége, ha például a gyepszőnyeg lerakása előtt kiegyenlíti a területet, és a könnyebb (vízzel töltött) hengerre, ha egyenetlen részeket egyenget. A hengerlés során szisztematikusan, sávról sávra haladjon, hogy ne hagyjon ki részeket, vagy ne menjen át bizonyos területeken többször. A túlzott hengerlés sérült és túlszáradt füvet eredményezhet. Tudjuk, hogy a nedves talaj hengerléskor jobban összenyomódik, ezért nem tanácsos közvetlenül eső után hengerelni a gyepet. De ezt a tulajdonságát is kihasználhatja. Ha a gyepben vakondtúrások vannak, akkor hengerlés előtt nedvesítse meg őket vízzel, például egy szórófejes flakon segítségével és ez után használja a fűhengert! Vessen új fűmagot ezeken a területeken!


Hozzászólás írásaKözzétéve: 16.06.2022
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, árVermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

Mi az a vermikulit, mire használják, mikor érdemes a használatára gondolni, mi mindent tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...