Ragyogó otthon karácsonyi égőkkel

Mindjárt itt vannak az ünnepek és a karácsony! Ezzel több tradíció is összefügg. A karácsonyfa, a dekoráció, karácsonyi ételek vagy a családdal töltött közös pillanatok. Mindenki olyan dekorációt vásárol, hogy a lehető legszebb karácsonyi hangulatot tudja előidézni otthonában. Ez mindenki esetében mást jelent - valószínűleg mindannyian szeretünk azzal foglalkozni, hogyan dekoráljuk környezetünket és milyen érzés lesz átélni az idei karácsonyt. 

Karácsonyi dekoráció a nappaliban

A karácsonyi dekoráció elhanyagolhatatlan részét képezi a karácsonyi égősor. Meleg és otthonos hangulatot kelt. Az égők története a 18. században kezdődött, amikor a világítást még kizárólag gyertyákkal lehetett elképzelni. A ma ismert világítás az égők feltalálásával függ össze. Az első égő sokkal nagyobbak voltak, de idővel egyre kisebb méretben is kivitelezték őket! 

Az első világítással díszített karácsonyfa Edison gyára előtt állt 1882-ben, New Yorkban. 80 égő volt rajta. Ez a fontos esemény azonban nem keltett nagy feltűnést, mivel cégének népszerűsítésével függött össze. A karácsonyi égősorok gyártása 1900-ban kezdődött, de sokáig csak a gazdagok számára volt elérhető. Nagyobb mennyiségben a 2. világháború után kezdték meg gyártását - ez hazánkban is így történt. 

Miért használunk égőket karácsonykor?

A karácsonyi égőknek bizony van értelmük és szimbolikus jelentésük is! A gyerekeknek sokszor úgy magyarázzuk, hogy az égő segítenek a Mikulásnak vagy a Jézuskának megtalálni az otthonunkat. Persze ettől sokkal komolyabb jelentőséggel bírnak a ragyogó égők. Használatuk pogány eredetű, de az idő múlásával keresztény tradícióvá alakult. 

Mit szimbolizál és miért vesszük körül magunkat vele? A keresztények a karácsonyi fényeket a csillagos ég szimbólumának tekintik, ami alatt Krisztus is született. A keresztény tradíció szerint tehát Jézust és fényt jelent, amelyet nehéz időkben hoz el a Földre. Egyesek azonban úgy hiszik, hogy a fény Jézus örök lelkét szimbolizálja. A különböző színek mind mást jelentenek - a fehér a tisztaságot, a rózsaszín pedig örömöt jelent. Az égők tehát a fényt, a reményt és a világban lévő jót szimbolizálják. A különféle égők, gyertyák és világító dekorációk sokak számára az otthon melegét jelentik. 

Ragyogó karácsonyfa

A klasszikus karácsonyi világítás alatt főleg a karácsonyi égőket értjük. A 90-es években hazánkban is elterjedtek a kínai gyártású égősorok, amelyek sok veszélyt jelentettek! Gyakran kellett cserélni és rövidzárlatot is okozhattak! Szerencsére ez már a múlté és napjainkban a LED világítás a legelterjedtebb. 

Karácsonyi LED égők a fára

Ezek az égők sok esetben kültéren is használhatóak, tehát ha házuk van, akkor kint és bent is díszíthetik ezekkel az égőkkel. Mostanság divatos két színt választani a karácsonyi dekorációhoz. Ez a trend azonban már változik és kezdenek visszatérni a színes égők. 

Kültéri világítás

Olyan égősorok is léteznek, amelyeket kint is nyugodtan használhatunk. Fontos ellenőrizni, hogy az égősor jó minőségű és fagyálló legyen, mivel az olcsó változatok a hőmérsékletváltozás hatására hamar tönkremehetnek. Ez miatt is nagyon keresettek a már előbb említett LED égők. Kevesebb energiát fogyasztanak, hosszabb az éltettartamuk és kevesebb hőt bocsátanak ki, ami miatt kisebb eséllyel okoznak tüzet. A világítás színe sokkal élénkebb. Az erkélyen és a ház külső részén gyakran használnak fényfüzért. Nagyon kedveltek a LED jégcsapok, amelyek kimondottan téli és karácsonyi hangulatot idéznek. 

Amennyiben extra amerikai giccsre vágynak, akkor nem fognak csalódni! Egyre inkább előtérbe kerülnek a 3D világító dekorelemek, amelyek legfőképpen a gyerekeknek okoznak örömöt, de a tökéletes karácsonyi hangulat kialakításában is fontos szerepet játszanak. Használhatunk állat szobrokat, mint az őzek, mackók vagy rénszarvasok. Persze Télapó szánja sem újdonság, amit rénszarvasok húznak! 

Kültéri karácsonyi dekoráció

Egy másik érdekes és pénzügyileg nem megterhelő karácsonyi dekoráció a világító toboz. 

TIPP: Amennyiben nem szeretnének vagy nincs lehetőségük az elektromos hálózatra csatlakozni, akkor válasszanak elemekkel működő égősort vagy LED égőket.  

Beltéri világítás

Nem csak kültéren, de beltéren is fontos a karácsonyi világítás! Persze nem csak a karácsonyfára kell gondolni! Valószínűleg elsőre mindenkinek a gyertyák és mécsesek jutnak eszébe, hiszen azok képezik a karácsonyi világítás alapját. Az első gyertyát advent első vasárnapján gyújtjuk meg, majd minden vasárnap egészen Karácsonyig. Gyertyák nélkül el sem lehetne képzelni a karácsonyt! Legyen szó éppen az edventi koszorún lévő gyertyákról vagy illatos mécsesekről - nagyban hozzájárulnak a karácsonyi hangulat kialakításához. A magas gyertyák is nagyon kedveltek. Főként a karácsonyi vacsora során kerülnek meggyújtásra. 

Adventi koszorú gyertyákkal

Beltéren is használhatnak különféle égősorokat - pl. gömböket. További érdekes dekorelem lehet a hóember, Mikulás, csillagok, tobozok, hópihék. Vannak olyan égősorok, amelyek egész éven át használhatóak, így sok ragyogást hoznak otthonunkba. 

A karácsony mindenkinek megenged egy kis giccset, ezért senki ne szabjon határt a fantáziájának! Karácsonykor egyáltalán nem érdemes azzal foglalkozni, hogy mit gondolnak mások! A legfontosabb, hogy otthonos, meleg és kényelmes hangulatot teremtsenek, ami nyugodt pihenést tesz lehetővé. 

További gyönyörű világító dekorációk

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.11.2021
A cikk értékelése:
(88.4%)

További cikkek a kategóriában:

Kültéri árnyékolók nem csak a teraszra!Kültéri árnyékolók nem csak a teraszra!

A legtöbb háztartásban beltéri redőnyöket használnak. Ezek adott mennyiségű magánszférát biztosítanak és segítségükkel szabályozhatják, hogy mennyi fény jöjjön be kintről a helyiségbe....

Hogyan díszítsük fel a karácsonyi asztalt? Az egyszerűségre és a természetes részletekre érdemes alapozniHogyan díszítsük fel a karácsonyi asztalt? Az egyszerűségre és a természetes részletekre érdemes alapozni

Hogyan dízsítsük fel a karácsonyi asztalt nagy költségek nélkül? Pár olyan tippel készültünk, amelyekhez a háztartásban megtalálható apróságok is megfelelőnek bizonyulnak. Teremtsenek...

Karácsonyi dekoráció az utolsó pillanatbanKarácsonyi dekoráció az utolsó pillanatban

A karácsony előtti pár nap tökéletes arra, hogy néhány apró részlet hozzáadásával felejthetetlen hangulatot teremtsünk. Ehhez a legjobb kézzel készült dekorációt használni. Merítsenek...