PVC padló (linóleum) a konyhába és a fürdőszobába! Az árak kedvezőek.

A padlóburkolat kiválasztásakor elsőként a PVC-t szokták kizárni, de mai cikkünkben egy kicsit közelebbről is megismerkedhetnek a tulajdonságaival. Bemutatjuk a variációk széles skáláját, melyet manapság a forgalmazók kínálnak. Ebből adódóan a PVC padló is népszerű választás. Emellett ez a padlóburkolat természetbarát is, mivel természetes anyagokból készül és nagyon tartós. 

PVC padló a konyhában

A PVC padló nagyobb népszerűségnek örvend, mint ahogy azt bárki gondolná, hiszen már régóta nem egy jellegtelen gumi padlóburkolatot értünk alatta. A PVC padlóból mára stílusos lakberendezési elem lett, amelyet a konyhában, fürdőszobában vagy a folyosókon is használhatnak. Nagy előnye az is, hogy lerakása viszonylag egyszerű, tehát a folyamat áttanulmányozása után bárki megbirkózik vele. 

Első sorban elmondjuk, hogy mi a különbség a PVC és a vinyl padló között. Miért fontos ezt letisztázni? Azért, mert ezeket az anyagokat gyakran szokták összehasonlítani és gyakran az egyikkel pótolják a másikat. Amennyiben azonban részletesebben megnézzük a köztük lévő különbségeket, akkor rájövünk, hogy mégsem teljesen egyformák. A PVC és a vinyl padlók több dologban is különböznek - anyag, gyártás, lerakás, kinézet, ár. 

Most, hogy már tudjuk, hogy a vinyl és a PVC két különböző felület, közelebbről is megismerkedhetünk a kihasználhatóságukkal és a döntésben lényeges egyéb faktorokkal. 

A PVC padló előnyei

A PVC padlóburkolatot lenolajból, prafa őrleményből, falisztből és egyéb természetes anyagokból gyártják. Érdekessége ezen felül, hogy nagyon rugalmas is, ami azt jelenti, hogy nyomás hatására nem deformálódik, hanem visszanyeri eredeti állapotát. Ami a már említett hosszabb élettartamot illeti megfelelő karbantartás mellett akár 40 évig is kitarthat. 

A PVC padló karbantartása nagyon egyszerű. Felmosásra elegendő egy nedves rongyot használni. Friss, fényes állapotát több éven keresztül megőrzi. Ez a következő előnyével is összefüggésben van, ami a szín hosszú ideig történő megőrzése. Olyan helyiségekbe is ideális, ahol gyakori a mozgás. 

Bőséges PVC padló választék a konyhába és a fürdőszobába

Amennyiben pontosan a saját elképzeléseik alapján szeretnék kialakítani a padlóburkolatot otthonukban, akkor a PVC kitűnő választás. Egyszerű lerakásának és a színválasztéknak köszönhetően a kiválasztott helyiséget olyanná tehetik, amilyenné csak szeretnék, ráadásul spórolhatnak is vele. 

A PVC padló nem szennyezi a levegőt, mivel nem bocsájt ki káros anyagokat. Közvetlenül a vásárlás után azonban számoljanak azzal, hogy a padlóburkolatnak nagyon karakterisztikus lenolaj szaga lehet, de ez pár héten belül eloszlik.  

A PVC padló hátrányai

A PVC padlóburkolat viszonylag puha, ezért könnyen megsérülhet - karcolások, bútorok nyoma, cipősarok, macskák/kutyák körme vagy éles tárgyak. Ez azt jelenti, hogy nagyobb odafigyeléssel, óvatossággal kell bánni vele. 

A PVC padlóburkolatot a fürdőszobába is gyakran ajánlják, de ez nem teljesen kockázatmentes, mivel a PVC elég kényes a nedvességre. A nedvesség ezért gondot jelenthet az alapnak és magának a burkolatnak is. Amennyiben el szeretnénk kerülni ezt a problémát, akkor a PVC-t száraz anyagra kell lerakni, amely nem szívja magába a nedvességet. 

A PVC padló lerakása otthon

A második lépés, hogy a minimumra csökkentsük a víz PVC-vel történő érintkezését. Kellő elővigyázatosság mellett tehát nem kell aggódni és nyugodtan lehet PVC padlójuk a fürdőszobában is. 

Ez a padlóburkolat ugyan általában sokkal tovább kibírja, mint a többi, de nem megfelelő karbantartás esetén vagy sok napsütéskor megsárgulhat, tehát elveszítheti eredeti színét. Megfelelő karbantartással és védőszerek használatával azonban ezt is meg lehet előzni. 

A PVC padló ára

A piacon nagyon sok fajta PVC padlóburkolattal találkozhatunk, sok gyártótól és forgalmazótól, ezért az ár is nagyon különböző lehet, hiszen azt befolyásolja a minőség és a forgalmazó is. 

Amennyiben szerencséjük lesz és kifognak egy kedvezményt, akkor kb. 2000 Ft/m2-ért is vásárolhatnak PVC padlóburkolatot. Mivel az ár nagyban függ a tulajdonságoktól és a minőségtől is, ezért sok esetben 3 600 - 5 400 forint/m2-re is emelkedhet. Ami a lerakását illeti szakember ezt a feladatot kb. 1800 Ft/m2-ért szokta elvégezni, de ezt megspórolhatjuk, ha magunk vállaljuk be ezt a teendőt. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.05.2020
A cikk értékelése:
(92.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Konténerház - az ára, előnyei és hátrányaiKonténerház - az ára, előnyei és hátrányai

Miért látják sokan a konténerházakban a jövőt? Milyen előnyeik és hátrányaik vannak? Kihasználhatóak a mi éghajlati körülményeink között is? Minden fontos informácciót megtalálnak ebben...

Japán fal - modern térelválasztás Japán fal - modern térelválasztás

A dekorációs szerep mellett praktikus funkiót is ellátnak. Árnyékolásra is használatosak, ezért nagyon jól helyettesíthetik a redőnyöket, zsalut, de akár még a beltéri ajtókat is. 

Fonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőbőlFonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőből

E megoldás legnagyobb előnye a szép stílus. A fonott kerítések az esztétikus hatás mellett magánszférát is biztosítanak. Cikkünkből többet is megtudhatnak róluk.