Puffok ülésre - kötött puff, amit Önök is elkészíthetnek!

A puffon kényelmesen ülhetnek, pihentethetik lábukat rajta vagy rátehetik a notebookot és könyveiket. Akár a kiskedvencek számára is tökéletes pihenőhelyként szolgálhat! 

Kötött puff a nappaliban

Európai elnevezése a "pouffe" szóból ered, de eredete az Oszmán Birodalomba vezethető vissza. A puffot úgy írhatnánk körül, mint egy puha, két oldalról lapított gömb alakú párna támla nélkül. Puffot általába a nappaliba szoktak tenni. Legfőbb funkciója, hogy extra ülőhelyet alakíthatunk ki vele. Ez nagyon jól jöhet, ha egyszerre több vendéget szeretnének fogadni és nincs elég hely a kanapén. Változatos formák, minták és dizájn. Akármilyen stílusú nappalihoz megtalálhatják a megfelelő modellt! 

Az Oszmán Birodalomból ered

A puffok a 18. századi Oszmán Birodalomból erednek, azonban már ez előtt kétszáz évvel is az otthonok gyakori része volt! Európába 1700 után jutott el, amikor főleg Franciaországban lett népszerű. Eredeti elnevezése "poufottoman", ami szó szerint lefordítva oszmán puffot jelent. Az Oszmán Birodalomban a puff központi bútordarabnak számított a családi összejövetelek alatt. Fonott ülőhelyként használták, hogy a nemesek ne a földön üljenek. Így sokkal kényelmesebbek volt az életük.

Szürke kötött puff

Európában az ablak alatt szoktak puffokon ülni, hogy a fal háttámlaként szolgálhasson. Általában egyszerre több darabot használtak, amelyek egyfajta láncot alkottak és legtöbbször a sarokban voltak elhelyezve. Eredetileg méretük nagyobb volt, mint manapság. Napjainkban már nem csak funkciójuk miatt, de dizájnelemként is sokan vásárolják. Már nem csak bútor, de dekoráció is! A stílus tehát már a puffok esetében is elhanyagolhatatlan! 

Mivel régen királyi bútordarabnak számítottak, ezért mindig díszesek voltak. Gyakra díszítették őket drágakövek és minőségi török vagy perzsa anyagból készültek! Napjainkban találkozhatnak klasszikus, modern vagy kötött puffokkal is! Egy kis kézügyességgel akár saját maguk is készíthetnek egy puffot vagy lábtartót. 

Katalógusunkból ajánljuk

A nappaliba, a gyerekszobába vagy a kávézóba!

A mai puffok általában kötöttek. A kötött puff készülhet fonalból, gyapjúból és madzagból. A felhasznált anyag keménysége alapján különféle célokra szolgálhat a puff. A fonalból készültet leggyakrabban a nappaliban vagy a gyerekszobában láthatjuk. A madzagból készült verzió akár dohányzóasztalként vagy éjjeliszekrényként is használható. 

A puffot általában habbal, EPS golyókkal vagy muszlinnal töltik meg. Ahogy a külső anyag, úgy a töltelék is nagyban összefügg azzal, hogy mire lehet használni a puffot. 

Rózsaszín puff

Hogyan készítsünk puffot?

A puff elkészítéséhez 3 gombolyag fonalra (a legjobb a PapulliNatur, mivel a vastagabb típus megfelelő babzsákok, puffok és szőnyegek készítéséhez), 20 mm-es kötőtűre és egy felfújható puffra lesz szükségünk.   

Tipp: Amennyiben nem áll rendelkezésükre egy felfújható puff, akkor más megoldást is kitalálhatnak - pl. varrhatnak egy huzatot, aminek azonban nagyobbnak kell lennie, mint a puff (a legjobb, ha az anyag ugyanolyan színű, mint a fonal). Ha semmivel nem tudják megtölteni a puffot, akkor használjanak öreg trikókat erre a célra, de semmiképp ne spóroljanak a töltelékkel! Megfelelően keménynek kell lennie, hogy ne deformálódjón, ha ráülnek. 

A puff tölteléke

A felfújható puff legyen kb. 35 cm magas és 55 cm széles. 

A puff kötésének menete:

  1. Kössenek klasszikus szemeket a kötőtűre. Mennyiségük a puff méretétől függ, de a legideálisabb a 30. Kössenek 60 sima sort, hogy a huzat kb. 100 - 120 cm hosszú legyen. Akár 3 sima és egy fordított sort is köthetnek (tehát minden negyedik sor lesz fordított) - ezzel recés mintázatot érhetnek el. 
  2. Amikor kész, akkor húzzák össze fele akkora méretűre. 
  3. Kb. egy 50 cm-es fonalat használhatnak, hogy ne legyen túlságosan összehúzva. 
  4. Ez után a mintával kifele húzzák rá a felfújható puffra. 
  5. Utolsó lépésként húzzanak át egy kb. 50 cm-es szalagot a szélső szemeken (ideálisan minden másodikon), egyet fent, egyet pedig lent és húzzák össze! Már el is készült a puff!

Hogyan kössünk puffot?

Amennyiben inkább horgolni szeretnének, akkor rengeteg útmutatót találhatnak hozzá az interneten. A kötés azonban valamivel egyszerűbb.

Ha nem szeretnének kötni vagy horgolni...

Amennyiben éppen nincs kedvük kötni vagy horgolni, akkor akár vásárolhatnak is puffot. Ára a mérettől, felhasznált anyagtól és a tölteléktől függ. Általában 21 - 71 ezer forint között mozog. Ahogy minden más termék esetében, úgy a puffnál is érvényes, hogy a minőséggel együtt növekszik az ár is! 

Katalógusunkból ajánljuk

A puff árának kérdése azzal is összefügg, hogy hova szeretnék elhelyezni és milyen célra fog szolgálni. Igazán olcsó (10 ezer forintos) puffokkal is összefuthatnak, de valószínűleg nem lesznek olyan tartósak, mint a minőségi anyagból készült társaik. 

Amennyiben az Önök tetszését is elnyerte ez a stílusos kiegészítő, akkor ne habozzanak és nézzék át katalógusunkat. A puff elegendő helyet biztosít a vendégek számára és a helyiség stílusát is új szintre emelheti. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.09.2021
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Melyik a legjobb kanapé? Segítünk a választásban!Melyik a legjobb kanapé? Segítünk a választásban!

Az ülőgarnitúra sok esetben az egyik legdominánsabb része a háznak. Itt találkozik az egész család, hogy együtt szórakozzanak. Milyen paramétereket kell figyelembe venni és hogyan...

Tapétát választunk az összes helyiségbe!Tapétát választunk az összes helyiségbe!

Napjainkban nagyon bőséges a kínálat. A mai modern tapéták között találhatunk 3D vagy öntapadós tapétákat is! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobb tapétákat az...

3D padló a nappaliba vagy a fürdőszobába. Hogyan készül?3D padló a nappaliba vagy a fürdőszobába. Hogyan készül?