Pozsgafa - gondozás, szaporítás, átültetés

A pozsgafa, latinul Crassula Ovata egy olyan növény, amely már első ránézésre is elnyeri a legtöbb ember tetszését. A fehér virágainak és apró leveleinek köszönhetően nagyon népszerű növény a háztartásokban. 

Pozsgafa virágcserépben

Több, mint 230 fajtája létezik, amelyekből pár nálunk is megtalálható. 

Hogyan gondozzuk?

Tartása egyáltalán nem nehéz. Napsütésre van szüksége, de nem szereti a közvetlen napfényt. Egy világos helyiségben érdemes elhelyezni, ahol biztosan jól fogja magát érezni. Az öntözést sem szabad túlzásba vinni. Mérsékelten, ritkán kell öntözni, hogy ne kezdjenek el rothadni a gyökerei. 

Akkor nevelhetnek pozsgafát sikeresen, ha tavasszal virágzást serkentő táppal öntözik. Ha tavasszal és nyáron elegendő energiához jut, akkor a telet is könnyen átvészeli. Azt se felejtsék el, hogy a pozsgafát nem csak bent, de kint is lehet tartani. Éppen a melegebb időszakban érdemes egy kis friss levegőt is biztosítani a számára. A pozsgafa csak akkor virágzik, ha elegendő tápanyaghoz és vitaminhoz jut.  

A pozsga virágzása

Ha éppen vásároltak egy pozsgafát és azt várják, hogy rögtön virágba borul, akkor nagyon sokáig fognak várni! A pozsgafa 4 - 7 év után kezd virágozni, perszer ez nem örökérvényű szabály. Valakinél később, valakinél hamarabb virágzik. Minden attól függ, hogyan gondozzák és milyen tápot használnak. 

A pozsga virágzása a kertben

Ha azt szerenék, hogy virágozzon a pozsgafájuk, akkor meg kell jegyezniük a víz és a napfény szabályát. Vízből igazán kevés kell és napfényből is csak mértékkel. Fontos a megfelelő hőmérséklet. Ideálisan 10 -15 °C. 

Idősebb pozsgafájuk van otthon? Akkor lehet, hogy megfelelő körülmények mellett már karácsonyra kivirágzik! Ugyan a pozsgafa általában tavasszal virágzik, de a megfelelő körülmények bebiztosításával meg lehet téveszteni és Önök akkor is gyönyörködhetnek a virágokban, amikor kint éppen havazik. 

Szaporítás és átültetés

Az átültetést a megfelelő időben kell elvégezni. A legjobb tavasz elején, amikor már el kellene kezdeni a tápozást is. Az a legideálisabb, ha a pozsgafát 2 - 3 évente átültetik. 

A pozsgafa szaporítása nagyon egyszerű. Le kell metszeni egy csúcshajtást és azt kaktuszföldbe kell helyezni. A cserepet tegyék napos helyre és öntsenek rá egy kevés vizet! Valamelyik pozsgafa levelekkel is szaporítható. Figyeljenek arra, hogy a bevágott részek megfelelően beszáradjanak!

Betegségek

A pozsgafát több betegség is megtámadhatja. Ha a növény levelei hirtelen elkezdenek lehullani, akkor arról valószínűleg a túl sok víz és az ázott föld tehet. A pozsgafa gyökere ilyen körülmények között nagyon könnyen elkezdhet rothadni. Erről a problémáról nem csak a lepotyogó levelek, de a túlságosan száraz ágak is árulkodhatnak. 

Barna foltok a pozsgán

Ismert a rothasztó baktérium. E probléma esetében az összes száraz részt le kellene vágni egészen az egészséges szövetekig. Utánna át kell ültetni a növényt és a vágás helyeit hagyni kell beszáradni a napon. 

Kevésbé gyakori betegség a szürkepenész, amely kemény részeket hoz létre a növény szárán és levelein. Akár zöld bevonatot is alkothat a leveleken. Megjelenésének leggyakoribb oka a túl gyakori öntözés vagy a kevés napfény. A penész ellen úgy vehetik fel a harcot, hogy levágják az érintett részeket, majd lepermetezik a növényt. 

Hol vásároljunk pozsgát?

Pozsgafát bármilyen kertészetben vagy növényeket árusító boltban vásárolhatnak. A pozsga ára általában a méretével arányosan változik, de a kisebb növénykéket már 1000 forinttól megvásárolhatják. 

A szerencse és a pozsgafa

A pozsgafa arról is ismert, hogy a szerencsét és a gazdagságot jelképezi. A háztartásba boldogságot, nyugalmat és pénzt hoz. 

Pozsgafa - növény a Feng Shui alapján

A Feng shui szerint erőteljes hatása van és nagy a spirituális értéke. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.01.2021
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...