Pozsgafa - gondozás, szaporítás, átültetés

A pozsgafa, latinul Crassula Ovata egy olyan növény, amely már első ránézésre is elnyeri a legtöbb ember tetszését. A fehér virágainak és apró leveleinek köszönhetően nagyon népszerű növény a háztartásokban. 

Pozsgafa virágcserépben

Több, mint 230 fajtája létezik, amelyekből pár nálunk is megtalálható. 

Hogyan gondozzuk?

Tartása egyáltalán nem nehéz. Napsütésre van szüksége, de nem szereti a közvetlen napfényt. Egy világos helyiségben érdemes elhelyezni, ahol biztosan jól fogja magát érezni. Az öntözést sem szabad túlzásba vinni. Mérsékelten, ritkán kell öntözni, hogy ne kezdjenek el rothadni a gyökerei. 

Akkor nevelhetnek pozsgafát sikeresen, ha tavasszal virágzást serkentő táppal öntözik. Ha tavasszal és nyáron elegendő energiához jut, akkor a telet is könnyen átvészeli. Azt se felejtsék el, hogy a pozsgafát nem csak bent, de kint is lehet tartani. Éppen a melegebb időszakban érdemes egy kis friss levegőt is biztosítani a számára. A pozsgafa csak akkor virágzik, ha elegendő tápanyaghoz és vitaminhoz jut.  

A pozsga virágzása

Ha éppen vásároltak egy pozsgafát és azt várják, hogy rögtön virágba borul, akkor nagyon sokáig fognak várni! A pozsgafa 4 - 7 év után kezd virágozni, perszer ez nem örökérvényű szabály. Valakinél később, valakinél hamarabb virágzik. Minden attól függ, hogyan gondozzák és milyen tápot használnak. 

A pozsga virágzása a kertben

Ha azt szerenék, hogy virágozzon a pozsgafájuk, akkor meg kell jegyezniük a víz és a napfény szabályát. Vízből igazán kevés kell és napfényből is csak mértékkel. Fontos a megfelelő hőmérséklet. Ideálisan 10 -15 °C. 

Idősebb pozsgafájuk van otthon? Akkor lehet, hogy megfelelő körülmények mellett már karácsonyra kivirágzik! Ugyan a pozsgafa általában tavasszal virágzik, de a megfelelő körülmények bebiztosításával meg lehet téveszteni és Önök akkor is gyönyörködhetnek a virágokban, amikor kint éppen havazik. 

Szaporítás és átültetés

Az átültetést a megfelelő időben kell elvégezni. A legjobb tavasz elején, amikor már el kellene kezdeni a tápozást is. Az a legideálisabb, ha a pozsgafát 2 - 3 évente átültetik. 

A pozsgafa szaporítása nagyon egyszerű. Le kell metszeni egy csúcshajtást és azt kaktuszföldbe kell helyezni. A cserepet tegyék napos helyre és öntsenek rá egy kevés vizet! Valamelyik pozsgafa levelekkel is szaporítható. Figyeljenek arra, hogy a bevágott részek megfelelően beszáradjanak!

Betegségek

A pozsgafát több betegség is megtámadhatja. Ha a növény levelei hirtelen elkezdenek lehullani, akkor arról valószínűleg a túl sok víz és az ázott föld tehet. A pozsgafa gyökere ilyen körülmények között nagyon könnyen elkezdhet rothadni. Erről a problémáról nem csak a lepotyogó levelek, de a túlságosan száraz ágak is árulkodhatnak. 

Barna foltok a pozsgán

Ismert a rothasztó baktérium. E probléma esetében az összes száraz részt le kellene vágni egészen az egészséges szövetekig. Utánna át kell ültetni a növényt és a vágás helyeit hagyni kell beszáradni a napon. 

Kevésbé gyakori betegség a szürkepenész, amely kemény részeket hoz létre a növény szárán és levelein. Akár zöld bevonatot is alkothat a leveleken. Megjelenésének leggyakoribb oka a túl gyakori öntözés vagy a kevés napfény. A penész ellen úgy vehetik fel a harcot, hogy levágják az érintett részeket, majd lepermetezik a növényt. 

Hol vásároljunk pozsgát?

Pozsgafát bármilyen kertészetben vagy növényeket árusító boltban vásárolhatnak. A pozsga ára általában a méretével arányosan változik, de a kisebb növénykéket már 1000 forinttól megvásárolhatják. 

A szerencse és a pozsgafa

A pozsgafa arról is ismert, hogy a szerencsét és a gazdagságot jelképezi. A háztartásba boldogságot, nyugalmat és pénzt hoz. 

Pozsgafa - növény a Feng Shui alapján

A Feng shui szerint erőteljes hatása van és nagy a spirituális értéke. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.01.2021
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarakHogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarak

A tetvek apró és ártalmatlannak tűnő élőlények, amelyek mérete ritkán haladja meg a fél centimétert. A valóságban azonban az egyik legelterjedtebb rovarfajnak számítanak, amelyek a...

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban.