Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás

A petúniák évről évre elvarázsolnak minket lágy virágzuhatagukkal és változatos színkavalkádjukkal. Ezek az egynyári növények, melyek az erkélyt és a kertet díszítik nagyon kedveltek, hiszen gondozásuk nem igényel sok odafigyelést. 

A petúnia virágzása

Mai cikkünkből mindent megtudhatnak a petúniák gondozását illetően. Tanácsainknak köszönhetően otthonukat virágba boríthatják, így még a megszokottnál is kellemesebben érezhetik magukat...

A legkedveltebb egynyári növény

A petúnia az egyik legkedveltebb növény a háziasszonyok körében. Lehet, hogy meglepő, de ez a virág nagyon közeli rokonságban áll a dohánnyal. Ma ismert, gyengéd kinézetét csak nem rég nyerte el. A 19. században nevelték ki keresztezéssel. Ma már 20 fajtáját ismerjük. Elődei Dél-Amerikából származnak. 

Éppen ezért nem meglepő, hogy a petúnia kedveli a meleg, száraz időt rendszeres öntözéssel kombinálva. Itteni körülmények között, még ha nem is igényesek, szükségük van az emberi kéz gondoskodására. A szabad természetben nem igazán találkozhatunk velük. 

A petúnia egyik fő jellemzője az alcsony, futó növekedés. A virágai formája mély harangra emlékeztet. Nagyon színesek! Lehetnek fehér, krém, rózsaszín, sárga, lila, de akár pasztell színűek is. 

A patúnia kiültetése

Ha petúniát szeretnének nevelni, akkor jusson eszükbe, hogy ez egy kicsit igényesebb feladat, mint ha egy felnőtt növényt vennének a virágüzletben. Ne feledjék, hogy februárban kell hozzálátni! Készítsék el a virágföldet (6 - 6,5 pH)! A magokat kb. 3 cm mélyre ültessék el! Alaposan öntözzék meg őket és rakják műanyag zacskóba! Azt hagyják félig nyitva, hogy párás környezetet alakítsanak ki. Meleg és nedves környezetben sokkal gyorsabban nőnek a petúniák. 

Petúnia nevelése magról

A palánták nevelésére a 18 - 20 °C az ideális. Amikor elkezdenek nőni, akkor tegyék őket ablak mellé és tartsák meg az ajánlott hőmérsékletet! Figyeljenek a tavaszi fagyokra! Amikor megjelennek az első levelek, ideje cserépbe ültetni a petúniákat. Legyenek óvatosak, hiszen a növények ebben az időszakban még nagyon törékenyek! 

A kiültetés utáni első hétben óvják őket a közvetlen napsütéstől! Virágcserépbe vagy az erkélyre május közepén tehetik őket. Az első 7 - 10 napban ne tápozzák a növényt, mivel maga a föld is elég tápanyagot nyújt számára. Amikor a petúniák stabilizálódnak, akkor megkezdhetik a rendszeres tápozást, ideálisan hetente egyszer. 

A petúnia öntözése

Az öntözés során figyeljenek arra, hogy a víznek a növény gyökereihez kell jutnia, nem pedig a cserépalátétba. Öntözzenek este! Ezek a növények szeretik a párásítást, főleg a meleg napokon!

A petúnia nem viseli jól az esős, hideg időjárást! Éppen ezért az esős napokon szenteljenek neki nagyobb figyelmet! A megsárgult, száraz és sérült virágokat vagy leveleket távolítsák el! Néha megéri elrejteni a petúniát a tető alá, hogy a sok eső ne tegyen kárt a gyökereiben. 

A megsárgult levelek adott esetben a virágföld alacsony vastartalmát is jelezhetik. Ilyen esetben használjanak erre kifejlesztett készítményt, melyet a legtöbb kertészetben megvásárolhatnak. 

A petúnia betegségei és a kártevők 

A petúniákat megtámadhatják különféle kártevők, baktériumok, vírusok és akár a penész is. A petúnia tipikus megbetegedése a dohánymozaik vírus. A kártevők közül megjelenhet rajta pl. az üvegházi molytetű vagy a nyugati virágtripsz, melynek lárvái kiszívják a levelek és a virágok nedvét. Gyakori kártevő a levéltetű is! Ne feletkezzenek meg tehát egy minőségi permet beszerzéséről sem! Előzzék meg a problémát, mivel ha már elszaporodnak a kártevők, nem biztos, hogy lehet a petúnián segíteni! 

A kártevők a petúnia pusztulását is okozhatják

A petúniák esetében gyakran előfordul a lisztharmat elnevezésű gombás megbetegedés. Úgy védekezhetünk ellene, hogy a növényt megfelelően világos és szellős helyre tesszük, ahol nem lesz hiány a napfényből. 

Nem lehet teleltetni

Mivel a petúnia egynyári növény, ne számoljanak azzal, hogy átvészeli a telet. Amikor elvirágzik, akkor gyűjthetnek róla magokat, amelyekből következő tavasszal új növényt nevelhetnek. Vegyék figyelembe, hogy ez több munkát igényel majd. A magokat száraz, hűvös helyen tartsák! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.09.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...