Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás

A petúniák évről évre elvarázsolnak minket lágy virágzuhatagukkal és változatos színkavalkádjukkal. Ezek az egynyári növények, melyek az erkélyt és a kertet díszítik nagyon kedveltek, hiszen gondozásuk nem igényel sok odafigyelést. 

A petúnia virágzása

Mai cikkünkből mindent megtudhatnak a petúniák gondozását illetően. Tanácsainknak köszönhetően otthonukat virágba boríthatják, így még a megszokottnál is kellemesebben érezhetik magukat...

A legkedveltebb egynyári növény

A petúnia az egyik legkedveltebb növény a háziasszonyok körében. Lehet, hogy meglepő, de ez a virág nagyon közeli rokonságban áll a dohánnyal. Ma ismert, gyengéd kinézetét csak nem rég nyerte el. A 19. században nevelték ki keresztezéssel. Ma már 20 fajtáját ismerjük. Elődei Dél-Amerikából származnak. 

Éppen ezért nem meglepő, hogy a petúnia kedveli a meleg, száraz időt rendszeres öntözéssel kombinálva. Itteni körülmények között, még ha nem is igényesek, szükségük van az emberi kéz gondoskodására. A szabad természetben nem igazán találkozhatunk velük. 

A petúnia egyik fő jellemzője az alcsony, futó növekedés. A virágai formája mély harangra emlékeztet. Nagyon színesek! Lehetnek fehér, krém, rózsaszín, sárga, lila, de akár pasztell színűek is. 

A patúnia kiültetése

Ha petúniát szeretnének nevelni, akkor jusson eszükbe, hogy ez egy kicsit igényesebb feladat, mint ha egy felnőtt növényt vennének a virágüzletben. Ne feledjék, hogy februárban kell hozzálátni! Készítsék el a virágföldet (6 - 6,5 pH)! A magokat kb. 3 cm mélyre ültessék el! Alaposan öntözzék meg őket és rakják műanyag zacskóba! Azt hagyják félig nyitva, hogy párás környezetet alakítsanak ki. Meleg és nedves környezetben sokkal gyorsabban nőnek a petúniák. 

Petúnia nevelése magról

A palánták nevelésére a 18 - 20 °C az ideális. Amikor elkezdenek nőni, akkor tegyék őket ablak mellé és tartsák meg az ajánlott hőmérsékletet! Figyeljenek a tavaszi fagyokra! Amikor megjelennek az első levelek, ideje cserépbe ültetni a petúniákat. Legyenek óvatosak, hiszen a növények ebben az időszakban még nagyon törékenyek! 

A kiültetés utáni első hétben óvják őket a közvetlen napsütéstől! Virágcserépbe vagy az erkélyre május közepén tehetik őket. Az első 7 - 10 napban ne tápozzák a növényt, mivel maga a föld is elég tápanyagot nyújt számára. Amikor a petúniák stabilizálódnak, akkor megkezdhetik a rendszeres tápozást, ideálisan hetente egyszer. 

A petúnia öntözése

Az öntözés során figyeljenek arra, hogy a víznek a növény gyökereihez kell jutnia, nem pedig a cserépalátétba. Öntözzenek este! Ezek a növények szeretik a párásítást, főleg a meleg napokon!

A petúnia nem viseli jól az esős, hideg időjárást! Éppen ezért az esős napokon szenteljenek neki nagyobb figyelmet! A megsárgult, száraz és sérült virágokat vagy leveleket távolítsák el! Néha megéri elrejteni a petúniát a tető alá, hogy a sok eső ne tegyen kárt a gyökereiben. 

A megsárgult levelek adott esetben a virágföld alacsony vastartalmát is jelezhetik. Ilyen esetben használjanak erre kifejlesztett készítményt, melyet a legtöbb kertészetben megvásárolhatnak. 

A petúnia betegségei és a kártevők 

A petúniákat megtámadhatják különféle kártevők, baktériumok, vírusok és akár a penész is. A petúnia tipikus megbetegedése a dohánymozaik vírus. A kártevők közül megjelenhet rajta pl. az üvegházi molytetű vagy a nyugati virágtripsz, melynek lárvái kiszívják a levelek és a virágok nedvét. Gyakori kártevő a levéltetű is! Ne feletkezzenek meg tehát egy minőségi permet beszerzéséről sem! Előzzék meg a problémát, mivel ha már elszaporodnak a kártevők, nem biztos, hogy lehet a petúnián segíteni! 

A kártevők a petúnia pusztulását is okozhatják

A petúniák esetében gyakran előfordul a lisztharmat elnevezésű gombás megbetegedés. Úgy védekezhetünk ellene, hogy a növényt megfelelően világos és szellős helyre tesszük, ahol nem lesz hiány a napfényből. 

Nem lehet teleltetni

Mivel a petúnia egynyári növény, ne számoljanak azzal, hogy átvészeli a telet. Amikor elvirágzik, akkor gyűjthetnek róla magokat, amelyekből következő tavasszal új növényt nevelhetnek. Vegyék figyelembe, hogy ez több munkát igényel majd. A magokat száraz, hűvös helyen tartsák! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.09.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan gondozzuk az orgonát? Hogyan gondozzuk az orgonát?

Ezt a kedvelt növényt sok kertben, de a köztereken is megtalálhatjuk. Hogyan gondozzuk az orgonát? Milyen gyakran kell metszeni? Minden fontos információt az orgonát illetően...

Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás

Cikászok - gondozás, szaporítás, átültetés és öntözés Cikászok - gondozás, szaporítás, átültetés és öntözés

Ezek a növények a törődésért cserébe kellemessé és frissé teszik otthonukat. Milyen környezet ideális a cikászok számára? Kedvelik a vizet és a napsütést? Minden fontos kérdésre választ...