Nárciszok - mikor ültessük és hogyan neveljük cserépben?

A nárcisz az egyik legismertebb hagymás virág és törődni is csak minimálisan kell vele. Feltűnően sárga virágával, amely az üreges szár tetején csücsül a közelgő tavaszt szimbolizálja. 

A nárciszok március közepétől egészen május végéig virágoznak. Jelenleg kb. 9000 faját tartanak számon, amelyeket a főbb közös jegyek alapján 12 csoportba sorolhatunk. A kertészetekben leggyakrabban az Actaeaával találkozhatunk, amely nagy, fehér virággal rendelkezik. Igazából csak az Önök döntésén múlik, hogy melyik fajtát választják. 

Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan nevelhetnek otthon is szépséges nárciszokat!

A nárciszok kiültetése

A nárciszoknak több időbe telik, míg gyökeret eresztenek, ezért a hagymás virágok közül őket kell legelőször kiültetni. A legmegefelelőbb időszak szeptember közepétől egészen október közepéig tart, amikor még meleg a föld. Az első fagyok megérkezésekor a nárcisznak már megfelelő gyökérrendszerrel kell rendelkeznie, hogy ki ne pusztuljon. 

A nárciszok kiültetése

Hogyan lássunk hozzá a kiültetéshez?

Egy akkora ágyást kell készítenünk, hogy az összes hagyma elférjen benne. Ássuk fel a kiválasztott részt és alakítsunk ki 15 cm mély lyukakat. A nárcisz az áteresztő földet kedveli, ami nem túl nehéz és eláztatott. Napos helyet válasszunk, ahol elegendő fényhez fog jutni a növény. Az ágyást nem kell tápozni, mert azzal csak feldöntenénk a növekedéshez megfelelő egyensúlyt a talajban. A nárcisz hagyma alá szórjunk egy kevés homokot, majd fedjük be. Végezetül az egész ágyást alaposan öntözzük meg! 

Hagyjuk a nárciszt gyökerezni! Nem kell vele sokat törődni, de érdemes rendszeresen öntözni!  

Mit kezdjünk az elvirágzott nárciszokkal?

Elvirágzás után a nárcisz virágát vágjuk le, de a leveleket hagyjuk meg! Fontos anyagok képződnek bennük és a folyamat befejezte után maguktól eltűnnek. Elvirágzás után is öntözzük rendszeresen! Tél kezdetekor a nárciszokat fedjük be fenyőgallyal, hogy ne fagyjanak meg. Ez után már csak meg kell várni a tavasz eljövetelét, hogy újfent gyönyörködhessünk ebben a szép virágban!

Virágzó nárciszok a réten

Szaporítás és szétültetés

Ahogy az összes többi hagymás virág, úgy a nárcisz is természetes módon szaporodik. Az új hagyma magától leválik az anya hagymáról. Általában 3 - 5 évente van szükség szétültetésre, amikor már túl sok hagyma van egy helyen. A hagymákat azonban akár évente is fel lehet szedni. A visszaültetés folyamata mindig ugyanaz. 

A hagymákat teljes elvirágzás után, kb. július közepén lehet felszedni. Figyeljünk arra is, hogy ne sértsük meg a gyökérzetet és ne okozzunk sérülést a hagymán, mivel az fogékonnyá teszi a betegségekre. A hagymákat megtakarítjuk és egy száraz helyiségbe tesszük, ahol kb. 20°C van. Szeptemberben megint előkészíthetjük az ágyást és kiültethetjük a nárciszokat. 

nárcisz hagyma

Nárcisz nevelése cserépben

A lakás ablakában szeretnének nárciszt nevelni? Semmi probléma! A nárcisz ott ugyanannyira jól fogja magát érezni, mint kint! Elvirágzás után le kell vágni a virágot, abba kell hagyni az öntözést és a levelek maguktól elszáradnak. Ilyenkor a hagymát vegyék ki a cserépből, tisztítsák meg és tegyék fűrészporba vagy tőzegbe! Augusztusban vagy szeptemberben lehet visszaültetni a virágcserépbe. A virágzásra nem kell sokat várni! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.07.2021
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban. 

Hogyan termesszünk egrest? Hogyan termesszünk egrest?

Az egres vagy köszméte rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A boltok polcain csak ritkán találkozhatunk vele, éppen ezért nagyon sokan otthon termesztik! Hogyan kell...