Muskátli - szaporítás és átültetés

A muskátli Dél-Amreikából származik és tavasztó őszig képes virágozni, amennyiben megfelelően van gondozva. Fontos, hogy ideális helyet válasszunk számára. 

A muskátli tavasztól őszig virágzik

Leginkább a napsütötte helyeket kedveli, a félárnyékot és a közvetlen napfényt is elviseli. Olyan helyre kell tenni, amely széltől és esőtől védett!  

Amennyiben muskátli magot ültetünk, akkor már a téli hónapokban el kell kezdeni! Ebben az időszakban fontos, hogy megóvjuk a fagytól a muskátlit. A legegyszerűbb, ha bent tartjuk a növényt. 

Fontos, hogy olyan virágföldet válasszunk, amely kimondottan az erkélyen lévő virágokra van. Semmiképpen se ültessük a muskátlit kerti földbe! Mindig friss virágföldet használjunk, ill. akár közvetlenül a földbe is rakhatunk tápot. 

Öntözés és tápozás

A legjobb, ha a cserép alján van olyan lyuk, amelyen keresztül a felesleges víz távozhat. A muskátlik esetében nagyon jó befektetés az önöntöző virágláda is. Mindig csak a földet, nem pedig a szárat vagy a leveleket öntözzük, mivel így megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását. Bőséges öntzést igényel, kimondottan szereti az állott vizet. A legjobb, ha reggel öntözzük, hetente kétszer, száraz időszakban akár többször is. Az öntözések között ellenőrizzük a földet, hiszen viszonylag száraznak kellene lennie. 

A tápozás elkerülhetetlen, ha szép, burjánzó muskátlit szeretnének. A vegetációs időszak alatt a muskátlit speciális táppal kezelhetjük, amely kimondottan virágzó erkélyen nevelt növényekre van. Akár otthoni is készíthetünk tápot egy liter vízből és egy csepp jódból. A tápozást se vigyük túlzásba, hogy ne égessük ki a gyökereket! 

Hogyan teleltessük a muskátlit?

Néhányan minden évben új palántákat vásárolnak, de akár teleltethetjük is a muskátlikat, így a következő évben is gyönyörködhetünk bennük. A téli hónapok során vigyék be a muskátlikat egy hűvös folyosóra vagy egy száraz pincébe. A helyiség hőmérsékletének nem szabadna 10 °C-nál alacsonyabbnak lennie. 

A téli hónapokban korlátozzák az öntözést és a tápozást! A gyökereket csomagolják újságpapírba! Legjobb, ha a növényeket újból felakasztják valahová, esetleg tegyék az ablakba vagy egy ládába egymás mellé. Mielőtt tavasszal újra elültetnék őket egy napra tegyék vízbe! 

Szaporítás és gondozás

A muskátlik esetében a szaporítás rendkívül egyszerű. Egy öreg növényről levághatjuk a fiatal hajtásokat egészen az elfásult részig, és már le is ültethetjük őket. 

A muskátli szaporítása hajtásokkal

A muskátli tetejét februárban le kell vágni, hogy oldalhajtásokat növesszen. Az elvirágzott virágok levágását se felejtsük el, hiszen ezeken penész fejlődhet ki. 

A muskátli betegségei

Ez a növény ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de nem megfelelő gondozás esetén néhány betegséget sajnos elkaphat. 

  • Muskátlirozsda - egy ez gombás fertőzés, amely a muskátli levelein figyelhető meg. A levelek elszíneződnek, sárgás és barnás színek jelennek meg rajtuk, melyek rozsdára emlékeztetnek. Ezt a nem megfelelő öntözés okozza, pontosabban a túlságosan nagy nedvesség. 
  • Szürkepenész - fekete foltok és szürke lepedék. E betegség leggyakoribb oka a nem elegendő fény, túlöntözés vagy rosz körülmények. 
  • Sárguló levelek - amennyiben a muskátlin sárga levelek jelennek meg, akkor nem elegendő számára a vas. Egyszerűen csak kezdjünk magas vastartalmú tápot használni, amely gyorsan megoldja ezt a problémát. 

A muskátli leveleinek sárgulása

Tény: A muskátli levele olyan aromákat tartalmaz, amelyek elűzik a bosszantó bogarakat és szúnyogokat. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.07.2019
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás

Hogyan gondozzuk az orgonát? Hogyan gondozzuk az orgonát?

Ezt a kedvelt növényt sok kertben, de a köztereken is megtalálhatjuk. Hogyan gondozzuk az orgonát? Milyen gyakran kell metszeni? Minden fontos információt az orgonát illetően...

Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás