Műanyag és fa harmonika ajtók méretre, nem csak a fürdőszobába!

Önök is azok közé a kevésbé szerencsés emberek közé tartoznak, akiknek kevés helyük van az otthonukban? El szeretnék választani a konyhát a kamrától, de egy klasszikus ajtó csak galibázna? Ne csüggedjenek, hiszen erre a problémára is van megoldás - a harmonika ajtó! 

Harmonika ajtó bentre

Cikkünkből megtudhatják, hogy hova illik a harmonika ajtó, milyen kivitelezésben vásárolható meg és mennyibe kerül. 

Mi is az a harmonika ajtó?

Már biztosan találkoztak valahol ezzel az ajtó típussal vagy legalább a kifejezéssel. Ezek olyan klasszikus ajtók, amelyek nyitáskor és csukáskor egy harmonikára elmékeztetnek. Ebből számrazik nevük is, a harmonika ajtó. Főként bent használják őket, mivel kitűnően helyettesíthetjük velük a klasszikus ajtókat. Hova tegyük őket? Bárhová, ahol kicsi a hely, de ennek ellenére egy kis privát részt szeretnénk kialakítani. Éppen a kis helyekre lettek teremtve, mivel minimális helyre van szükségük. 

Ami magát az ajtót illeti, több részből tevődik össze. A legkarakterisztikusabb részei a lamellák. Működésük alapelve, hogy egymáshoz csukódnak. Szegélyekkel vannak egymáshoz kapcsolva, a felső részen pedig egy olyan sín van, melynek segítségével oldalra húzhatjuk az ajtót. Ezen felül az ajtót ehhez a sínhez kapcsokkal kell rögzíteni. Az ajtóhoz két szélső szegély is tartozik, amelyek az ajtókeretet alkotják. Külön kérésre alsó vezetősínt is lehet hozzá kérni, de ez nem feltétlenül szükséges. 

Ez a videó is segítségükre lehet: 

Az ajtó kivitelezése

Ezeket az ajtókat különböző kivitelezésben lehet megtalálni. Első sorban azt kell megemlíteni, hogy léteznek egy- és kétszárnyú ajtók - ez a vásárló igényeitől függ. Megkülönböztetünk még teli (nem áltlátszó) és ablakos ajtókat. Maximálisan négy ablakocskát tehetünk egy lamellára. 

Harmonika ajtó a nappaliban
forrás: pinterest.com

Ami az anyagot illeti, gyártásához használnak műanyagot, műbőrt vagy fát. Amennyiben nem fából készül, akkor általában a fa mintázatát próbálják utánozni. Ha minőségi ajtót vásárolunk, akkor ellenállni fog a nedvességnek és nyugodtan használhatjuk a fürdőszobába is. 

Szükség esetén méretre is készíttethető

Az egy dolog, hogy általában a szűkösebb helyeken használatos, de mi van akkor, ha még így is túl specifikus az a hely, ahová ajtót szeretnének, így nem megfelelő oda a klasszikus harmonika ajtó sem. Ebben az esetben nyugodtan készíttethetnek egyet méretre. Ezt a lehetőséget akkor is kihasználhatják, ha zárat vagy gombkilincset szeretnének hozzá. 

Hova illik egy ilyen ajtó?

Attól eltekintve, hogy a kis helyiségekbe, hova is illik pontosan egy harmonika ajtó? Véleményünk szerint, csak az Ön elkézpelésén múlik, hogy hová tartja ideálisnak ezt az ajtót. Általában a kamrába, a fürdőszobába, a folyosóra vagy a nappaliba szokták tenni. 

Fehér harmonika ajtó üveggel

A felhasználásnak csak a képzeltünk szab határt, így akár a hálószobába is rakhatjuk ezt az ajtót. Ebben az esetben a magánszféra megőrzése érdekében nem átlátszó ajtót ajánlanánk, estlegesen a zárhatóság is hasznos lehet. 

A beszerelés

Az ajtó beszerelése viszonylag egyszerű. Első sorban a nyílás szélessége alapján megfelelő hosszúságúra igazítjuk a vezetősínt. Ceruzával jelöljék be a felfogatásra szolgáló lyukak helyét, majd fúrják ki őket. Második lépésként helyezzék a görgőket a profilba, majd a profil belsejét kenjék be szilikon olajjal. 

Most helyezzék az ajtót a nyílásba és csavarok segítségével rögzítsék a profilt. Majd rögzítsék az oldalsó profilt és járjanak el hasonlóan, mint a felső profil rögzítése során. Ezt követően az oldalsó profilba nyomják bele a sínt és az első lamella orientációja alpján fordítsák el. Végezetül, amikor már mindkét oldalsó sínt felszerelték, tegyék rájuk a fedőlistát. Már csak a zárat kell rögzíteni és készen is vannak! 

Mennyibe kerül egy harmonika ajtó? 

Ahogy minden másnál, itt is a vásárló igényeitől függ az ár. Amennyiben gyors és olcsó megoldást keresnek, ill. nem fontos Önöknek a minőség, akkor nyugodtan vásárolják meg a legolcsóbb ajtót! Ezek kb. 10 ezer forintért vannak és olyan áruházakban vásárolhatják meg őket, mint a Hornbach, az OBI vagy a Merkury Market. 

Amennyiben egy kicsit többet szeretnének rááldozni, ill. minőségibb ajtót szeretnének, esetleg méretre csináltatnának harmonika ajtót, akkor készüljenek fel, hogy sokkal magasabbak lesznek az árak. Ez atól is függ, hogy milyen széles ajtót szeretnének. Minél szélesebb, annál drágább! 

Harmonika ajtó bentre
forrás: pinterest.com

Akár az interneten is rendelhetnek harmonika ajtót, ahol nagyon könnyen, gyorsan és egyszerűen hasonlíthatják össze a különböző üzletek kínálatát és árait. 

Tehát, ha kevés helyük van otthon, de mégis ajtót szeretnének, akkor a harmonika ajtó az ideális megoldás. Nem kell feltétlenül sokba kerülnie, így akár kevés pénzért is élvezhetik a hőn áhított ajtó által nyűjtott magányt!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.09.2019
A cikk értékelése:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőbőlFonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőből

E megoldás legnagyobb előnye a szép stílus. A fonott kerítések az esztétikus hatás mellett magánszférát is biztosítanak. Cikkünkből többet is megtudhatnak róluk. 

Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre. Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre.

A fürdőszoba dizájnjának megtervezése ez egyik legnehezebb feladat, amely Önökre vár a ház építése vagy falújítása során. Miért ne választhatnának akkor egy különleges tapétát? 

A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.

A karácsonyi betlehem régen az ünnep fő szimbóluma volt, egészen a karácsonyfa elterjedéséig. Ma már több féle kivitelezésű betlehem közül választhatunk. A választás csak Önökön múlik -...