Mire figyeljünk egy ingatlan kiválasztásakor?

Hogyan vásároljunk lakást vagy házat biztonságosan? Ezt a kérdést sokan felteszik, akik ilyen befektetésen gondolkodnak. Végül is az ingatlanvásárlás nem a legolcsóbb dolog, és ezért a csalók és tolvajok számára is csábítóbb lehetőséget kínál.

Mit kell észrevenni és mire figyeljünk ingatlanvásárláskor?

És akkor sem lesz boldog, ha jelzáloghitelt vesz fel, hogy megvásároljon egy lakást, amit a következő 30 évben (a legjobb esetben is) törleszteni kell. Az is fontos, hogy tisztában legyen a megvásárolni kívánt ingatlan értékével. Gyakran az ár túlzó, és az ember feleslegesen nagy összeget fizet. Ehhez kapcsolódik az is, hogy mi az, amiért érdemes felárat fizetni, és mikor érdemes habozás nélkül elfogadni az ajánlatot.

Mai cikkünkben mindezekről és más dolgokról lesz szó, amire érdemes odafigyelni új építésű ház vásárlásakor, lakásvásárláskor, és amire mindig érdemes rákérdezni. Amit már az elején elárulhatunk Önnek, és ami általánosságban érvényes, az az, hogy minél több kérdést kell feltennie! Mert aki nem kérdez, az nem is tud! Ily módon, és különösen a megfelelő kérdések feltevésével néha olyasmire is rájöhet, amire nem akart rájönni, és nagyon könnyen kiszúrhatja a csalókat. Milyen egyéb tippeket, trükköket és figyelmeztetéseket érdemes szem előtt tartani ingatlanvásárláskor?

Elsőként válasszák ki az elhelyezkedést

Mielőtt bármi mással foglalkozna, nagyon fontos, hogy kiválassza, hol szeretné megvásárolni az ingatlant. Minden ettől függ. Például az árkategória különbözni fog, ha közvetlenül a városban szeretne ingatlant vásárolni, vagy ha nem bánja, hogy a külvárosban lakik. Meghatározza továbbá a terület kínálatát és a leendő ingatlanával szemben felállított követelményeket.

Próbálja meg átgondolni, hogy milyen helyszín lenne ideális az Ön számára, és milyen engedményeket hajlandó tenni a helyszín tekintetében. Elég közel van ahhoz, hogy megfeleljen Önnek? Vannak szociális létesítmények? Az emberek gyakran megfeledkeznek az apró dolgokról, amelyek végül sokat számítanak, és hiányozni fognak. Ezek például olyan kis élelmiszerboltok, ahová beszaladhat, ha elfogyott valami. Ez lehet egy tömegközlekedési megálló a városban, hogy könnyebben tudjon tömegközlekedéssel utazni, és ne kelljen télen állandóan kapargatnia az autóját. És ott van még az autózással járó torlódás is, ami bizonyára egyikünk számára sem kellemes.

Egy új lakás elhelyezkedésének kiválasztása

Ha már előre tudja, hogy hol szeretne élni, akkor valószínűleg felesleges ezen gondolkodnia. De ha még nem tudja pontosan, hogy hova szeretne költözni, akkor próbáljon meg olyan apróságokat nézni, amelyek magasabb szintre emelik a jövőbeli életüket. 

A költségvetés

Vagy másképp fogalmazva, állítson be egy pénzügyi plafont arra vonatkozóan, hogy mennyit szeretne befektetni jövőbeli ingatlanjába. A legtöbb hétköznapi ember egyszerűen nem rendelkezik annyi készpénzzel, hogy ingatlant vásároljon. Ezért sokan közülük jelzáloghitel segítségével próbálnak forrásokat biztosítani. A jelzáloghitel összegének az Ön számára jelenleg rendelkezésre álló pénzösszegen, valamint az Ön által választott helyszínen, azaz a környéken található ingatlanok árkategóriáján kell alapulnia. Legtöbbször a megegyező típusú lakások vagy házak ára nagyon hasonló, és a különbségek nem túl nagyok.

Amikor a bankba megy jelzáloghitelt intézni, ne csak a jelenlegi helyzetére gondoljon, hanem a következő néhány év pénzügyi kilátásaira is. Jelzáloghitel igénylésekor érdemes közvetlenül annál a banknál intézkedni, ahol hitelt szeretne felvenni egy ingatlan megvásárlására és ajánlott szakemberrel konzultálni. Ők tudnak majd Önnek tanácsot adni arról, hogy milyen pénzügyi tartalékokkal kell számolnia a jövőben. Jelenleg azonban a jelzáloghitelek jóváhagyásának feltételei nagyon szigorúak, és például az ingatlan árának legalább 10%-át meg kell takarítania ahhoz, hogy jelzáloghitelt kapjon. Ha mégis hitelt vesz fel, ügyeljen arra, hogy rendszeresen fizesse, tegyen félre pénzt az alacsonyabb jövedelmű időszakokra, és tartsa kézben a dolgokat.

Az ingatlan megtekintése

Tehát, már kiválasztotta a helyszínt, megvan az ingatlan hozzávetőleges ára, és a jelzáloghitelre is gondolt. Most itt az ideje, hogy elkezdje böngészni a ingatlanok eladásával foglalkozó oldalakat, a megtekintéseket. Intézzen kérdéseket az ingatlanügynökökhöz vagy az ingatlantulajdonosokhoz. Ez az egyetlen módja annak, hogy mindent megtudjon az ingatlanról, ami nem szerepel a hirdetésben. A kérdezés az egyik legfontosabb része az ingatlanvásárlásnak. Ez azért van, mert nem fog szabad szemmel látni néhány olyan dolgot, amelyek kulcsfontosságúak az ingatlan szempontjából, és amelyek idővel majd nyilvánvalóvá válnának.

Mire kell figyelni az ingatlan megtekintésekor?

Mire figyeljünk lakásvásárláskor? Ilyen például a lakás átalakítása és az, hogy minden jól van-e megcsinálva, illetve hogy az új bútorok alatt nincsenek-e rozsdás csövek, amelyek nagy kárt okozhatnak, ha egyszer elpattannak. Lehetnek más rejtett hibák is a lakásban. Kérdezzen rá, hogy hányszor alakították át a lakást vagy házat, mi mindent cseréltek ki, mióta áll a lakás vagy ház, milyen beszállítótól származnak a bútorok, és így tovább. Fontos, hogy a ház vagy lakás megtekintésekor kérdéseket tegyen fel arra vonatkozóan is, hogy mi található az ingatlan körül. Ami nagyon fontos és hatással lesz az Ön életére is, azok a szomszédok. Tudja meg, hogy a tulajdonos milyen kapcsolatban áll velük, kik ők, és hogy idősebbek vagy fiatalok. Érdeklődhet arról is, hogy milyen az élet általában azon a környéken.

Ami a társasházban való lakhatáshoz kapcsolódik a társasház karbantartása is, amelyben Önnek aktívan részt kell vennie. De előbb kérdezze meg, milyen beruházásokon ment keresztül a társasház, a lakók vigyáznak-e rá és a környezetére, és milyen állapotban van a javítási alap. Így képet kaphat arról is, hogy a lakóházban lakók hogyan kezelik a pénzügyeiket. Ha komolyan érdeklődik a lakás iránt, ne habozzon megkérdezni a szomszédokat, hogyan élnek, milyenek a kapcsolataik. Így képet kaphat arról, hogy mire számíthat a jövőben.

Az ingatlan jogi állapota

Ez szorosan kapcsolódik azzal is, hogy hogyan lehet biztonságosan lakást vagy házat vásárolni. Amikor a tulajdonostól vagy az ingatlanügynöktől kérdezősködik, fontos, hogy az ingatlanhoz kapcsolódó jogi kérdésekről is érdeklődjön. Feltétlenül meg kell tudnia, hogy az ingatlant a tényleges tulajdonostól vásárolja-e meg. Ez az egyik olyan dolog, amely befolyásolja a lakás vagy ház biztonságos megvásárlását. Ezután derítse ki, hogy az ingatlan mentes-e terhektől és egyéb korlátozásoktól. Ezen kívül nem árt megkérdezni, hogy az eladó mikor szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát, ami szintén része a lakás vagy ház értékbecslésének.

Vásárlás előtt érdeklődjenek az ingatlan jogi állapotáról

Mire figyeljünk, ha új építésű vagy akár régebbi házat vásárolunk? Itt fontosak a hálózatok és azok állapota, valamint a bővítés lehetősége. Ehhez kapcsolódnak azok a lehetséges korlátozások, amelyek a jövőben gátat szabhatnak az Ön terveinek. A jelenlegi állapot mellett fontos tudni, hogy mit terveznek a környéken a jövőben. Bármilyen útépítés, új házak és lakások építése vagy egyéb fejlesztések. Ez hatással lesz az Ön életminőségére is! Ezt semmiképp ne felejtse el, mielőtt megvásárolná a házat vagy a lakást.

Vigyázat a hosszas hirdetőkkel!

Az interneten is találkozni fog olyan ingatlanokkal, amelyek több portálon is megjelennek, és idővel annyira megismeri őket, hogy megszokja, hogy mindenhol látja őket. Ha már régóta keres ingatlant, és egy adott ajánlat folyamatosan megjelenik, nem javasoljuk, hogy foglalkozzon vele, még akkor sem, ha kedvezőnek tűnik, és rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket Ön keres.

A hirdetésben szereplő ingatlan hosszú élettartama például azt jelentheti, hogy túlárazott, és Ön feleslegesen sokat fizet érte. Ez azt is jelentheti, hogy bizonyos kockázatokat rejt, vagy a hirdetésben szereplő fotók nem felelnek meg a valóságnak. Ezért jó ötlet megjegyezni, hogy egy ingatlan mióta van egy adott portálon, és esetleg néhány ember megjegyzéseit, véleményét is kikérhetik a szóban forgó lakás vagy ház megtekintésével kapcsolatosan.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 06.02.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

10 dolog, ami meghatározza a lakás árát10 dolog, ami meghatározza a lakás árát

Amennyiben lakást keresnek, akkor észrevehették, hogy két egyforma méretű lakás ára nagyban különbözhet. Az ingatlan árát több faktor is befolyásolja! Önök tudják, melyek azok? 

Home staging - hogyan fényképezzük le úgy a házat, hogy a lehető legjobban nézzen ki?Home staging - hogyan fényképezzük le úgy a házat, hogy a lehető legjobban nézzen ki?

El szeretné adni ingatlanát? Akkor a hirdetésben mindenképpen nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy a képek minőségiek legyenek, optikailag nagyítsák és szépítsék a belteret....

Hogyan válasszunk építési telket? Milyen az ideális és a legkisebb méret, ill. a fekvés?Hogyan válasszunk építési telket? Milyen az ideális és a legkisebb méret, ill. a fekvés?

A megfelelő telek kiválasztásakor sok faktort kell figyelembe venni. Valamelyik egy picit fontosabb, mint a többi, de mindegyikre érdemes figyelni. Mely faktorokat kell mérlegelni és...