Home staging - hogyan fényképezzük le úgy a házat, hogy a lehető legjobban nézzen ki?

El szeretné adni ingatlanát? Akkor a hirdetésben mindenképpen nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy a képek minőségiek legyenek, optikailag nagyítsák és szépítsék a belteret és a külteret, hiszen így sokkal több potennciális vásárló érdeklődését kelthetik fel a képek!

Home staging, mint az ingatlan árusítás eszköze

A minőségi képeknek köszönhetően kítűnhetnek a többi hirdetés közül, ami ismét növeli az eladás esélyét. Nézzük hát meg, hogyan fényképezzük az ingatlant eladásra!

A legjobb könyvek a home stagingől

Mi az a home staging szolgáltatás?

A home staging egy szolgáltatás, amit az ingatlan árusok szoktak kihasználni. A home staging segít abban, hogy a házban vagy lakásban minden tökéletesen legyen elrendezve és a fényképeken az ingatlan a lehető legjobban mutasson. Mivel rengeteg ingatlant kínálnak eladásra, ezért a legisebb részlet is döntő fontosságú lehet! 

Külföldön ez már egy teljesen megszokott dolog, de már nálunk is viszonylag sok cég foglalkozik ezzel. Gondoskodnak arról, hogy az Ön által árult ingatlan minél csábítóbb legyen a potencionális vásárlók számára. Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a legfontosabb faktorok az ingatlan fényképezésekor. 

Kültér, mint kiállító szekrény

Az első a kültér! Ez az első dolog amit az érdeklődők látnak, ezért tükröznie kellene azt, ami bent vár rájuk. A legtöbb vásárló a kültér alapján alkotja meg az első benyomást a házról. Hogyan alakíthatjuk át úgy, hogy figyelemfelkeltő legyen? Amennyiben fű vagy kert van a ház körül, akkor fontos, hogy a fű frissen vágott, a bokrok és fák metszettek legyenek és az sem baj, ha beszerzünk pár színes virágot!

Home stagingre készen álló kültér

Bármit is választanak, semmiképp se legyen rendetlenség - ez egy általános tanács, ami az ingatlan összes többi részére is vonatkozik. Ne hagyjanak elő semmilyen kerti eszközt, slagot vagy bármi mást, ami megzavarhatná az összhatást. Az a cél, hogy maga a ház domináljon! Ebből adódóan nem előnyös, ha a képen pl. autó is látható. Ha van garázs, akkor az ajtaját csukják be!

Ha medencéjük is van, akkor alaposan tisztítsák ki, szedjék ki belőle a leveleket és engedjenek bele tiszta vizet! Ami magát a házat illeti, ügyeljenek arra, hogy a homlokzat tiszta legyen. Akár át is festhetik, így a falak friss hatásúak lesznek. Az ablakokat se felejtsék el megmosni! Amikor már minden ragyog - semmi rendetlenség, minden tiszta és rendezett, akkor indulhat a fotózás! 

Lépjünk beljebb!

Ha már rendbe rakták és lefényképezték a ház külterét, akkor áttérhetünk a beltérre! Még mielőtt belekezdenénk a konkrét helyiségekre elmondunk pár általános szabályt. Bent is a rend a legfontosabb - porszívózás, felmosás, ablakmosás, a bútorok megtisztítása. A tisztaság, a rendezettség és a kellemes elrendezés mindennek az alapja! 

Cseréljék ki a rossz égőket és fényképezéskor kapcsolják fel a lámpákat! Figyelljenek arra, hogy az égők egyformák legyenek - tehát ne váltakozzanak a LED és a klasszikus égők! Ha van ventilátor a házban, akkor kapcsolják ki - ez érvényes a TV-re, a számítógépre és az összes többi képernyőre is! A fényviszonyok javításának érdekében húzzák ki a sötétítőket - főként szép, napos időben ajánlott fotózni! 

A beltér fotózása - a home staging szolgáltatás

Szabaduljanak meg a sok kis szőnyegtől, hogy az érdeklődők láthassák a padlót! Rendezzék el az ágyakat és a kanapékat! A cipőket és ruhákat tegyék el a szekrénybe! A legjobb, ha a képeken a személyes tárgyak sem látszanak. A vásárlónak semmilyen kapcsolata nincs azokkal a tárgyakkal. Számára az a fontos, hogy lássa az ingatlan részleteit. 

A legtöbb időt a konyha veszi el

Igen, egy szépen berendezett konyha bizony sok időt vesz igénybe. Itt is az a lényeg, hogy a rendet hagsúlyozzuk! Azt az érzést akarjuk kelteni a potencionális vevőkben, hogy a konyhában elegendő hely van és készen áll a főzésre. A konyhai munkalapnak szinte teljesen üresnek kellene lennie! Ha van egy stílusos kancsójuk vagy hasonló kiegészítőjük, akkor azt nyugodtan otthagyhatják. 

A hűtőszekrényről le kell szedni az összes mágnest, fényképet, a szemetest a szekrénybe vagy olyan helyre kell tenni, ahol nem látszódik. Azt már mondani sem kell, hogy a mosogatóban ne legyen mosatlan edény! Evőeszközök, poharak, tányérok - mindent a helyére kell rakni! 

A nappalinál is hasonlóan járunk el

Ahogy az előző esetben, itt is először ki kell takarítani, el kell rakni minden zavaró elemet, képet, könyvet és játékot. Legfeljebb pár könyvet, egy gyümölcstálat és egy szép virágot hagyjanak az asztalon! Mindenképpen szabaduljanak meg az újságoktól és levelektől! Ha a vezetékek és kábelek láthatóak, akkor igyekezzenek azokat elrejteni, pl. a szőnyeg alá. 

A beltér fotózása - home staging

Minden részlet fontos, ezért a kanapén lévő párnákat és pokrócot is meg kell igazítani, hogy kellemes hatást keltsenek! Ha a falak nincsenek jó állapotban, akkor a legjobb, ha kifestenek. Pár kép sem árthat, de persze csak ésszerű mértékben! Maximum 3-4 képet helyezzünk el a nappaliban, úgy, hogy azok passzoljanak a többi berendezéshez. 

Az étkezőről se feletkezzünk meg!

Akár külön étkezőjük van, akár csak egy étkezőasztaluk ezt a részt is mindenképpen le kell fényképezni! Az asztalnak tökéletesen tisztának kell lennie! Ki kell tűnnie, ezért nem szabad rajta hagyni a tányérokat, evőeszközöket és egyéb felesleges apróságokat. Középre esetleg tehetnek egy szép csokrot. A székek legyenek egyenesek és igyekezzenek egyforma távolságra tenni őket egymástól. A képre semmiképpen nem való az etetőszék! 

Az ágynak tökéletesnek kell lennie!

Ha az ágyat említjük, akkor mindenki tudja, hogy most melyik helyiség következik - a hálószoba. Az érdeklődők sokszor erre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, ezért itt mégnagyobb részletességgel kell dolgozni! 

A hálószoba fotózása - home staging

Az általánoson kívül - tiszta padló, kihúzott sötétítő - távolítsák el a személyes tárgyakat, töltőket, stb. Tökéletesn meg kell ágyazni, el kell egyengetni az ágynaműhuzatot és ha van rá lehetőség, akkor díszpárnát is rakhatnak az ágyra. Az éjjeliszekrényen egy szép lámpán kívül semmit ne hagyjanak! 

Luxus fürdőszoba

Képzeljék el egy luxus hotel fürdőszobáját! Igyekezzenek ugyanazt a hatást elérni saját ingatlanuk esetében is! A fürdőszoba és a WC nem feltűnő része a háznak, de a vásárlókra nagy hatást gyakorolhatnak és sokan ezen helyiségek alapján ítélik meg az egéz házat.

Fontos, hogy ne legyenek elő a fogkefék, hajszárítók, samponok és szappanok. A törülközők maradhatnak, de mindenképpen legyenek tiszták és újak! Tegyék el a szőnyegeket is! Ne felejtsék el lehajtani a WC fedelét! Tolják az összes fiókot a helyére, csukják be a szekrényeket és a fürdőszoba már készen is áll a fotózásra! 

Összefoglalás - mit tudtunk meg?

Ha csak át is futották, hogy hányan árunak manapság ingatlant, akkor tudják, hogy igazán nagy a konkurencia. Ez miatt, ha el szeretnének adni egy ingatlant, akkor valamivel ki kell tűnni a többi hirdetés közül! A siker alapköve a home staging - tehát az ingatlan részletes berendezése úgy, hogy vonzó legyen a vásárlók számára. 

Home staging - az otthon hangulatának bemutatása

Minden részlet döntő fontosságú lehet! Az ingatlannak különleges atmoszférát kell árasztania! Kerüljék a személyes tárgyakat! Az összhatásnak tisztának, rendezettnek és ízlésesen dekoráltnak kell lennie! A rend, a sok fény és a rendezett beltér elengedhetetlen! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.11.2020
A cikk értékelése:
(92.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk építési telket? Milyen az ideális és a legkisebb méret, ill. a fekvés?Hogyan válasszunk építési telket? Milyen az ideális és a legkisebb méret, ill. a fekvés?

A megfelelő telek kiválasztásakor sok faktort kell figyelembe venni. Valamelyik egy picit fontosabb, mint a többi, de mindegyikre érdemes figyelni. Mely faktorokat kell mérlegelni és...