10 dolog, ami meghatározza a lakás árát

Az ingatlanok ára nagyon változó. Amennyiben lakást keresnek, akkor észrevehették, hogy két egyforma méretű lakás ára nagyban különbözhet.

Mi befolyásolja az ingatlan árát?

Ez abból adódik, hogy az ingatlan árát sok faktor befolyásolja, amelyekről mai cikkünkben fogunk beszélni és azt is eláruljuk, hogy milyen arányban hatnak a végleges árra. 

1. A legfonotsabb az elhelyezkedés

A lakás elhelyezkedését több szempontból lehet megközelíteni. Természetesen az árat is az elhelyezkedés befolyásolja leginkább. Egy új lakás vásárlásakor mindenki azt szeretné, hogy megfelelő közszolgáltatások legyenek a környéken. 

Az elhelyezkedés alatt nem csak azt értjük, hogy hol van a legközelebbi bolt. Az infrastruktúrát és a munkalehetőségeket is figyelembe kell venni. Ilyen szempontból sokkal előnyösebbek a Budapest környékén lévő települések. Ez az oka annak, hogy az ott lévő ingatlanok ára jelentősen magasabb. Az elhelyezkedés akár az ár 25%-át is kiteheti. 

2. Minél nagyobb, annál drágább

Ez logikus. Amennyiben nagyobb lakásban szeretnének lakni, akkor többet fognak fizetni. Különbség van egy 60 és egy 100 m2-es lakás között. Ez a faktor is nagyon fontos, ezért 25%-ban befolyásolja a lakás végleges árát. Természetesen ez mellett az elhelyezkedés is számít, mivel két egyforma méretű lakás közül az lesz a drágább, amely közelebb van a városközponthoz. 

3. A tulajdonos

Magán vagy szövetkezeti tulajdonban van? Még ha jelentéktelnnek is tűnik nagy hatással van az árra! A szövetkezeti tulajdonban lévő ház első hallásra jobbnak tűnhet, de itt is több dolgot figyelembe kell venni! Például, hogy muszáj-e hitellel kifizetni a lakást. 

Egy új építésű lakás ára

Fontos tudni, hogyan működik a lakásszövetkezet, mennyit kell fizetni a spórolásba vagy a javításokhoz és rekonstrukcióhoz. A végleges árat ez a faktor 12 - 14%-ban befolyásolja. 

4. Elhelyezkedés a lakóházban

Ne engedjenek az alcsony ár csábításának - ez minden kritérium esetében érvényes! Könnyen megeshet, hogy a lakás ára nagyon kedvező, de amikor többet megtudnak róla, kiderül, hogy a lakóházban egyáltalán nincs jó elhelyezkedése. 

A legrosszabb a földszinti és a legfelső szinten lévő lakás. A földszinti lakásokba könnyebb betörni és forgalmas utca esetén nagyobb zajjal is jár. A legfelső emeleten érezhetően melegebb van és a beázás veszélye is fennáll. Az ilyen elhelyezkedésű lakások sokszor olcsóbbak, de muszáj elfogadni az előbb említett problémákat. A végleges árat 8 - 10%-ban befolyásolja. 

5. A lakás állapota

Új építésű, felújított, részlegesen felújított vagy eredeti állapotban lévő lakást vásárolnak? Ez mind hatással van az árra és amennyiben a ház nem eredeti állapotban van, akkor az ára is magasabb. A tulajdonosok ugyanis azt szeretnék, hogy a befektetetésük megtérüljön a lakás eladásakor. 

Lakás átépítés során

Ha a vásárló kitűnő állapotban kapja meg a lakást, de a stílus nem felel meg az elképzeléseinek, akkor a felújítás kontraprooduktív lesz. Az eredeti állapotban lévő ház felújítsra szorul, de az ára alacsonyabb és elképzelésük szerint átalakíthatják. A végleges árat 5 - 7%-ban befolyásolja. 

6. A lakás felszereltsége és más helyiségek

Ez egy viszonylag egyszerű faktor. A pozitívumokat és negatívumokat könnyen meg lehet határozni. Ha a lakást berendezéssel együtt árulják, akkor magasabb lesz az ára. A lakás rendelkezhet egyéb helyiségekkel is, mint pl. az erkély, a terasz vagy a pince, amelyek nem számítódnak hozzá az alapterülethez. Érthető, hogy az ilyen helyiségek mérete és száma összefügg az árral is. A végleges árat kb. 5%-ban befolyásolja. 

7. Parkolóhely

Nagy előny, ha a lakás közelében van egy ingyenes parkolóhely. Ez főleg a nagyobb városokban és a forgalmas városrészeken lényeges. Természetesen az elérhető parokolóhely növeli a lakás árát. Kb. 5%-ban hat rá. 

8. A helyiségek elosztása

A helyiségek elosztása szorosan összefügg annak állapotával és felszereltségével. Ez a faktor is összefügghet az árral. Lényegében arról van szó, hogyan helyezkednek el az egyes helyiségek a lakásban. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz, vannak-e átjárószobák, stb. A végleges árat ez a faktor 3 - 4%-ban befolyásolja. 

Lakásvásárlás fiatal házaspárként

9. Közszolgáltatások

Valóban nagyon fontos, hogy a lakás a város peremén vagy központjában helyezkedik-e el. Az árba azt is beleszámolják, hogy vannak-e a közelben üzletek, iskolák, óvodák, orvos, posta és tömegközlekedési eszközök. Minél több minden van a közelben, annál magasabb az ár. A végleges árat 3%-ban befolyásloja. 

10. A lakás tájolása

A lakás tájolása szubjektív. Fűtés szempontjából előnyös, ha a lakás két ellentétes égtájra néz. Tehát észak-dél vagy kelet-nyugat. Ez azonban nem egy kulcsfontosságú faktor, ezért a végleges árat mindössze 2 - 3%-ban befolyásolja. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.03.2021
A cikk értékelése:
(94%)

További cikkek a kategóriában:

Home staging - hogyan fényképezzük le úgy a házat, hogy a lehető legjobban nézzen ki?Home staging - hogyan fényképezzük le úgy a házat, hogy a lehető legjobban nézzen ki?

El szeretné adni ingatlanát? Akkor a hirdetésben mindenképpen nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy a képek minőségiek legyenek, optikailag nagyítsák és szépítsék a belteret....

Hogyan válasszunk építési telket? Milyen az ideális és a legkisebb méret, ill. a fekvés?Hogyan válasszunk építési telket? Milyen az ideális és a legkisebb méret, ill. a fekvés?

A megfelelő telek kiválasztásakor sok faktort kell figyelembe venni. Valamelyik egy picit fontosabb, mint a többi, de mindegyikre érdemes figyelni. Mely faktorokat kell mérlegelni és...