Minőségi macskaeledelt a Royal Canin, a Whiskas, a Purina és a Carnilove kínál - teszt, vélemények, ár

Ahogyan mi magunk is odafigyelünk a saját étrendünkre, úgy kell figyelni háziállataink táplálékának összetételét is. A macskáknak is vannak bizonyos táplálékigényeik, ami alatt nem csak azt értjük, hogy mit szeretnek. Kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, amely szükségtelen adalékanyagok nélkül az egészségük javát szolgálja.

Hogyan válasszuk ki a legjobb macskaeledelt?

A kisállat-kereskedésekben azonban számos állateledelt talál, a száraztól a folyékonyig. Tudja, hogy melyik a legjobb a macskájának?

Kedvelt száraz macskaeledelek

Tápanyagok, melyekre a macskáknak szükségük van

A kutyákkal ellentétben a macskák nem mindenevők, hanem húsevők, tehát étrendjük abszolút alapanyaga az állati eredetű fehérje kell, hogy legyen! A fontos tápanyagok hiánya az étrendben számos egészségügyi problémához vezethet. Ezért lényeges tudni, hogy mire van szüksége négylábú kedvencének. Érdeklődjön a számára vásárolt eledel tápanyagai és összetétele iránt. Vessünk egy pillantást a macska életéhez szükséges makrotápanyagokra.

 • Fehérje - Nagyon fontos összetevője az étrendnek, mivel olyan aminosavak forrása, amelyek fontosak az enzimek, hormonok vagy a pH-egyensúly kialakulásához. A macska étrendjében a fehérjéknek húsból, halból vagy tojásból kell származniuk, nem pedig növényi táplálékokból (szója, borsó, búza). A növényi fehérjék nem biztosítanak elegendő aminosavat, ill. a macskák számára különösen fontos taurint.
  Zsírok - Energiaforrást jelentenek és esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek fontosak a sejtek és az anyagcsere számára egyaránt. Az omega-3 és 6 zsírsavakra és más savakra különösen nagy szükség van. A zsírban gazdag ételek vonzóak a macskák számára, de ne hagyja magát becsapni azzal, hogy csak az íze jó. A túlzott zsírfogyasztás elhízáshoz vezethet.
  Szénhidrátok - Ami a szénhidrátokat illeti, ez egy olyan táplálékösszetevő, amelyet a macskáknak húsevőként nem kell fogyasztaniuk. Előfordul, hogy az olcsó macskaeledelekben nagy mennyiségű szénhidrát van, ami káros lehet a macska egészségére. A macskák nem szénhidrátokból nyerik az energiát, mint az emberek, hanem főként fehérjéből és zsírból.

A fehérje és a zsír mellett érdemes megnézni a macskák számára szükséges mikrotápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) is:

 • Taurin - Ez az aminosav létfontosságú a macskák számára. A múltban hiányzott a feldolgozott macskaeledelből és egészségügyi problémák és elhalálozások jelentkeztek a macskáknál. Ma az eledelben elszigetelten, de normál étrend esetén az állati fehérjében is megtalálható.
  Arginin - Egy másik aminosav, amely az állati fehérjékben található. A macskák a húsból jutnak hozzá nagy mennyiségben, mivel a szervezetük nem képes előállítani. Az argininhiány emésztési problémákhoz, fogyáshoz és akár halálhoz is vezethet.
  Ásványi anyagok - A macska étrendjében számos ásványi anyagra van szükség. Kalcium a csontok és fogak erősítéséhez, foszfor a csontozat építéséhez, magnézium a megfelelő hormon- és enzimműködéshez, nátrium az idegrendszerhez, és sok más, például kálium, vas, réz, cink és mangán.
  Vitaminok - Biztosítják a szervezet megfelelő növekedését és működését. Az A-vitamin az egészséges látáshoz és növekedéshez, a D-vitamin az ásványi anyagok felszívódásához, az E-vitamin fontos antioxidánsként, a K-vitamin a csontok egészségéhez, valamint a szőrzethez, a bőrhöz és az idegrendszerhez szükséges. A sok B-vitamin különösen fontos!
  Rost - A rostoknak szintén jelen kell lenniük a macskaeledelben, de sokkal kisebb mennyiségben, mint az embereknél. Biztosítja az emésztőrendszer megfelelő működését, de túlzott mennyiség emésztési problémákhoz vezethet.
  Enzimek - Ezek olyan fehérjemolekulák, amelyek segítenek a sejtek, szervek és szövetek építésében és fontos részét képezik az életfolyamatoknak. A macskák a táplálékban található állati fehérjékből jutnak hozzá.

Minőségi macskaeledel - teszt

Ahogyan az emberek számára is léteznek vitamin- és ásványi anyagokat tartalmazó étrend kiegészítők, úgy a macskák számára is kaphatók hasonló termékek. A mikrotápanyagok helyettesítésére szolgálnak, ha az állatnak valamilyen okból pótolnia kell azokat. Gyakori kérdés, hogy megfelelő és szükséges-e ilyen kiegészítőket vásárolni macskáknak. Egészséges egyedek esetében nem ajánlott további táplálékkiegészítők fogyasztása - mindent, amire a macskának szüksége van, a táplálékból kell beszereznie. Kivételt képez, ha a macska különböző egészségügyi problémákkal küzd. Emésztési problémák esetén például emésztőenzimek vagy probiotikumok, idősebb macskák esetében az ízületek és csontok táplálása, kiállítási macskák esetében pedig különböző vitaminok és ásványi anyagok a szőrzet minőségének és megjelenésének javítása érdekében. Hacsak az állatorvos nem ajánlja kifejezetten az ilyen termékeket, jobb, ha elkerüljük őket, és jó minőségű táplálékot biztosítunk macskánknak.

A macskaeledelek fajtái

Száraz, félszáraz, folyékony - macskaeledel különböző formában kapható. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, de nem minden típus alkalmas mindennapi etetésre. Eltérnek egymástól tartalmukban, tárolásuk módjában vagy abban, hogy milyen gyakran lehet őket enni.

 • Szárazeledel - A szárazeledel az egyik leggyakrabban vásárolt macskaeledel-típus. Szárazsága tartósabbá és könnyebben tárolhatóvá teszi. Ezért gyakran érdemes nagyobb kiszerelést vásárolni, amely költséghatékonyabb és tovább kitart. Összetételét tekintve jó minőségű macskaeledelnek számít (min. 30% hús) és tulajdonképpen minden tápanyagot biztosít, amire a macskának szüksége van. Előnyük az is, hogy pozitív hatással vannak a macska fogainak egészségére és erősítik az állkapcsát. Ez az a termék, amely a legszélesebb választékkal rendelkezik a macska életkorának vagy különleges igényeinek megfelelően. A száraztáp hátrányai közé tartozik, hogy nem olyan vonzó a macskák számára, mint pl. a konzervek és nem biztosít számukra vizet vagy folyadékpótlást. Ráadásul az olcsó és rossz minőségű macskaeledelek tele vannak búzával és szénhidrátokkal, amelyek teljesen alkalmatlanok a macskák számára.
  Konzervek - Ezek a macskák által kedvelt zamatos ételek közé tartoznak. Kiegészítő eledelként használhatóak a száraztáp mellé, de akár önmagukban is megfelelőek lehetnek! E típus előnye, hogy a bontatlan konzervek sokáig elállnak, a minőségi konzervek képesek fedezni a macskák táplálkozási igényeit, és ízük, ill. illatuk is vonzó. Az ilyen zamatos eledel természetes a macskák számára, és hidratálja is őket. A konzervek fogászati problémákat, de emésztési problémákat is okozhatnak azoknál a macskáknál, amelyek nincsenek hozzászokva ehhez az étrendhez. Hátránya, hogy a konzervek felbontás után hamar megromlanak.
  Alutasakos macskaeledel - A tasakok ugyanazt az eledelt tartalmazzák, mint a konzervek, de gyakran lédúsabbak. Egyedi tasakokba csomagolva, kisebb adagokban kaphatók, ami utazáskor kényelmes lehet. A jó minőségű kapszulák képesek biztosítani a macska étrendjének minden összetevőjét, de inkább kiegészítő táplálékként ajánlják. Előnyük a praktikusság, a kisebb súly és térfogat, de általában többe kerülnek, mint a konzervek.

Megfelelő macska konzervek

 • Pástétom - A macskapástétom a zamatos, de csak kiegészítőként használható eledelekhez tartozik. A húskonzervekkel ellentétben, amelyekben húsdarabok vannak, a pástétomoknak egyenletes az állaga, néha krémes, máskor pedig sűrűbb. Akárhogy is, ez egy kiegészítő eledel, amelyet a macskák szeretnek, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.
  Szalámi - Az embereknek szánt szalámival ellentétben a macskaszalámi összetétele abban tér el, hogy kevesebb sót és fűszert tartalmaz, és amennyiben lehetséges, ne tartalmazzon tartósítószereket vagy színezékeket. A macskaszalámi a macskák félszáraz étrendjének része lehet, de nem szabad, hogy ez legyen a táplálék elsődleges forrása. A szalámikat jutalomfalatnak használhatják, de soha nem túlzott mennyiségben!
  Tej - A tehéntej, ahogy mi fogyasztjuk, nem alkalmas a macskák számára. Ezért létezik alternatíva macskatej formájában, amely kifejezetten macskák számára kifejlesztett tej. Emésztőenzimeket és más anyagokat tartalmaz, amelyek miatt a tej nem okoz emésztési problémákat a macskának. Ez a tej inkább a cicáknak való, egy felnőtt macskának egyáltalán nincs szüksége rá az étrendjében.
  Jutalomfalatok - A jutalomfalatok különböző apróságok, falatkák, rágópálcikák stb. formájában kaphatók. A jutalomfalatokat csak rágcsálásra szánják, tehát nem helyettesítik a rendszeres táplálékbevitelt. Nagyszerűek a macska kiképzéséhez, mivel jutalomként szolgálnak, ha a kérés teljesül, de a macska fogainak egészségét is segítik. Mennyiségük soha nem haladhatja meg az étrend 10%-át, különben fennáll az elhízás veszélye. A jutalomfalatok közül választhatunk egészségesebb alternatívákat is, például a fogak egészségét elősegítő jutalomfalatokat vagy csirkehúst. Az ár természetesen magasabb, mint a hagyományos eledelek esetében.
  Nyers hús - Bár a nyers hús természetes macskaeledel, nem ajánlott elsődleges táplálékként használni. A hús nyers állapotban olyan baktériumokat és parazitákat tartalmaz, amelyek károsíthatják macskája egészségét. Bár egy kinti macska időnként elkap egy-egy egeret, a nyers hús nem ajánlott a benti macskák számára.

Eledel speciális igények szerint

A macskaeledel kiválasztásakor rendkívül fontos, hogy figyelembe vegye a macska speciális igényeit. Vannak olyan eledelek, amelyek életkor szerint vannak felosztva kiscicáknak (12 hónapos korig), felnőtt macskáknak (1-7 év) és az idősebb macskáknak (7 éves és idősebb) való eledelként. Egy másik felosztás a környezethez kapcsolódik, amelyben élnek. Ez alapján megkülönböztetjük a szabadban tartott macskáknak szánt eledelt és a házban élő macskáknak szánt eledelt. Léteznek más, speciális igényekre szabott tápok is, például ivartalanított vagy szebb szőrzetű macskáknak, válogatós macskáknak, amelyek semmit sem esznek meg, ill. egészségügyi problémákkal küzdő macskáknak szánt eledelek, leggyakrabban emésztési problémákra. Nézzük meg a leggyakrabban keresett eledeleket. 

 • Eledel kiscicáknak - Ez más összetételű, több zsírt, zsírsavat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítik az egészséges növekedést. A kiscicákat gyakrabban kell etetni, és az eledel összetétele ehhez igazodik. Ezekből az eledelekből létezik száraz és nedves változat is - a nedveseket könnyebb elrágni, de néhány macskának emésztési problémái lehetnek tőlük. A kiscicáknak szánt száraz macskaeledelek kisebbek, hogy könnyebben rághatóak legyenek, de szükség esetén vízbe is áztathatók, hogy megpuhuljanak. A nyers húst és a tojást kerülni kell a kiscicák esetében, mivel ezek káros baktériumokat tartalmaznak.
  Eledel idősebb macskáknak - Az idősebb macskák étrendje megváltozik, és kevesebb fehérjét és kalóriát tartalmaz, mivel idősebb korban kevesebb fizikai aktivitást végeznek. Abban is van különbség, hogy az idős macskáknak szánt eledelek kisebbek, mivel a fogaik már nem bírnak el annyit. Az igazság az, hogy az idősebb macskáknak is vannak különböző egészségügyi problémáik, ezért a macskatulajdonosok más típusú eledelekhez nyúlnak, amelyek elősegítik a csontok, a fogak és a vesék egészségét, vagy segítenek az elhízáson.
  Macskaeledel benti macskáknak - Minden kizárólag zárt térben élő macska tulajdonosa előbb-utóbb átáll a beltéri macskaeledelre. Az ilyen macskák kevesebbet mozognak, kevésbé aktívak, és így kevesebb kalóriára van szükségük. Az ilyen eledel másik jellemzője, hogy segíti az emésztést, mivel a szabadban élő macskák a jobb emésztés érdekében hajlamosak füvet fogyasztani. Ha egy macska nem fogyaszt füvet, gyakran szőrcsomó alakul ki a gyomrában. Emellett a beltéri eledel egyik előnye, amit a gazdik igazán értékelnek, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyek csökkentik a macskaürülék szagát.

Benti felnőtt macska etetése

 • Eledel ivartalanított macskáknak - A macskák e csoportjának sajátossága, hogy hajlamosabbak az elhízásra és különböző más betegségekre, gyakoriak a húgykövek és a hólyagproblémák. Táplálkozásukat ezért kifejezetten az ő sajátos igényeikhez kell igazítani. Mivel hajlamosak kissé lustábbak lenni és könnyebben híznak, az ivartalanított macskáknak szánt táplálék kevesebb kalóriát tartalmaz.
  Eledel érzékeny emésztésű macskáknak - Ezek a macskák gyakran hasmenésesek, hánynak, kiszáradhatnak, és súlyváltozásuk is lehet (fogyás). Az ilyen típusú eledeleknél ezért kerülik a tartósítószereket, színezékeket és más, irritáló hatású anyagok használatát. Természetes forrásból származó összetevőket, omega-zsírsavakat, könnyen emészthető szénhidrátokat, valamint az emésztést segítő mikrotápanyagokat és probiotikumokat tartalmaznak.
  Eledel túlsúlyos macskáknak - A túlsúly általában problémát jelent, különösen a benti macskák és az idősebb macskák esetében, amelyek fizikai aktivitása csökken, táplálékfelvétele pedig növekszik. Ezek az eledelek kevesebb kalóriát, kevesebb egészségtelen zsírt és alacsonyabb omega-zsírsavtartalmat kínálnak. Kevés vagy semennyi szénhidrátot sem tartalmaznak, és főként kiváló minőségű állati fehérjéből állnak, felesleges tartósítószerek, adalékanyagok és étvágygerjesztők nélkül.
  Eledel bőrproblémákkal küzdő macskáknak - Ezeket az eledeleket olyan anyagokkal egészítik ki, amelyek elősegítik a bőr és a szőrzet egészségét. Ezek elsősorban omega-3 és -6 zsírsavak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, támogatják az immunrendszert és elősegítik a bőr sebeinek gyógyulását. Ezen kívül antioxidánsokra és jó minőségű állati fehérjékre van még szükség. A gyakori allergéneket, valamint a különböző adalékanyagokat és tartósítószereket viszont kizárják az eledelből.

Tippek a megfelelő macskaeledel kiválasztásához

Ha végre áttekintést kap arról, hogy milyen különböző macskaeledeleket lehet kapni, akkor kihívást jelenthet a választás. Ezért olyan tippekkel is készültünk, amelyeket a választás során alkalmazhat.

 • Száraz vagy nedves eledel? A száraz étrend jótékonyan hat a száj egészségére és az állkapocs erősítésére, a nedves étrend segíti a folyadékpótlást, és hasznos lehet urológiai problémákkal, cukorbetegséggel és vesebetegséggel küzdő macskák számára. Ezért nincs egyértelmű válasz, de ajánlott az arany középutat választani, és a kettőt kombinációját jelenti. Ha macskáját zárt helyen tartja, a szagok és a hasmenés elkerülése érdekében inkább a száraz benti táplálékot ajánljuk, de időnként tegyen bele konzervet vagy tasakos tápot, esetleg adjon hozzá egy kis vizet.
  Fontosak az összetevők vagy a tápanyagok? A választáskor ne csak a szép név és a kép alapján kell dönteni, hanem az összetevőket is el kell olvasni! Viszont ne csak az összetevők alapján döntsön - a 60% friss hús jól hangzik, de szárított állapotban sokkal kevesebb fehérje van benne, mint amennyinek látszik. Ezért az összetevők mellett figyeljünk a tápanyagokra is, a fehérjetartalomnak legalább 30%-osnak, a szénhidráttartalomnak pedig a lehető legalacsonyabbnak - legfeljebb 5%-osnak - kell lennie.

A macskaeledel összetétele

 • Minőségi húst tartalmaz? A macskaeledel összetételében gyakran csak a "hús" van feltüntetve, amelyet általában csak típus szerint határoznak meg, mint például csirke, sertés, bárány stb. A "hús" tág fogalom, és a tiszta hús mellett olyan melléktermékeket is magában foglal, mint például a belsőségek; ha a hús nincs meghatározva, akkor gyakran olyan részeket jelent, mint a szarv, a szőr, a paták vagy a csontok. Míg a belsőségek hasznos tápanyagokat tartalmaznak, a hulladékrészek nem olyan táplálóak. Ezért ha a hús nincs feltüntetve az összetevők között, akkor csak találgatni lehet, hogy mi van az eledelben.
  Macskájának különleges igényei vannak? Olvassa el az információkat arról, hogy az eledel milyen korcsoportnak vagy milyen célra felel meg, milyen összetevőkből áll, és milyen az ajánlott adag. Például előfordulhat, hogy az elhízott macskáknak szánt eledel, bár kevesebb kalóriát tartalmaz, a kelleténél több szénhidrátot és sokkal kevesebb jó minőségű állati fehérjét tartalmaz.
  Jobb a természetes formula? Egyes eledelek a "természetes" feliratot viselik, hogy azt a benyomást keltsék, hogy bio minőségűek, illetve tartósítószerektől, színezékektől és hozzáadott anyagoktól mentesek. Az ilyen összetevőket nem tartalmazó eledel nagyszerű választás az érzékeny emésztésű macskák számára, de olvassa el az összetevőket, mielőtt a természetesnek címkézett eledelt választ - kellemetlen meglepetés érheti.

Mennyi eledelre van szüksége a macskának?

A macskák napi szükségletének mennyisége a fajtától, a súlytól és az életkortól függően változik. A kiscicáknak kevesebb táplálékra van szükségük, mint a felnőtt macskáknak, de gyakrabban kell őket etetni. Az idősebb macskáknak kevesebb kalóriára van szükségük naponta, mivel kevesebb energiát használnak fel. Egy szingapúri macskának, amely körülbelül 2 kg-ot nyom, kevesebb táplálékra van szüksége, mint egy normál macskának, amely átlagosan 3,5-4,5 kg-os, vagy egy Maine Coon macskának, amely akár 6-8 kg-os is lehet. Mennyi eledelre van szüksége a macskának?

A szabványos ajánlás egy 4 kg-os macska esetében kb. 253 kcal naponta, azaz 50-60 g száraz macskaeledel vagy 150-200 g nedves eledelt (konzerv vagy tasakos). Egy azonos súlyú macskának ivartalanítás után vagy idősebb korban kevesebb táplálékot kell bevinnie, száraz táp esetén kb. 45 g-ot. Minden egyes kilogramm súlyhoz 10-15 g eledelt számoljon. Így egy 2 kg súlyú felnőtt macskának körülbelül 35 g, egy 6 kg súlyú macskának pedig körülbelül 75-80 g macskaeledelt kell kapnia.

Kedvelt száraz macskaeledelek


Hozzászólás írásaKözzétéve: 22.07.2022
A cikk értékelése:
(92.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaeledelt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaeledelt?

Van egy négylábú háziállatuk, családtagként kezelik és a legjobbat szeretnék nyújtani neki? A minőségi eledel kiválasztása kihívást jelenthet! Ebben a cikkben megtudhatják, hogy mire...

Háziállatok és a szilveszter - Hogyan óvjuk és nyugtassuk meg őket a zajban?Háziállatok és a szilveszter - Hogyan óvjuk és nyugtassuk meg őket a zajban?

Míg sokak számára a szilveszteri petárdázás és a tűzijátékok az ünneplés fénypontját jelentik, addig kiskedvenceinknek ez az év legstresszesebb napja. Hogyan segíthetünk rajtuk? Mai...

Festék típusok beltérre és kültérre - melyik milyen?Festék típusok beltérre és kültérre - melyik milyen?