Milyen hómarót válasszunk? Elektromosat vagy egy-, kétfokozatú benzinest?

Az időjárás kiszámíthatatlan. Még ha úgy is tűnik, hogy a tél még messze van, az ember soha nem tudhatja, hogy mikor fordul téliesre az időjárás. Így mikor hirtelen lehullik a hó, akkor nem csak az útkarbantartók, de Önök is meg lesznek lepődve!

Benzines hómaró a járda megtisztítására

A hó eltakarítása a járdáról és a feljáróról munkábamenés előtt biztosan nem csal mosolyt senki arcára! A megoldás a hómaró! Hogyan választhatják ki ezt a hasznos segítőt? Jobb az elektromos vagy a benzines? Mindent megtudhatnak cikkünkből! 

A hómaró megfelelő típusa

Hogyan válasszunk hómarót? Az első fontos dolog a felültet típusa, amin a hómarót használni szeretnénk. Ez alapján határozhatjuk meg a hómaró típusát is! Két kategóriát különböztetünk meg a hó eltakrítása alapján. Ismerünk egyfokozatú és hatékonyabb, kétfokozatú hómarókat. Miben különböznek és miben is jók pontosan? Milyen a háromfokozatú hómaró? 

Egyfokozatú hómaró

Sokan azt állítják, hogy ez városi hómaró. Ez abból adódik, hogy egy ilyen hómaró járdáról, aszfaltról vagy más kemény egyenletes felületről képes eltávolítani a havat. Ideális a frissen lehullott hó eltakarítására. Kisebb területek megtisztítására alkalmas. Súlyuk kisebb, ill. a kétfokozatú hómarókkal ellentétben találkozhatnak elektromos és akkumulátoros egyfokozatú hómarókkal is! 

Az egyfokozatú hómaró forgó csiga rendszer segítségével működik. Lapátokkal van ellátva, amelyek segítségével a hó össze van törve és a kidobócsőbe van dobva, ami kb. 10 méter távolságra juttatja a havat. Ezek a hómarók a forgó lapátoknak köszönhetően haladnak. 

Kétfokozatú hómaró

Ezt a típust már jobban meg lehet terhelni. Elbánik a megkeményedett, nagyobb mennyiségű hóval is. A kétfokozatú rendszer megbirkózik a hótorlaszokkal és a letaposott hóval. Dombos és hegyvidéki tájakon is jól kihasználható. Kevésbé szilárd felületen is alkalmazható. 

Kétfokozatú hómaró

Az acél csigának köszönhetően a hó a magas fordulatszámú ventillátorhoz kerül, ami a kidobócsőn keresztül a havat egy adott helyre szórja (kb. 15 méterre). Az irányt egy karos váltó segítségével állíthatjuk. A kétfokozatú hómarók nagyobb teljesítményűek, nagyobb a munkaszélességük, tehát nagyobb mennyiségű hóval képesek megbirkózni. Ebben a kategóriában azonban csak benzines hómarókat találhatnak. Ebből kifolyólag nagyobb zajjal kell számolni! 

Háromfokozatú hómaró

A háromfokozatú hómarók egy speciális kategóriát képeznek. Lényegében ugyanazon az alapelven működnek, mint a kétfokozatúak, de nagyobb a teljesítményük, így professzionális hómaróknak szokták őket nevezni. Segítségükkel a hó eltakarítása gyors és hatékony. 

A folyamat ebben az esetben is három fázisból áll. Az első fázisban a hómaró begyűjti a havat, gyorsan feldarabolja és az távozik a kidobócsövön keresztül. A nedves hó vagy a jeges felületek sem okoznak számára problémát. Amennyiben van egy nyaralójuk a hegyekben és naponta kell havat takarítaniuk a parkolóban, akkor a háromfokozatú hómaró ideális választás lesz!

Elektromos vagy benzines hómaró

Az egyfokozatú hómarók esetében van rá esély, hogy találnak elektromosat vagy akkumulátorosat. A halk üzemelés viszont a praktikusság rovására megy! Amenniyben csak egy aprócska járdaszakaszt és a feljárót szeretnék megtisztítani, akkor lehet, hogy nem fog zavarni a kábel, de ha nagyobb mennyiságű havat szeretnének eltakarítani, akkor jobb egy benzines hómarót beszerezni. 

Elektromos hómaró

Ez a hó eltakarításának egy gazdaságosabb és természetbarátabb módja. A villanymotor halk és olcsóbb az üzemeltetése, de ahogy azt már említettük, sajnos a kábelt is mindenhova vinniük kell!

Elektromos otthoni hómaró

A teljesítmény szintén nem jelent sokat. A friss hó eltávolítására biztosan elegendő, de arra is kell gondolni, hogy áramforrásra is szükségünk lesz a használatához! Emellett a nedves és megfagyott hó elég nagy kihívást jelent az elektromos hómarónak. 

Az akkumulátoros hómarók eléggé ritkák, de néha mégis felbukkanhatnak a kínálatban. Előnyük a mobilitás és a halk üzemelés. Megszabadulnak a kábeltől, de ne várják, hogy kiemelkedően gyors lesz vele a munkavégzés. Ráadásul nagyobb mennyiségű hó esetén az akkumulátor üzemideje sem lenyűgöző! Az elektromos és az akkumulátoros hómarók mellett szól az alacsony ár is! 

Benzines hómaró

A belsőégésű motor ebben az esetben a legjobb megoldás! Mobilitást és megfelelő teljesítményt biztosít. Elég, ha megtöltik benzinnel és már indulhatnak is feltakarítani a havat akár nagyobb területekre is! A teljesítményt főleg két- és háromfokozatú hómarók esetében tudják kihasználni. 

Nem kell félniük a megfagyott és a nedves hótól sem. A nagyobb teljesítmény ára a magasabb fogyasztás, a nagyobb zajkibocsátás, nagyobb karbantartási és megvásárlási költségek. 

A TOP 3 benzines hómaró

[table2]

Kerék vagy lánctalp

A kerekekkel rendelkező hómarók sokkal gyakoribbak. A velük történő manipuláció egyáltalán nem bonyolult. Általában ezek a berendezések ún. Free Wheel rendszerrel vannak felszerelve, esetleg diferenciálművel, amely könnyebb manipulációt biztosít kanyarodáskor. Amennyiben kerekes hómarót választanak, akkor olyat keressenek, amely mélyen barázdált. 

A lánctalpas hómarók stabilabban mozognak és könnyebb az irányításuk. Kitűnőek hótorlasz eltakarításhoz vagy egyenetlen talaj esetén, mint az emelkedők és a lejtők. Amennyiben nincs a környékükön domb, amiről havat szeretnének takarítani, akkor bőven elég a kerekekkel rendelkező hómaró! 

A motor teljesítménye és a munkaszélesség

Minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb hómennyiséget tud a hómaró eltakarítani. A hómaró általában mindig 100 %-osan dolgozik. Ebből kifolyólag nagyon fontos a motor teljesítménye. Vegyék figyelembe, hogy a nagyobb teljesítmény gyorsabb munkát jelent, így hatékonyabb hó eltakarítást. A teljesítmény egyenesen arányos a hómaró típusával. A teljesítmény 3-tól 10 kW-ig terjedhet. A legkisebb általában az egyfokozatú és az elektromos hómarókat érinti. 

Nagy teljesítményű benzines hómaró

A teljesítménnyel a munkaszélesség is összefügg. El kell fogadniuk, hogy egy kisebb teljesítményű hómaró nem lesz képes annyi hó eltakarítása, mint egy nagyobb teljesítményű. A munkaszélesség általában 50-70 cm között van. A munkamagasságot is meg lehet említeni, ami lényegében azt a részt jelöli, ahol a hómaró felszedi a havat. Ez általában 50-70 cm magas. 

Praktikus funkciók

  • Elektromos starter – Amenniyben a hómarót kint szeretnék tárolni alacsony hőmérsékleten, akkor ez elektromos starter nagy segítségükre lehet. Egyébként is, nem mindenki szereti berántással elindítani az eszközt. Egy gomb megnyomása mégis csak egyszerűbb! Elég, ha hozzákötnek egy kábelt, bestartolják a hómarót majd lekötik a kábelt.
  • Világítás – télen nagyon hamar sötétedik, már délután 5 körül. Ebből kifolyólag nagyon hasznosak a reflektorok, amelyek segítségével megvilágíthatják a munkaterületet.
  • Irányítás segítő – segíti a manipulációt. Olyan rendszerekről beszélünk, mint a Free Wheel vagy az Easy Turning. Ezeket a funkciókat főleg azoknak ajánljuk, akik kisebb területen terveznek dolgozni!
  • Hólánc – a kerekekkel rendelkező hómaró kiegészítője. Főleg akkor ajánlott, ha meredek lejtőről vagy jeges felületről szeretnék eltávolítani a havat.
  • Tolólemez – ennek az egyszerű kiegészítőnek köszönhetően egyszerűen odéb tolhatják a havat.
  • Polymer csúszótalp – egyszerűbbé teszi a hómaró tolását a felületen. A polimer kíméletes, így nem sérti meg a járda vagy a feljáró felületét. Magasságát lehet állítani.

Árkategóriák

A hómaró ára a fentebb említett paraméterektől függ. Amennyiben kedvező áron szeretnének vásárolni, akkor az elektromos hómarók között keresgéljenek! Ne várják azonban, hogy a hó eltakarítása nagyon szórakoztató lesz. A másik lehetőség, amelyet a legtöbben, köztük mi is ajánlunk, az a motoros hómaró. Ezek ára magasabb. A legfontosabb gyártók közé tartozik a Hecht, a Husquarna vagy a Stiga. A legolcsóbb hómarókat az AL-KO-tól vásárolhatják meg. 

  • Hómarók 50 ezer forintig - ebben a kategóriában egyszerű, egyfokozatú elektromos hómarókat találhatnak, amelyek a járdán vagy a feljárón lévő hó eltakarítására szolgálnak. Ne feledjék, hogy áramforrásra is szükség van a használatukhoz.
  • Hómarók 100 ezer forintig - ezek a hómarók kisebb mennyiségű hó eltakarítására alkalmasak. Általában már benzin motorral rendelkeznek, de viszonylag kicsi a munkaszélességük. Teljesítményük nem túl nagy. Itt még mindig egyfokozatú hómarókról van szó.
  • Hómarók 170 ezer forintig – ez a kategória a legkedveltebb a vásárlók körében. Ezek a hómarók általában már minden elvárást teljesítenek. Ez egy elérhető árkategóriának számít és olyan megbízható gyártók termékeit vásárolhatjuk meg, mint a Hecht vagy a Stiga.
  • Hómarók 170 ezer forint felett – ez már a professzionális hómarók kategóriája. Nagy a munkaszélességük, teljesítményük és hatékonyan takarítják el a havat. Olyan területekre alkalmasak, ahol gyakoriak a hótorlaszok. Főként hegyvidékre ajánlott.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 23.11.2019
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?

Az autóhűtő nagyszerű befektetésnek bizonyul, hiszen az élelmiszereket biztonságos hőmérsékleten tartja és a meleg napokon is mindig lesz kéznél egy hideg ital.

Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!

Mi ez az ételfeldolgozó? És mire használják? Érdemes megvenni otthonra, vagy jobb, ha beruházunk egy konyhai robotgépbe? Mindezekre a kérdésekre választ ad mai cikkünk!

Hogyan válasszunk hajsütővasat? A legjobb hajsütővasakat a Remington, a Rowenta és a BaByliss kínálja.Hogyan válasszunk hajsütővasat? A legjobb hajsütővasakat a Remington, a Rowenta és a BaByliss kínálja.

A hajsütővas minden hölgy alapvető felszereléséhez tartozik, aki gyönyörű fürtökre vágyik. Mai cikkünkben mindent megtudhat arról, hogyan válasszon hajsütővasat és hogyan kell...