Milyen az ideális serpenyő steak készítésére?

Mitől lesz ízletes egy steak? Először is a minőségi hústól, amely pont ideális erre a célra. Viszont nem szabad megfeletkezni a megfelelő elkésztésről sem, aminek alfája és omegája a minőségi serpenyő vagy grill. 

A legjobb serpenyő steak készítésére

Tekintsük hát meg a steak készítésére alkalmas serpenyők különféle fajtáit, hogy tulajdonságaik összehasonlítása után Önök is azt a típust tudják kiválasztani, ami a legmegfelelőbb lesz a konyhájukba. 

Kedvelt grill serpenyők 

A steak serpenyők tulajdonságai

A steakek készítésére szolgáló serpenyőket olykor grill serpenyőknek is nevezik. Némelyik alja bordázott, annak érdekében, hogy a hő jobban a hús belsejébe jusson. Nem kell persze őket kizárólag steakek készítésére használni! Nagyon jól kihasználatóak egytálételek, marha, csirke, hal, zöldség vagy sajt készítésére is. 

Hőelosztás és hőmegtartó képesség

Finom steaket úgy készíthetünk, hogy a húst megfelelően felforrósított serpenyőbe tesszük. Csak ily módon zárulnak be a hús külső rostjai és kialakul egy kellemes, kéreg szerű réteg, míg a hús belseje továbbra is szaftos marad. Ha langyos serpenyőbe helyezzük a húst, akkor elkezd párolódni, így veszít zamatából és keménnyé válik. 

Minőségi serpenyő

Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a serpenyő minél nagyobb mennyiségű hőt legyen képes felvenni, minél kevesebb idő alatt. A vastag aljú grill serpenyők több hőt képesek tárolni, így ideálisak steakek készítésére. 

Tapadásmentes felület 

A húsnak nem szabadna a serpenyő aljára tapadni - ezért a serpenyő felületének tapadásmentesnek kell lennie. Ezt a feltételt a teflon és kerámia serpenyők teljesítik legjobban, ezért ezekhez szinte semennyi zsiradékot sem kell hozzáadnunk.  Etttől tapadósabbak az acél és öntöttvas serpenyők, melyek használatánál szükséges egy kis zsiradék hozzáadása, máskülönben a hús letapadna. 

Fedő és használat a sütőben

Valaki a steak készítését úgy fejezi be, hogy még a sütőben besüti a húst, esetleg hagyja pihenni fedő alatt. Viszont nem mindegyik serpenyőhöz jár fedő is, ezért vásárlás előtt győződjenek meg róla, hogy a csomag tartalmazza ezt a tartozékot. 

Serpenyő steakekre

A sütőben való használathoz fontos, hogy a fogantyú fémből készüljön és ne legyenek műanyag részei. Esetleg a leválasztható fogantyú is jó megoldás lehet. A műanyag fogantyú magas hőmérsékleten megolvadna és káros anyagok szabadulhatnának fel belőle. 

Serpenyők indukciós főzőlapra

Az indukciós főzőlapra való serpenyőket általában a vastagabb aljró lehet felismerni. Az anyag is nagon fontos, ezért ha indukciós lapon szeretnék használni a serpenyőt, akkor győződjenek meg róla, hogy ez a gyártó által ajánlott-e. 

A grill serpenyők anyaga

Sok fentebb említett tulajdonságért a serpenyő anyaga a felelős. Mivel minden anyagnak megvannak a saját karakterisztikus tulajdonságai, ezért választáskor a serpenyő anyagának kell a legfontosabb kritériumnak lennie!

Teflon serpenyő steakekre 

A teflon serpenyő nagy klasszikus. A teflon PTFE jelöléssel van ellátva. Ez egy speciális, tapadásmentes műanyag, melynek olvadáspontja rendkívül magas, a vaséhoz hasonló. A teflon serpenyők segítségével zsiradék hozzáadása nélkül készíthetnek húst, úgy, hogy az nem fog letapadni. Hátrányuk az, hogy könnyen karcolódnak és ez által kedvező tulajdonságaikat is elveszítik. A teflon serepnyőnek intenzív használat mellett rövid az élettartama. 

Teflon serpenyő steakekre

Ezeket a serpenyőket nem lehet mosogató dróttal tisztítani, ráadásul a szivacs durva felének használata sem javasolt. A teflon csak felületi, tehát maga a serpenyő készülhet acélból, alumíniumból vagy más anyagból is. 

Az utóbbi években néhány felmérés foglalkozott a teflonból felszabaduló anyagok kissé káros hatásával az emberi szervezetre. Ezek az anyagok 450 °C-nál szabadulnak fel. Ezt a hőmérsékletet egy átlagos sütés során nem érik el. Ajánlott elkerülni az odaégést és a teflon serpenyő felesleges hevítését. Ártalmatlanságát az is alátámasztja, hogy a tiszta alumíniummal ellentétben, konyhai edényekre történő használata engedélyezett!

Réz serpenyő steakekre 

A réznek van egy nagy előnye - nagyon jól vezeti a hőt, ezért a réz serpenyők képesek a legegyenletesebb hőelosztásra az összes serpenyő típus közül. Gyorsan reagálnak a hő változására is. 

Minőségi réz serpenyő

Ezek a serpenyők általában vékonyabbak, de stabilitásuk érdekében sokszor használnak alumínium vagy rozsdamentes acél alapot. A réz luxus hatást kelt, ill. idővel oxidálódik, mely miatt atraktív patina jelenik meg rajta. Arra viszont figyeljünk, hogy a serpenyő belső részén a patina nem kívánatos. A legtöbb réz serpenyőt nem lehetséges indukciós főzőlapon használni, ezért a vásálásnál mindenképp ellenőrizzék, hogy milyen tűzhelyen ajánlott használni a gyártó szerint. 

Öntöttvas serpenyő steakekre 

Az öntöttvas serpenyők nagy klasszikusnak számítanak a professzionális szakácsok között. Az öntöttvas nagyon jól megtartja a hőt, éppen ezért gyakran használják fütőtestek gyártásához is. A serpenyő e miatt tovább melegszik, viszont utána rendkívül intenzíven süt. Az öntöttvas és acél serpenyőket az első használat előtt ki kell égetni. Ez egy speciális procedúra, ami tapadásmentességet és hosszabb élettartamot biztosít. Ezt a folyamatot időnként meg kell ismételni, de némely serpenyőnél ezt már a gyártók előre elintézték. Az öntöttvas serpenyők stabilak, ellenállóak és nagyon hosszú az élattartamuk. 

Kerámia serpenyő steakekre 

A kerámiát főleg a konyhai késeknél ismerhették meg. Nagyon sokáig megőrzik élüket, viszont ha egyszer tompává válnak, nagyon nehéz őket megélesíteni. Ebből kifolyólag a kerámiát jobb a serpenyőknél használni. 

Kerámia serpenyő

Kitűnően helyettesíti a teflont, hiszen a kerámia felület is tapadásmentes, ill. nem szabadulnak fel belőle semmilyen káros anyagok még rendkívül magas hőmérsékleten sem. Viszont ahogyan a teflonnak, a kerámiának is nagyon rövid az élettartama. Ezen felül a kerámia felület fehér, így könnyen elszíneződik és pár használat után már nem nyerhetjük vissza a makulátlan, tiszta felületet. 

Acél serpenyő steakekre 

Hasonló, mint az öntöttvas serpenyő, de nincs olyan jó hőmegőrző képessége. Az élettartama is megegyezik az öntöttvas serpenyő élettartamával, ill. az acél serpenyőt is ki kell égetni az első használat előtt. 

Rozsdamentes acél serpenyő steakekre 

A rozsdamentes acél felület rendkívül ellenálló, magasabb hőmérsékletnél viszont eléggé könnyen letapadhat benne az étel. 

Rozsdamentes acél serpenyő

Hosszú az élettartama, viszont kisebb a hőeloszlatási képessége, mint az acél vagy öntöttvas serpenyőknek. 

Titán serpenyő steakekre

A titán serpenyőknek ugyanolyan tulajdonságaik vannak, mint az acél és rozsdamentes acél serpenyőknek, annyi különbséggel, hogy felületük tapadásmentes titánnal van bevonva. Jól helyettesítik a teflon serpenyőket, hiszen felületük sokkal ellenállóbb. 

Alumínium serpenyő steakekre

A tiszta alumínium káros az egészségre, hiszen az edényből felszabadul, az ételbe, majd az emberi testbe kerül, ahol könnyedén felhalmozódhat. Konyhai eszközök gyártása ebből az anyagból ezért élelmiszerbiztonsági előírásokkal van korlátozva. Helyette anodizált alumíniumot használnak, melynek nincsenek negatív tulajdonságai. Az alumínium nagyon jól vezeti a hőt (kicsit rosszabbul mint a réz), olcsó és könnyű a karbantartása. Az alumínium gyakran csak a serpenyő testét alkotja, míg felülete teflonnal van bevonva. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.05.2019
A cikk értékelése:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

 A legjobb elektromos rollerek - segítünk a választásban A legjobb elektromos rollerek - segítünk a választásban

Irigykednek azokra, akik elektromos rollerrel közlekednek a városban és azon elmélkednek, vajon mennyi időt spórolhatnak vele? Vásároljanak egy olyan rollert, amely a leginkább tetszik...

A legjobb szalagcsiszolók fára a Makita, a Hecht és a BoschA legjobb szalagcsiszolók fára a Makita, a Hecht és a Bosch

A legfontosabb, hogy kiválasszuk a megfelelő szalagcsiszolót, amely teljesíti az elvárásainkat. A vélemények, értékelések és tesztek alapján kiválasztottuk Önöknek a legjobb modelleket,...

Delimano Stone Legend CopperLUX - egy réz edény, amellyel pénzt spórolhatunk Delimano Stone Legend CopperLUX - egy réz edény, amellyel pénzt spórolhatunk

Amennyiben szép külsőt, minőségi anyagot és egy olyan szettet keresnek, amelynek köszönhetően teljes lesz konyhájuk felszereltsége, akkor válasszák a Delimano Stone Legend CopperLUX-ot!...