Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?

A munkaasztal egy olyan dolog, ami egyetlen szaki műhelyéből sem hiányozhat. A munkaasztal vagyis a gyalupad egy fontos kiegészítő, amely nagyon sokoldalúan kihasználható. 

Műhely munkaasztallal és szerszámokkal

Természetesen a műhelyben elhelyezett asztalnak különféle követelményeknek is meg kell felelnie. Ez igaz hobbi barkácsolás, alkalmi szerelés vagy professzionális munka végzése során is. Egy minőségi gyalupadnak meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak! Melyek ezek?

Elegendő hely

Érthető okok miatt a munkaasztal kiválasztásakor ez a legfontosabb szempont. Miért? Mert a használat célja alapján meghatározható, hogy milyen méretre lesz szükségük. Ebből következik az is, hogy mennyi helyet fog Önöknek kínálni a munkaasztal. 

Természetesen nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyi hely lesz a gyalupadon, de azt is, hogy mekkora a helyiség ahová tenni szeretnénk. Lehet, hogy egy nagy műhelyük van, amibe elfér egy gyalupad és pár szekrény, de az is lehet, hogy a garázsba szeretnének venni egy kisebb munkaasztalt beépített fiókokkal és polcokkal. A munkalap azonban minden esetben egy nagyon fontos paraméter, mivel annak felületén fognak dolgozni. A méret nagyon eltérő lehet, ezért lényeges figyelembe venni a saját elvárásaikat. 

A munkalap ellenállóképessége

Ez a paraméter minden szakember számára fontos. A fával, fémmel, műanyaggal, könnyő és nehéz anyagokkal való munkához ellenálló felületű munkalapra van szükség. Az asztalnak mindenképpen nagy teherbírásúnak kell lennie, kb. 1000kg-ig. Lényeges az ellenállóképesség a rezgés, a vibráció,  a porzás és a nedvesség ellen is! 

Munkaasztal a műhelybe

A munkalap különféle anyagból készülhet. Általában fém lemezzel, tömörfával vagy csiszolt préselt falappal találkozhatunk. A fém lemezes gyalupadok általában a legminőségibbek és legellenállóbbak. Amennyiben növelni szeretnék az asztal ellenállását, akkor ajánlott egy PVC lemez rögzítése a felületén. 

Konstrukció és stabilitás

A mai konstrukciók általában fémből vagy tömörfából készülnek. Természetesen kombinált modellekkel is találkozhatunk, de a konstrukció stabilitása egy igazán fontos kritérium. Inkább a nagyobb és nehezebb gyalupadok közül válasszanak! Az áthelyezésük ugyan körülményesebb, de konstrukciójuk minősége és stabilitása ennél sokkal fontosabb és nagyobb szerepet játszik a választásban. 

A kényelmes munka bebiztosítása miatt a munkaasztal magassága is lényeges. Az átlagos magasság 80 - 100cm. Ez a legtöbb munkához ideális, de mindenképpen figyelembe kell venni az esetleges sajátos igényeiket is! 

Rend és tisztaság

Ez a paraméter nem minden szakember számára fontos, de a műhelyben is szükség van egy kis rendszerre. A munkaasztal felületének könnyne tisztíthatónak kell lennie! A letörölhető felület tehát alapkövetelmény! 

Munkaasztal a műhelybe - gyalupad

A rendszert a legtöbb esetben a megfelelő rakodóhelyek bebiztosításával lehet elérni. Amennyiben sok szerszámuk van, akkor a fiókos gyalupadot ajánljuk. Akár pár akasztó is sokat segíthet, amire fel tudják akasztani a szerszámaikat. A munkaasztal egy olyan dolog, amit életükben egyszer vagy maximum kétszer fognak vásárolni, ezért érdemes gondolni a praktikusságra. Persze az asztalnak nem kell mindennel felszereltnek lennie! Minden az elvárásaiktól függ. 

A villany beszerelése

Aprócska részlet, de egyes munaaksztalok ezt a lehetőséget is kínálják. Lényegében arról van szó, hogy az asztalon már elő van készítve a konnektor helye vagy az már rögzítve is van és elég csak csatlakozni a hálózatra. Ezzel a trükkel közvetlenül az asztalon lesz hozzáférésük az elektromos áramhoz. Ezeknek a konnektoroknak hála bármilyen szerszámot egyszerűen fognak tudni használni. 

Gyalupad satuval vagy anélkül?

Sokaknak problémát okoz eldöntenti, hogy satuval rendelkező vagy anélküli munkaasztal vásároljanak-e. Nem tudunk felhozni egy érvet sem a satu ellen, legfeljebb a magasabb árat említhetjük meg. Amennyiben a későbbiekben mégis vásárolnak egy satut, akkor a kiadás kiegyenlítődik. 

Gyalupad satuval

Csak Önökön áll, hogy a satut az asztallal együtt vagy a későbbiekben, külön vásárolják meg. A satuval egyben lévő asztal egyik előnye, hogy a munkalapnak mindenképpen nagy teherbírással kell rendelkeznie. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.02.2021
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb akkumulátoros sövényvágók élő kerítésre. Tekintsék meg a véleményeket és a teszt eredményeit!A legjobb akkumulátoros sövényvágók élő kerítésre. Tekintsék meg a véleményeket és a teszt eredményeit!

A sövényvágó kés elengedhetetlen, amennyiben élő kerítésük van a ház vagy a kert körül. Valaki az elektromosat, benzineset vagy az akkumulátorosat részesíti előnyben. Melyek a legjobbak?...

A legjobb gérvágó. A vélemények és a teszt segít a választásban. A legjobb gérvágó. A vélemények és a teszt segít a választásban.

Gondolkoztak már azon, hogyan lehet a fát tökéletes pontossággal elfűrészelni? Ehhez a gérvágó a tökéletes eszköz! Cikkünkből megtudhatják, mire kell figyelni vásárláskor! 

Polisztirol vagy kőzetgyapot? Hogyan szigeteljük a homlokzatot? Polisztirol vagy kőzetgyapot? Hogyan szigeteljük a homlokzatot?

Mindegyik felhasználható anyagnak megvannak a sajátosságai, ezért cikkünkben megismerkedhetnek a különféle lehetőségekkel. Hogyan válasszunk hőszigetelőt? A polisztirol a legjobb...