Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel!

Sok szobanövénynek van mérgező hatása. Főleg a gyermekekre és háziállatokra jelentenek veszélyt, amennyiben azok véletlenül elfogyasztják a növény valamelyik részét. Gondolják, hogy ismerik az összes mérgező szobanövényt? 

Mérgező szobanövény, az amarillisz

Olyan növényeket mutatunk be cikkünkben, melyek valószínűleg az Önök lakásában is megtalálhatóak és mérgező hatásukról sejtelmük sincs! Azt is megtudhatják, mit kell tenni, ha valaki véletlenül mérgező növényt fogyasztott. 

  • Sárkányfa

Ez a növény gyakran előfordul a háztartásokban. Jellemző hosszú, több színű levelei vannak. Kinézetével a pálmákra is emlékeztet. Az enyhén mérgező növények kategóriájába sorolható.. Levelei olyan anyagokat tartalmaznak, mint az alkaloidok és a szaponin, amelyek fogyasztás után az emésztőrendszer fájdalmához vezetnek. 

Mérgező szobanövény, a sárkányfa

  • Flamingóvirág

Szép, különleges formájú és élénk színű virágai vannak. Mérgező anyagot tartalmaz, konkrétan kalcium-oxalátot, amely komoly egészségügyi problémákta okozhat. Ilyen az irritált nyálkahártya, hányás, gyulladás, megdagadt száj és nyelv. Néhány faja ráadásul proteolitikus enzimeket is tartalmaz, melyek kimondottan mérgezőek, hiszen akár veseleállást és tetanuszt is okozhatnak. 

Mérgező növény, a flamingóvirág

  • Amarillisz

Kinézete nagyon feltűnő, hiszen hatalmas virágai vannak, melyek egy hosszú száron helyezkednek el. Varázslatos, de mérgező. Alkaloidokat tartalmaz, amelyek kis mennyiségben is károsak az egészségre. Hányást és hasmenést okozhatnak.

Amarillisz- mérgező szobanövény

  • Nárcisz

Tipikus tavaszi virág, amely nagyon kedves benyomást kelt, de kimondottan rossz hatással van az emésztőrendszerre! Fogyasztása gyakran rosszullétet és hasmenést okoz, de nem olyan toxikus, hogy kellemetlen hatásait ne tudjuk megoldani széntablettával és elegendő folyadék bevitelével.

A nárcisz elfogyasztása emésztési problémákat okozhat

  • Anyósnyelv

A szenszeviéria, más néven anyósnyelv is a mérgező szobanövények közé tartozik. Fogyasztása emésztési panaszokat, hasi fájdalmat és hányást okoz. 

A mérgező szobai szenszeviéria - Anyósnyelv

  • Borostyán

A kúszónövények közé tartozik, tehát függőcserépben szokták tartani a házban vagy a kerti kiülőnél. Annak ellenére, hogy főleg kint érzi jól magát, bent is szokták tartani. A legmérgezőbb részei a bogyók, amelyek az elvirágzás után jelennek meg. Emellett a levelei is mérgezőek. 

A mérgező borostyán

  • Korallbokor

A Solanum capsicastrum feltűnő bogyókkal büszkélkedhet, amelyekről első ránézésre nem mondanánk meg, hogy mérgezőek. Nem csak a bogyók, de a levelek elfogyasztását is kerülni kell, mivel szolanint tartalmaznak. Rosszullétet, hányást és torokfájást okozhatnak. 

Mérgező növény, a korallbokor

Mit tegyünk, ha valaki mérgező növényt fogyasztott? 

Bármilyen mérgező növény elfogyasztása után a széntabletta nyújthat gyors segítséget. Semmilyen esetben se igyanak tejet, hiszen azzal éppen az ellenkező hatást érnék el. Ez után minél hamarabb forduljanak orvoshoz. Az orvosnak pontos információt kell nyújtaniuk arról, hogy milyen növény elfogyasztásáról van szó, mekkora mennyiségben és a növény melyik része került elfogyasztásra. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.02.2020
A cikk értékelése:
(91.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...