Méretre gyártott redőny nappalra és éjszakára fúrás nélkül! Mit mondanak a vásárlók?

Amennyiben most rendezik be otthonukat, akkor valószínűleg egyet értenek velünk abban, hogy az alumínium vagy műanyag reluxa elég régimódi és nincs helye egy modern lakásban! 

Nappali és éjszakai redőny az ablakra

Ez a klasszikus vertikális redőnyökre és egyszínű rolókra is érvényes! De mivel lehet akkor helyettesíteni, ha azt szeretnénk, hogy ne csak esztétikai funkciót lásson el, de a meleg és a kíváncsi szemek ellen is védjen.

Elegáns megoldást nyújt az ún. zebra roló.

A redőny alapelve

Kinézetével a redőnyökre és a zebra csíkjaira emlékeztet. Ennek ellenére ez a roló egy összefüggő anyagdaraból áll, melyen váltakoznak az áttetsző és a nem áttetsző sávok. Az anyag kb. dupla akkora, mint az ablak. Az egyik vége az ablak felső részéhez van erősítve. Itt található a tekerő is, amelyhez a roló másik vége van rögzítve. A roló alján egy csiga található, amely súlyként is funkcionál és megfeszíti az anyagot. A redőny egész anyaga így U alakot formál. 

Ha elkezdik felhúzni a rolót, akkor az anyag áthalad az alsó csigán, a roló rövidül és változik az egyes sávok szélessége. Így tehát szabályozhatják az áttetsző és a nem áttetsző sávok szélességét és ezzel a helyiségbe beeső fény intenzitását is. Zseniális rendszer, nem igaz?

Zebra roló - redőny nappalra és éjszakára

A rolót kezelhetik kézzel egy lánc segítségével, amely a klasszikus redőnyökhöz hasonlóan fentről lóg. Egyes gyártók lehetőséget adnak elektromos rolók rendelésére is. Ezeket vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolóval lehet irányítani. 

A zebra roló funkciói

Az éjjeli és nappali rolónak három fő funkciója van:

  • Véd a meleg ellen – Azt a meleget állítja meg, ami már bejutott az otthonunkba. A kültéri redőnyökkel, a műanyag rolókkal vagy a speciális screen rolókkal összehasonlítva a meleg elleni védelem a zebra rolóknál sokkal alacsonyabb szinten van. 
  • Kellemesebb atmoszférát teremt – A túlzottan napos délutánokon sokat segíthet. Amennyiben kellemesebb hangulatot szeretnének, akkor állíthatnak a bejövő fény intenzitásán, de mégis megőrizhetik a természetes fényt a helyiségben. 
  • Kizárja a kíváncsi tekinteteket – A sűrűn lakott vagy nyüzsgő helyeken a magánszféra igazi kincsnek számít. A klasszikus rolókon át egészen addig belátni, amít teljesen le nem húzzák őket. Ezzel persze sötétet csinálnak a helyiségben. A zebra rolók esetén a járókelők és a szomszédok sem fognak Önökhöz belátni, de a fény még akkor is bejut a helyiségbe! 

Az anyagok típusai

Egyesek arra panaszkodnak, hogy túl sok fény jut a helyiségbe a zebra rolón keresztül. Ezt azonban befolyásolhatja az anyag, amelyből a roló készül. Nagy előny, hogy a zebra rolót a beltér stílusának figyelembe vételével lehet kiválasztani. Megszámlálhatatlanul sok szín közül választhatnak. Ezen kívül az anyag vastagságát és típusát is Önök határozhatják meg. 

»» A konzervatív fekete-fehér kombináció minden helyiségbe megfelelő, azzal azonban számolni, kell, hogy teljesen nyitott roló esetén sem fog sok fény bejönni a helyiségbe a fekete sávok miatt. Ez nem minden helyiség esetében megfelelő. Persze olyan helyiségek is vannak, mint pl. a hálószoba, ahol elég az intimebb fény is, de azokban a helyiségekben, ahol írunk vagy olvasunk több fényre lesz szükség. 

»» Nem kell a fekete és fehér színnél maradniuk - a modern otthont tökéletesen kiegészíthetik a pasztell narancssárga, kék vagy zöld árnyalatai. Az egyszínű pasztell és élénk színű rolók mellett mintás zebra rolókkal is találkozhatunk. Ennek köszönhetően a roló nem csak praktikus, de elegáns kiegészítővé is válhat. 

Rózsaszín zebra roló

»» Amennyiben a fürdőszobában, a pincében vagy a mosókonyhában szeretnék használni, akkor kérdezzenek rá a gyártónál a vízálló kivitelezésre. A zebra roló tisztítását egy nedves ronggyal el lehet végezni. 

Zebra roló fúrás nélkül

A zebra roló felszerelésével mindenki meg tud birkózni. Csavarokkal rögzíthető az ablak fölé, az ablakkeretre vagy a plafonra. Akár fúrás nélkül is felszerelhető, mivel egyes modelleket közvetlenül az ablakra lehet rögzíteni kampók vagy kétoldalú ragasztó segítségével. Legyenek mindig figyelmesek, mivel a választott rögzítési módszer miatt lehet, hogy nem fogják tudni teljesen kinyitni az ablakot. 

Léteznek olyan zebra rolók, melyeknél az anyag csak szabadon lóg, de olyanok is, amelyek ki vannak merevítve. Utóbbiak esetében a felszerelés kicsit bonyolultabb. A méretek megadása után a legtöbb gyártó méretre is legyártja a kívánt zebra rolót a kiválasztott színben, anyaggal, hosszal, felfüggesztés típussal. 

Redőny vagy roló?

Minden sötétítési módnak (klasszikus rolók, redőnyök, zebra roló) megvannak az előnyei és a hátrányai. A legtöbb roló fentről lefele sötétít és nehéz velük szabályozni a beeső fény mennyiségét. A klasszikus redőnyöket nehéz tisztítani, mivel törékenyek. Ha nem fúzzák le telejsen, akkor kintről belátni a helyiségbe. A zebra roló árban megegyezik a redőnyök és klasszikus rolók árával, de teljesen szabályozhatjuk vele a fény mennyiségét a helyiségben. 

Fehér zebra roló a nappaliban

Kb. 7 000 forinttól vásárolhatnak zebra rolót egy ablakra. Fontos, hogy megfelelő vastagságot és anyag típust válasszanak! Amennyiben minél jobban óvni szeretnék otthonukat a meleg és a napsütés elől, akkor gondolkozzanak el egy kültéri roló vásárlásán. Az nem engedi be a házba a meleget, így megspórolhatják vele a helyiség hűtéséből adódó kiadásokat. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.10.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Gres padlólap a garázsba és a teraszra. Ellenáll a fagynak is! Gres padlólap a garázsba és a teraszra. Ellenáll a fagynak is!

A megfelelően kiválasztott padló az alapja a kellemes kinézetű kültérnek és beltérnek. Mennyire ellenálló a gres padlólap? Mennyibe kerül? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

Glamour stílus otthon: luxus mindenki számára!Glamour stílus otthon: luxus mindenki számára!

A glamour stílus nem csak a csillogásban, ragyogásban és tűsarkúban nyilvánul meg, hanem a lakberendezésben is, ahol szintén nagyon jól alkalmazható. Hogyan rendezzük be otthonunkat e...

Az üveges illatgyertyák kellemesebbé teszik a téli időszakot. Próbálják ki a közkedvelt Yankee Candlet!Az üveges illatgyertyák kellemesebbé teszik a téli időszakot. Próbálják ki a közkedvelt Yankee Candlet!

A modern, üvegben lévő illatgyertyák passzolnak a nappaliba, de egy forró fürdőt is kellemesebbé tudnak tenni! Lehetnek károsak is? Melyek a legkedveltebb márkák? Cikkünkből mindent...