Melyik a szebb karácsonyfa? Az élő vagy a mű?

Egy feldíszített fa és alatta rengeteg ajándék. Ez minden karácsony elhanyagolhatatlan része. Egy ilyen fa beszerzése viszont nem könnyű feladat, hiszen nagyon nagy a kínálat!

Karácsonyfa

Amennyiben azt szeretnék, hogy minden probléma nélkül megtalálják a tökéletes karácsonyfát, akkor ez a pár tipp Önöknek szól! 

Szép sűrű műfenyő

Mik a lehetőségek? 

A döntés általában ott kedzőzik, hogy meg kell egyezni, élő vagy mű karácsonyfánk lesz-e! A legújabb trend szerint azonban a cserépbe ültetett fenyőfa a nyerő. Természetesen minden alternatívának megvannak az előnyei és a hátrányai. 

Műfenyő

A műfenyő vásárlását úgy is felfoghatjuk, mint egy befektetést a jövőbe, hiszen ez a fa addig bírja, amíg nem éri mechanikus sérülés vagy nem használódik el túlságosan. A modern műfenyők olyan élethűek, hogy meg sem lehet különböztetni őket az igaziaktól! 

Minőségi műfenyő

Előnyük az, hogy tartósak, ráadásul szinte nem is hullajtják leveleiket, így nem okoznak nagy rendetlenséget. Hátrányuk valószínűleg egyértelmű. A gyártók igyekezetének ellenére a műfenyők még midnig nem adják vissza az igazi fenyő illatát, kinézetét, ezért sosem pótolhatjuk teljesen az igazi fenyőt műfenyővel! Az ár 9000 Ft-tól 30 ezerig, de akár 60 ezerig is terjedhet! 

Élő karácsonyfa

Amennyiben nem szeretik a mű dolgokat és szeretnék teljes egészében átélni a karácsony hangulatát, akkor gondokozzanak el egy élő fenyőfa vásárlásán. Leggyakrabban lucfenyővel, feketefenyővel vagy jegenyefenyővel találkozhatunk. Az élő fa nem csak szebb, de természetbarátabb is! A műfenyők gyártásánál sok káros melléktermék keletkezik. 

A fa vásárlása során kerüljék el a ravasz árusokat, akik gyakran a bevásárlóközpontok előtt árulják a fákat, amelyek sok esetben illegálisan voltak nevelve. Ez is eléggé elterjedt, hogy a fák már több naposak. Ellenőrzésképpen rázzák meg egy kicsit a fát, hogy lássák, mennyi levél hullik le róla. Az ágaknak életteltelinek és lágynak kell lennniük!

Az élő karácsonyfa kiválasztása

Otthon tegyenek a fa alá fóliát, hogy gyorsabban megszabadulhassanak a tűlevelektől. Természetesn vízzel teli tartóba kell tenni, hogy minél tovább szép maradjon. Akár a tőből is levághatnak pár centimétert - ez meghosszabbítja az élettartamot! Az árak alacsonyabbak, tehát beleférnek akár a 15 ezer Ft-os keretbe is!

Karácsonyfa cserépben

Amennyiben szeretik a természetet és nem támogatják a fák kivágását csak a karácsony miatt, akkor van egy harmadik lehetőség. A karácsonyfa cserépben! Ez azért nagyon praktikus, mert megfelelő gondozás mellett több szezont is kibír. Az év többi részében pedig kitehetjük az erkélyre vagy a kertbe. 

Karácsonyfa cserépben

Áruk az időtállóságot tekintve elhanyagolható, hiszen kisebb fákat már 3000 forintért is vásárolhatunk. Amennyiben nagy fát vásárolnak virágcserépben, akkor az ár természetesen magasabb mint az klasszikus élő fenyők esetében. 

A méret a lényeg!

A fa magassága és szélessége fontos tényező vásárláskor. Még mielőtt elkezdenének nézelődni mérjék le, mekkora hely áll rendelkezésükre. Ideális esetben találnak egy olyan fát, amelynek arányos a magassága és a szélessége. 

Karácsonyfa

Nem lehet pontosan meghatározni, mely méret a legjobb - ki mit részesít előnyben. Egy általános szabály viszont létezik! Ha a fa egészen a mennyezetig ér, akkor ne legyen túl keskeny, mivel így elveszíti szépségét!

Külalak és díszítés

Még ha a karácsonyfa csak pár hetet is fog otthonukban tölteni, fontos a kinézete és a díszítés. Az élő fák esetében ügyeljenek a frissességre és tartsák őket nedvesen. 

A műfenyőknek formázhatóak az ágaik, amelyeket úgy kell beállítani, hogy a fa minél sűrűbbnek hasson és ne legyenek rajta "üres részek". Ha műfenyőt vásárolnak, akkor vegyék figyelembe, hogy néhány modell ágai havas hatásúak vagy más apróság díszíti őket. Miért is ne használják ki ezt a lehetőset? A színes díszekkel együtt egy ilyen fa valóban a helyiség központi éke lesz! 

A karácsonyfa díszítése

A díszítés során járjanak el úgy, hogy az egyes részek egyformán legyenek feldíszítve és az egész fa egy egységet alkosson. Amennyiben nem rendelkeznek elegendő dísszel, akkor alkalmazhatnak egy egyszerű trükköt - hagyják ki a fa fal felé néző részét, ami úgyis alig látszik. 

Szép, sűrű műfenyők karácsonyra

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 29.11.2019
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Skandináv bútorok. Az északi stílus a lakberendezésben. Skandináv bútorok. Az északi stílus a lakberendezésben.

Ez a stílus napjainkban az egyik legkedveltebb stílussá vált. Jellemző az északi országokra. Hogyan rendezzük be otthonunkat e stílus jegyében? Olvassák el praktikus útmutatónkat az...

Hogyan rendezzük be a terráriumot szárazföldi teknősnek? Hogyan rendezzük be a terráriumot szárazföldi teknősnek?

Hazahoztak egy teknőst és azon töprengenek, hogyan tovább? Rendezzenek be számára egy terráriumot! A fontos szabályokról többet megtudhatnak mai cikkünkben. 

Konténerház - az ára, előnyei és hátrányaiKonténerház - az ára, előnyei és hátrányai

Miért látják sokan a konténerházakban a jövőt? Milyen előnyeik és hátrányaik vannak? Kihasználhatóak a mi éghajlati körülményeink között is? Minden fontos informácciót megtalálnak ebben...