Marmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az ár

A marmoleum egy univerzális padlóburkolat, amely gyakran van ökologikusnak és természetesnek nevezve. Ezt főként azzal érte el, hogy nagyrészt megújuló alapanyagokból készül. 

Marmoleum padló a nappaliban

Mai cikkünkben az előnyeiről, hátrányairól és kihasználhatóságáról fogunk beszélni. 

Mi az a marmoleum és miben különbözik a klasszikus linóleumtól?

Először meg kell ismerkednünk ezzel az anyaggal, hogy tudjuk, mit is jelent. Ahogy az az elnevezésből is hallható, a marmoleum a linóleum egyik fajtája. Lényegében a klasszikus linóleum javított változatáról van szó. 

A legnagyobb különbség és egyben előny is a klasszikus linóleummal összehasonlítva, hogy ez az anyag nem árasztja azt a tipikus szagot, amit valószínűleg mindenki ismer az iskolából vagy a kórházakból, hiszen ott gyakran használnak linóleumot. 

Marmoleum padló a gyerekszobában

Marmoleum padló a folyosón

E termék előnyei közé sorolható az is, hogy a marmoleumot könnyen fel lehet mosni, hosszú az élettartama - 30 - 50 év, ráadásul a „The asthma & allergy friendly“ program által is elfogadott, ami annyit tesz, hogy ez az anyag semmilyen problémát nem okoz az allergiások és asztmások számára. Ez egy nagy előny! Ezzel függ össze az is, hogy a marmoleum bakteriosztatikus, tehát megakadályozza a baktériumok szabporodását és minimalizálja az előfordulásukat. 

Miért részesítsük előnyben a marmoleumot?

A legtöbb ma használatos vinyl padló szintetikus anyagokból készül, amelyek alapja pl. a PVC. A világon már három cég foglalkozik lenolaj és egyéb természetes anyagok felhasználásával előállított linóleum gyártásával. Ezen cégek közé sorolható a britt Forbo Flooring System is - a legismertebb linóleum gyártó, aki a piac 65%-át lefedi. Éppen ez a cég felel a linóleum iránti növekvő érdeklődésért, mivel rengeteg színben és kivitelezésben kínálja termékeit, amelynek köszönhetően a marmoleum egy kiváló dizájnelem is lehet az otthonokban. 

Marmoleum padló a nappaliban

Marmoleum padló a konyhában

Érdekesség: A Forbo vállalat a marmoleum szót a „marbleized linoleum“-ból eredezteti, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy márványos hatású linóleum. 

Ezzel át is térnénk a másik előnyre, amit már előbb említettünk. Marmoleumot rengeteg színben lehet vásárolni, ami a praktikusság mellett kellemes, friss és modern hatást is tud kelteni az otthonokban! 

Megfelelő a marmoleum a fürdőszobába?

A marmoleum univerzalitásával és flexibilitásával nagyon sok ember tetszését nyerte el. Az USA-ban pl. ez az anyag foglalja el a ranglétra legfelső fokát. 

A fürdőszobában való elhelyezést azonban alaposan át kell gondolni! Fontos figyelembe venni, hogy mennyire tudjuk korlátozni a víz szöktetését és hogy hajlandóak vagyunk-e felmosni minden zuhanyzás után. Amennyibe szárazan tudjuk tartani a padlót, akkor semmi probléma nem lesz a marmoleummal a fürdőszobában sem! 

Marmoleum a fürdőszobában

Marmoleum padló a fürdőszobában

Az internetes fórumokon több nézőponttal is találkozhatunk. Egyesek tapasztalata szerint a marmoleum bevált a fürdőszobában, mások viszont azt hangoztatják, hogy a marmoleumnak nincs helye a fürőszobában vagy a szaunában. A döntés az Önök kezében van, de ha ez mellett az anyag mellett döntenek, akkor mindenképpen ügyeljenek a precíz installációra!

Padlófűtéshez is megfelelő

A marmoleum ugyan nem ideális nedvesebb helyiségekbe, de padlófűtéshez tökéletes. Nagyon jó hővezető, gyorsan felmelegszik az optimális hőmérsékletre, ezért nagyon jó olyan helyiségekbe, ahol padlófűtést szeretnének használni. 

Marmoleum padló a nappaliban

Milyen a marmoleum ára?

A sok felsorolt előny után igazi csoda lenne, ha a marmoleum ára nem lenne az egekben! Sajnos, az ár valóban nem alacsony, mivel egy négyzetméterre kb. 11 ezer forintot kell számolni!

Marmoleum és a padlófűtés

Nézzük meg egy kicsit közelebbről! A kezdeti befektetés egy kicsit magas, de a karbantartás nagyon költséghatékony és hosszútávon nézve a befektetés megtérül. Erről árulkodnak a vásárlók véleményei is a fórumokon!

Összegzés

  • Ökologikus padlóburkolat természetes anyagokból
  • Antiallergén, bakteriosztatikus és szagmentes
  • Egyszerűen lerakható
  • Nagyon jó hővezető, padlófűtéshez is ideális
  • Sok dizájn és szín közül választhatunk
  • Használható konyhában, hálószobában, folyosókon és egy kis megfontolás után a fürdőszobában is
  • Könnyen tisztítható és tartós
  • A kezdeti kiadás kicsit nagynak tűnhet, de idővel a befektetés megtérül 

a képek forrása: pinterest.com

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.06.2021
A cikk értékelése:
(93.2%)

További cikkek a kategóriában:

Katlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbeKatlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbe

Már itt a nyár és Önök még nem is főztek gulyást, mert nem tudják eldönteni, hogy réz, zománcozott vagy rozsdamentes bográcsot vásároljanak? Milyenre is van igazából szükségük?...

Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!

Nehezen tudják ellenőrizni a napi bevitt vízmennyiséget? Felejtsék el a PET palackokat és igyanak vizet praktikusan, egészségesen és stílusosan. Válasszák ki saját üvegüket még ma! 

Travertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változataTravertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változata

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap. Miért olyan népszerű a travertin? Milyen a travertin burkolat? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből!