Makita, Metabo vagy Extol fúrógép. Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrógépet?

Egy újabb olyan eszközzel készültünk, amely egy ezermester készletéből sem hiányozhat! A fúrógép egy olyan eszköz, amellyel szinte bárhová fúrhatunk lyukat. Elsősorban fába, falba, betonba, téglába, panelba vagy fémbe. A piacon rengeteg gyártó és fúrógép típus található, így nagy a választék!

Black Decker elektromos fúrógép

A választás során arra kell gondolni, hogy mit várunk el a legjobb fúrógéptől. Mely fúrógépek a legjobbak? Melyikkel fúrhatunk betonba? Mely paraméterek a legfontosabbak a választás során? Többek között a tesztek alapján bemutatjuk Önöknek a piac legjobb és legkeresetteb fúrógépeit!  

Kedvelt termékek

Gondolják át, mire szeretnék használni a fúrógépet

Mint ahogy a többi hasonló berendezés esetében, itt is meg kell határozni, mire is fog szolgálni számunkra a fúrógép. Ez azt jelenti, hogy ha pár polcot szeretnének feltenni, esetleg bútort terveznek összerakni vagy néhány lyukat szeretnének fúrni a falba, akkor nem lesz szükségük egy speciális fúrgépre. Elegendő lesz egy egyszerű akkus fúrógép! 

De ha néha "keményebb" munkát is szeretnének végezni, fába, betonba, fémbe vagy téglába fúrni, akkor az elektromos fúrógép jobb válsztás lesz! A legideálisabb, ha fúrókalapácsot vásárolnak! Annak érdekében, hogy a fúrógép ne limitálja munkájukat, meg kell határozni, hogy milyen célra szeretnék használni! 

Akkus fúrógép

Az akkus fúrógép minden ezermester készletében megtalálja a helyét. Akkor is érdemes egy ilyet beszerezni, ha már van egy elektromos fúrógépünk is! Nagyon sok helyen kihasználható! A lakástól kezdve, a nyaralón keresztül, egészen a műhelyig. Előnye az, hogy nem függ a villamos hálózattól. Akkumulátor hajtja, amelyet villamos energia segítségével tölthetünk fel. Másik előnye pedig, hogy nem korlátoz minket semmilyen vezeték, így nagyon egyszerű a használata. 

Akkus fúrógép

Logikus, hogy az akkumulátor teljesítménye nem helyettesítheti a tiszta villamos energiát! Abban az esetben, ha egy nagy teljesítményű fúrógépre van szükségük fémhez vagy betonhoz, akkor egy akkus főrógép nem lesz elegendő! 

A választás során vegyék figyelembe:

  • az akkus fúrógép teljesítményét a munka típusa alapján
  • a fúrógép tömegét
  • az akkumulátor üzemidejét és típusát
  • a funkciókat (világítás, sebesség beállítási lehetőségek, tokmány típus, kalapálás)

Az akkus fúrógépek kínálata

Elektromos fúrógépek

A villamos energiával meghajtott fúrógépek igényesebb, intenzív munka elvégzésére is alkalmasak, akár építkezéseken is! Minden probléma nélkül dolgozhatnak olyan anyagokkal, mint a fa, a fém, a műanyag, a tégla, a panel vagy a beton. Első sorban nagyobb telejsítménnyel (energiafelvétellel) gazdálkodhatnak, ill. nagyobb fordulatszámmal!

Nagy teljesítményű elektromos fúrógép a Boschtól

A fúrógép kiválasztásánál főleg azt kell figyelembe venni, hogy mire szeretnénk azt használni, milyen anyagokhoz, de az is fontos, hogy milyen gyakorisággal szeretnénk dolgozni vele. Sokszor az olyan paraméterek is döntő fontosságúak, mint a tömeg, a teljesítmény és a kalapálás funkciója. 

Válasszanak elektromos fúrógépet

Egyszerű elektromos fúrógép

Amennyiben fába vagy üreges fémbe fúrnak, akkro ez egyszerű elektromos fúrógép ideális választás. Első sorban a kisebb tömeg miatt. Használhatják a műhelyben vagy bármilyen bárkácsoláshoz. Alkalmazhatják csavarhúzóként és keverőként. Egy ilyen fúrógép átlagos teljesítménye 450 kW. Átlagosan 10 mm-es lyukat fúrhatunk vele acélba, ill. 20 - 25 mm-es lyukat fába. 

Elektromos fúrókalapács

Ha elektromos fúrógépet vásárolnak, akkor a fúrókalapács a legjobb döntés! Ha falba, fémbe vagy betonba fúrunk a kalapálás funkciója nagy segítség lehet! Egy ilyen fúrógéppel sokkal hatékonyabban dolgozhatunk!

Mire a kalapálás funkciója, ha nem használjuk? Igen, valógan nem logikus fúrókalapácsot vásárolni, ha nincs rá szükségünk, de a kalapálás funkcióját ki is lehet kapcsolni! Ez azt jelenti, hogy egyszerű fúrógépként is használhatjuk, így a fúrókalapcsát egy teljesen univerzális berendezésnek mondható! 

A fúrókalapácsok teljesítménye 500 kW-nál kezdődik. A teljesítménytől függően különféle méretű lyukat fúrhatunk. Betonba 12 mm kalapálással, nélküle 10 mm acélba. Puhább anyagok esetében, mint a fa vagy a műanyag ez az érték 20 - 25 mm.  

Az ütvefúró nem fúrógép

Sokan azt kérdezik, miért nem jobb az ütvefúró? A név megtévesztő lehet! Az ütvefúró teljesen más alapelven működik. Az ütvefúró elektropneumatikus elven működik, amely sokkal hatékonyabb, mint a fúrókalapács mechanikus kalapálása. 

Vŕtacie kladivo Bosch

Az ütvefúró tehát speciálisan arra lett kifejlesztve, hogy betonba, sziklába, vasbetonba fúrjunk vele vagy kisebb bontási munkálatokra is használható. A fő különbség a fúrószár rögzítésében keresendő. Ez az ütvefúrók esetében az SDS alapeven működik, míg az elektromos fúrógépeknél klasszikus tokmányról van szó. 

Fontos paraméterek a választás során

Teljesítmény/Energiafelvétel

Itt is érvényes az általánosan alapelv - minél nagyobb a fúrógép teljesítménye, annál nehezeb és drágább! Ebből az okból kifolyólag a teljesítmény esetében arra is kell gondolni, hogy milyen gyakorisággal fogjuk használni a fúrógépet. A teljesítmény értéke általában 400 kW-nál kezdődik. Amennyiben rendszeresen szeretnék használni a fúrógépet, akkor az 500 kW feletti teljesítményű modellek között keresgéljenek! 

A fúrószár rögzítése

Két rögzítési módot ismerünk. Az első, amikor a fúrószár fogaskoszorús tokmány segítségével van befogva és tokmánykulccsal van behúzva. Ezek a tokmányok nagyobb befogási erőt biztosítanak! A másik lehetőség a gyorsbefogó tokmány, amelyet kézzel lehet behúzni.   

A sebességek száma

A legtöbb fúrógép egy sebességes, ezért nagyon jó, ha egy két sebességes fúrógéppel találkoznak a boltok polcain. Ebben az esetben a sebesség növekedése nagyobb fordulatszámot idéz elő: 0 - 3000 fordulat/perc. Kisebb átmérőjű lyuk fúrására alkalmas. Ezek a fúrógépek általában tekerővel is redekeznek, amelyek lehetővé teszik a fordulatszám beállítását. Egy ilyen fúrógépet akkor éri meg beszerezni, ha kemény anyagba szeretnének fúrni és a fordulatszámot folyamatosan szeretnék növelni a fúrás során.  

Tömeg

Ezt a paramétert nem tesszük az első helyre, de a mindennapi munkánál jó, ha nem kell úgy érezniük, mintha egy súlyt tartanának. A teljesítménytől függően a fúrógép tömege változó! Mindennapi használathoz az ideális tömeg 2kg.   

Tartozékok

Ez nem egy speciális tulajdonság vagy paraméter, de ha profi szerszámot keresnek, akkor olyan modellekkel is találkozhatnak, melyekhez egy szerszámkészlet is jár. Ez általában fúrószár szettet, pót szénkefét vagy fogantyút tartalmaz. Tehát ha már pénzt áldoznak a minőségre, akkor miért ne vásároljanak egy komplex szettet? 

Fúrógép és kiegészítő szett

Az ár nem döntő fontosságú

Minden fentebb említett faktort figyelembe kell venni, beleértve a gyártót is! Természetesen a Lidlben néha felbukkanó fúrógépeket inkább csak hobbi szerszámnak lehet használni. Az olcsó fúrógépek nem túl minőségiek, teljesítményük, ellenállásuk és üzemidejük is alacsonyabb szinten van!

Inkább az olyan hiteles gyártóktól vásároljanak, mint a Makita, a Bosch vagy az Exatol, melyek jelenleg a piacot uralják. Rajtuk kívül nagyon megbízhatóak még a Narex, a Black&Decker vagy a DeWaltermékei. Olcsóbb lehetőség pl. egy Parkside fúrógép beszerzése. Természetesen minőségi fúrógépet már 17 ezer Ft körül is vásárolhatnak, de nem biztos, hogy a teljesítményük elegendő lesz! Tehát amennyiben egy minőségi szerszámba szeretnének fektetni, akkor a 17 Ft feletti árkategóriában keresgéljenek! Profi szerszám esetén akár 30 ezer forint fölé is mehetnek! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.12.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?

Manapság az egyik legkedveltebb márka a piacon. Fejszék, lapátok, ásók, gereblyék, kések gallyakra és sok egyéb szerszám, amely jól jön a háztartásban és a kerti munka során is. 

A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani! A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani!

Az akkus fúró-csavarozó nagyon hasznos eszköz, amely segít az apró munkák elvégzésében. Önök is szeretnének egyet otthonra? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobbat!...

Lépcső építése - a lépcsőfok megfelelő magassága és szélességeLépcső építése - a lépcsőfok megfelelő magassága és szélessége

Szép lépcsőházat szeretnének? Milyen lépcsőt válasszunk? Klasszikus betont, fémet, fát vagy valamelyik kombinációját? Milyen szabályokat kell betartani, ha saját kezűleg szeretnénk...