Legjobb mosogatógépek 2020. Segítünk a választásban

A mosogatógép már rég nem tartozik az elérhetetlen dolgok közé. Régebben az átlagon felüliség jele volt, manapság már a legtöbb háztartás része. A mosogatógép nem azok közé a berendezések közé tartozik, amit egy vagy két év után újra szeretnénk cserélni.

Mosogatógép a konyhaszekrényben

A mosogatógép a hosszútávon használható berendezések közé tartozik. Egy mosogatógép beszerzésével nem csak munkát és időt spórolhatnak, de pénzt is, hiszen a befektetett összeg hamar megtérül. Segítségével vizet spórolhatnak, így megkímélhetik pénztárcájukat is. Mik a választás alapvető paraméterei? Jobb a beépített mosogatógép? Melyek a legjobb mosogatógépek? Mely funkciók nem hiányozhatnak egyetlen mosogatógépből sem? Cikkünkben mindenre választ találnak!

A mosogatógép mérete

A mosogatógép mérete összefügg a teljesítménnyel is. Ebben az esetben a háztartásban élő személyek számát kell figyelembe venni. Ebből adódik a koszos edények mennyisége, melyek a mosogatógép fog tisztára mosni. A méret alapján variálhatjuk az edénytartó kosarak elhelyezését. Amennyiben választanunk kellene, hogy a kisebb vagy nagyobb mosogatógépet ajánljuk, a nagyobb mellett döntenénk. A befektetett összeg egy idő után úgyis megtérül, és így legalább a nagyobb edények és tepsik elmosásával sem lesz gond. 

Keskeny mosogatógépek

60 cm széles – ez a klasszikus méret, amit a mosógéphez hasonlíthatunk. Átlagosan 12-15 étkezőszett (1 mélytányér, 1 lapostányér, 1 desszert tálka, 1 csésze alátéttel, evőszközök) elmosására képes egyszerre. Lényegében egy családi mosogatógépről van szó. A modern funciók természetesen azt is bebiztosítják, hogy kisebb mennyiségű edény esetében a berendezés kevesebb vizet használjon. 

45 cm széles – átlagosan 8-10 szett fér el benne. Egy ekkora méretű mosogatógép nem igazán alkalmas edények tisztítására. Amennyiben ketten laknak a háztartásban, így sok mosogatnivalót nem csinálnak, akkor ez a méret pont megfelel önöknek. 

45 cm széles mosogatógép

Kicsi/Asztali – kis kapacitású mosogatógépekről van szó, melybe maximum 4-6 szett fér el. Nyaralókba, esetleg olyan háztartásokba, ahol nem főznek minden nap megfelelő választás lehet. Hátránya természetesen az, hogy nagyobb méretű tálak nem férnek el benne. Mivel kisebbek, így néhány funkció is hiányzik belőlük, de a mosogatást tökéletesen elvégzik.  

Szabadonálló vagy beépíthető mosogatógépek

Szabadonálló – ennél a mosogatógép fajtánál szabadon eldöntehetik, hogy hová szeretnék elhelyezni. Természetesen arra kell gondolni, hogy rá tudjuk csatlakoztatni a vízvezetékre. Arra is figyeljenek, hogy a mosogatógép stílusa egyezzen a konyha stílusával. Ami a dizájnt illeti, több tucat, sőt, talán több száz lehetőség közül is válogathatnak! 

Beépíthető – semmi különlegesről nincs itt szó. A kínálat ugyanolyan széleskörű, mint az előbb említett szabadonálló mosogatógépeknél. A beépíthető mosogatógépek a konyhaszekrény részét képezik és nagyon jól beleolvadnak stílusilag is. Arra viszont nagyon ügyeljenek, hogy a mosogatógépnek milliméter pontosságra passzolnia kell. Ami az árat illeti, általában markánsak a különbségek. 

Alacsony energiafogyasztású mosogatógépek

Manapság már nehezen találni olyan modellt, amely nem az A enegriaosztályba van besorolva. Amennyiben az A energiaosztályról beszélünk, elég, ha a plusszokat figyelik. A+, A++, A+++, ezek a legspórolósabb berendezések a kategóriában. 

Az edénytartó kosarak változatos elhelyezése

A belső elrendezés a mosogatógépek esetében a rakodórész felosztását jeleni. Általában az evőeszköz tartóról, eltávolítható edénytartóról vagy a mosogatógép fényesítőnek szánt helyről van szó. 

Edénytartó kosarak elhelyezése a mosogatógépben

Vagy akár a szivattyúról, sótartóról és egyéb kiegészítőkről, melyek a mosogatógép mélyén helyezkednek el. 

Víz- és energiafogyasztás

A két fő szempont, ami pénzt spórolhat önöknek. Természetesen az energiafogyasztás az energiaosztálytól is függ. Ezekkel együtt jár a vízfogyasztás is. Minél nagyobb mennyiségű vizet kell a mosogatógépnek felmelegítenie, annál magasabb lesz a fogyasztása is. Egy átlagos mosogatás során, egy négytagú család több mint 60 liter vizet fogyaszt el.  Mennyire van szüksége egy mosogatógépnek? Általánosságban a mosogatógép nem fogyaszt többet 12 liter víznél. A legtakarékosabb mosogatügépek 6-8 liter vizet fogyasztanak. 

A takarékosság miatt a mosogatógépek az öblögetés után maradt vizet is felhasználják. Az utolsó öblögetés után a víz egy beépített gyűjtőedényben raktározódik el. Ezt a vizet a követkető mosogatásnál felhasználja. Mivel az utolsó öblögető ciklus 70°-os hőmérsékleten történik, így minden baktériumot elpusztít. A mosogatógépek különféle programok segítségével képesek alkalmazkodni az edények mennyiségéhez, így csökkentik a fogyasztást. 

A mosogatógép zajkibocsátása

Manapság az zajszigeteléssel nincs nagy probléma. Régebben természetes volt, hogy a mosogatógép nagy ricsajt csinál. Ez a zajkibocsátás 70 - 100 dB között mozgott, tehát inkább egy „diszkóra“ emlékeztetett. Napjainkban a leghalkabb mosogatógépek zajkibocsátása 40 dB körül van. Átlagosan ez az érték 50 - 60 dB. A beépített mosogatógépek esetében a zajkibocsátás még alacsonyabb.

Biztonsági elemek

Azokon a funkciókon kívül, melyekről mindjárt említést teszünk, nagyon fontos, hogy a biztonsági elemekre is ügyeljünk. Különféle érzékelők segítségével, a mosogatógépeket nem lehet kinyitni üzemeltetés vagy rövidzárlat esetén. Ugyanúgy, mint a mosógépek ellenőrzi a víz mennyiségét, ill. kontrolálja, ha nem lenne optimális. Biztonsági szempontból az AquControlAquaSafeAquaStop vagy AquaLock kifejezések a legfontosabbak. 

Funkciók és programok, melyeket kihasználhatnak

Ne aggódjanak, nem kell programozónak lenniük a mosogatáshoz! Az egyes funkciók és programok egy gombnyomásra aktiválódnak és az egész ciklus lezajlik az önök segítsége nélkül. Mondhatjuk, hogy minél több funkcióval rendelkezik az adott modell, használata annál kényelmesebb. Viszont így az ár is emelkedik. Minden esetben szükséges a használati utasítás áttanulmányozása, hiszen minden funkciónak és programnak megvannak a saját paraméterei, amik a különféle modelleknél eltérőek lehetnek. 

  • Öko mód– ez a mód az enzimatikus tisztítás elvén működik. Az új generáció eszközeit használja, melyek az átlagos mosogatásra lettek teremtve. 50°C-os hőmérsékleten olyan mosogatási módot alkalmaz, mely a rászáradt maradékokat is képes eltüntetni. 
  • Gyors mosogatás – ez a program főleg olyan tányérok mosogatására alkalmas, melyek nem koszosak különösebb képpen, ill. nem tartalmaznak száraz maradékokat. Poharak, csészék, tányérok, melyeknek nem kell több 30 percnél. Ennél a programnál 40°C-os vízzel dolgozik a mosogatógép.
  • Időzített mosogatás – ez a funkció lehetővé teszi, hogy automatikusan bekapcsoljon a mosogatógép, amikor csak szeretnék. Csak az időt kell beállítani, a mosogatógépet becsukni és a mosogatógép a megadott időpontban bekapcsol. 
  • Mosogatógép tabletta program – Ez a program a 2 az 1-ben, 3 az 1-ben, 4 az 1-ben vagy 5 az 1-ben tablettákkal történő mosogatásra lett kitalálva.
  • Intenzív funkció – a rendkívül koszos edények mosogatására alkalmas. Így át sem kell öblögetniük az edényeket. 60 – 70°C -os vízzel dolgozik és a hatodik érzéknek köszönhetően eltávolítja az rászáradt ételmaradékot is. 
  • Szárítás- ez lényegében az egész folyamat befejezése. A nedvesség, amely a mosogatógép belsejében található, bebiztosítja a párátlanítást és a fokozatos lehűlést. Így az edények gyorsabban száradnak. 

Bosch mosogatógép hasznos funkciókkal

Mi nem való a mosogatógépbe? 

Az, hogyan rakják az edényeket a mosogatógépbe a saját dolguk, de a megfelelő elhelyezés a tisztítás effektivitásra is hatással van. Viszont azt fontos tudni, mi nem való a mosogatógépbe. Semmiképp ne rakjanak a mosogatógépbe réz, cink vagy ezüst edényeket. Teflon bevonatú edényeket sem jó a mosogatógépbe helyezni. Fa vágódeszkákkal, sodrófákkal, vagy fa fogantyúval rendelkező késekkel szintén nem érdemes próbálkozni. Azokra a műanyagokra is figyeljenek, melyek nem alkalmasak mosogatógépben történő tisztításra. Ezek könnyen deformálódhatnak. 

A legjobb mosogatógépek a vélemények és tesztek alapján 

Megnéztük az interneten található összehasonlításokat és teszteket. Nagyon hasznosnak bizonyultak a vásárlók által írt vélemények, tapasztalatok. Ezek összegzése alapján a következőket modelleket ajánljuk önöknek:

✅ Legjobb beépített mosogatógépek (60 cm + 45 cm)

✅ Legjobb szabadonálló mosogatógépek (60 cm + 45 cm)

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.03.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Milyen főzőlapot válasszunk? Ezek a legjobbak a vélemények szerint. Milyen főzőlapot válasszunk? Ezek a legjobbak a vélemények szerint.

Több kritérium és paraméter is létezik, amit figyelembe kell venni a főzőlap kiválasztásánál. Mindegyik ugyanannyira fontos! Mi segítünk Önöknek eligazodni, hogy a főzőlap kiválasztása...

Milyen hómarót válasszunk? Elektromosat vagy egy-, kétfokozatú benzinest? Milyen hómarót válasszunk? Elektromosat vagy egy-, kétfokozatú benzinest?

Igazi szenvedés a hó eltávolítása a járdáról? A megoldás a hómaró! Hogyan választhatják ki ezt a hasznos segítőt? Jobb az elektromos vagy a benzines? Mindent megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan válasszunk lombszívót? Ezek a legjobbakHogyan válasszunk lombszívót? Ezek a legjobbak

Dobják el a gereblyét és legyenek innovatívak! A lombszívó a megfelelő döntés! Nem csak megkönnyíti, de fel is gyorsítja a munkavégzés folyamatát! Milyen lombszívókat ismerünk? Elmondjuk...