Lakberendezés Japán stílusban - a minimalizmus és a természetesség összefonódása

Amikor tél után megjelennek az első napsugarak, sokan késztetést éreznek otthonuk kitakarítására, átrendezésére, egyszerűsítésére. Meg szeretnének szabadulni a felesleges dolgoktól. 

Lakberendezés Japán stílusban

Karácsonyi díszekkel ékesített nappali, apróságokkal teli ablakok, polcok és tematikusan berendezett sarkak a ház minden pontján. Ez után sokan vágynak egy kis egyszerűségre, letisztultságra. Kevés dolog inspirálhat ebben jobban, mint a Japán minimalizmus. 

Lakberendezés Japán stílusban

A Japán stílus alatt sokan zsúfolt, kicsi szobákat képzelnek el bútorok nélkül, ahol dekoráció helyett a vázában egy bambusz van. Ez így nem teljesen igaz! A japánok valóban nem kedvelik a fényűzést! Viszont soha nem feletkeznek meg a változatosságról, ötletességről és a részletekről sem! A minőségi elrendezésre öszpontosítanak. 

A felkelő nap országa rendkívül sűrűn lakott, így az emberek nem engedhetik meg maguknak a tágas lakásokat, de kitűnően alkalmazkodtak ezekhez a feltételekhez. Két dolog után vágyakoznak nagyon: levegő és tér. Pontosan ezért, otthonaikat nem zsúfolják tele felesleges kacatokkal. 

A Japán lakberendezési stílus minimalizmusa

Engedik, hogy otthonuk lélegezzen és mikor hazaérnek munkából letisztult helyiségek és üres padló fogadja őket. Csak olyan dolgokkal veszik magukat körbe, melyeket valóban kedvelnek. A japán életforma annyi lehetőséget nyújt a szórakozásra, hogy haza igazából csak aludni jár az ember. Éppen ezért, ebben az országban nagy kanapékkal vagy szekrényekkel egy átlagos szobában nem találkozhatunk!

Egyszerű anyagok és design

Hogyan rendezzük be otthonunkat a Japán stílus szerint? Meglepő lehet például az, hogy építkezésre főleg fát és rizspapírt használnak. Házaik nem zártak, inkább a környezettel egybekötöttek. A japánok nagyon kedvelik a zöld területeket. Szívesen foglalkoznak az őket körülvevő természettel, melyet nagy tiszteletben is tartanak! 

Ném véletlenül lett az egyik nagy szenvedéjük a bonsaiok nevelése, melyhez ügyesség, türelem és több év munka szükségeltetik. Amennyiben szeretnek növényekkel foglalkozni, de már unják az ibolyákat és orchideákat, akkor vegyenek példát a japánokról! A bonsai, ha megfelelően gondját viselik, az otthonuk legszebb éke lesz! 

Bonsai, mint a Japán lakberendezési stílus része

A rakodóhelyiség alapkövetelmény

Amennyiben eldöntötték, hogy egyszerűbben szeretnék berendezni otthonukat, akkor alkalmazzanak tolóajtókat, alacsony bútorokat és ügyeljenek a praktikusságra! Egy japán szekrény mindig egyszerű, átlátható, segítségével minden egyes centiméter ki van használva, de ennek ellenére mégis levegős, szellőzik. A pulcsik és trikók úgy vannak elrakva, akár egy ruhaboltban! A nagyobb darabokat akasztóra teszik. A szekrény alsó részét a cipők tárolására lehet kihasználni. Mellettük akár még a porszívó is elfér! 

Minimalista Japán hálószoba

Egy másik jó példa az evőeszköztartó. Elsődleges feladatán kívül akár az elrakott könyveket is eltakarja (a stílusos könyvespolcok helyett, melyekre sok esetben csak a por száll). A teáskészlettel is kerülhet egy helyre, hiszen nincs szükség külön polcra! Úgy tűnik, a japánok nem szeretnek kérkedni tulajdonukkal vendégeik előtt. 

Japán a minimalizmus hazája

A minimalizmus valóban a japán otthonokból ered. Ők nem tárolnak semmi feleslegeset! Épp ellenkezőleg! Csak azokat a tárgyakat őrzik meg, melyekre szükségük van, melyek közel állnak személyiségükhöz vagy szívükhöz. A polcokra kiállított szobrok, csokrok és vázák helyett, melyek már rég nem jelentenke számunkra semmit, inkább kedvenc fényképeikkel, képeikkel díszítik otthonukat, melyekhez kellemes emlékek fűzik őket. Gyakran vallási jelképekkel is találkozhatunk náluk. Ezek Japánban rendkívül népszerűek és nagy tiszteletnek örvendenek. 

A tavaszi nagytakarítás során jussanak eszünkbe a japánok és tényleg csak azokat a tárgyakat hagyjuk meg, melyek aktuális értékkel bírnak számunkra. Ily módon jobban önmagukká válhatnak!

Minimalizmus a lakberendezésben

Nagy Japán takarítás

A japánok nem ismerik a nálunk megszokott karácsonyi nagytakarítást, az ablakmosást vagy a ruhák válogatását. Náluk tradíciónak számít a nagytakarítás az új év beköszöntével. Ekkor cserélik ki a szezonális ruhákat, megszabadulnak a felesleges holmiktól, ill. kitakarítják a bútorokat. Főként saját maguk miatt takarítanak, nem a vendégek számára!

Amennyiben nem sikerült a lakást teljesen rendberakni az ünnepek előtt, akkor inspirálódjanak a japán hagyományokból és végezzék el most a fontos feladatokat! A hűvös időjárás megfelelő a matracok, takarók átszellőztetésére és a lakást, a szekrényeket és a polcokat is felfrissíthetik. Az egyszerűség és tisztaság az Ön tetszését is biztosan elnyeri!

Szeretik a minimalizmust? Osszák meg velünk, hogyan spórolnak Önök a hellyel otthonukban!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.06.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre. Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre.

A fürdőszoba dizájnjának megtervezése ez egyik legnehezebb feladat, amely Önökre vár a ház építése vagy falújítása során. Miért ne választhatnának akkor egy különleges tapétát? 

A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.

A karácsonyi betlehem régen az ünnep fő szimbóluma volt, egészen a karácsonyfa elterjedéséig. Ma már több féle kivitelezésű betlehem közül választhatunk. A választás csak Önökön múlik -...

A pamut 3D ágynemű nagy trend! Népszerűek a gyerek, a karácsonyi és a virág minták A pamut 3D ágynemű nagy trend! Népszerűek a gyerek, a karácsonyi és a virág minták

Már unják a klasszikus mintákat? Öltöztessék ágyukat 3D ágyneműbe, amely nem csak szép, de nagyon valósághű is. Felkészültek egy kis kalandra a hálószobában?