Kültéri árnyékolók nem csak a teraszra!

A legtöbb háztartásban beltéri redőnyöket használnak. Ezek adott mennyiségű magánszférát biztosítanak és segítségükkel szabályozhatják, hogy mennyi fény jöjjön be kintről a helyiségbe. A meleg ellen azonban nem nyújtanak védelmet, nehéz őket tisztán tartani és kinézetük sem túl modern. 

Kültéri árnyékoló

Az utóbbi években ismét kezdenek népszerűvé válni a redőnyök, de nem azok, amiket harminc évvel ezelőtt is vásároltak az emberek. A modern, kültéri árnyékolók követelik a trónt!

Árnyékolás hűtés és pazarlás helyett

A modern épületekre jellemző, hogy nagy ablakokkal és üvegezett felületekkel rendelkeznek legyen szó akár házakról vagy kereskedelmi célra szolgáló épületekről. A családi házak így sokkal nyitottabbak a környezetük felé, világosabb a belterük, ami több meleget és napsütést is jelent. A hidegebb hónapokban ezzel akár spórolhatunk is! Mit tegyünk azonban nyáron, amikor a nap szinte éget? 

Feleslegesen pazarolnák az energiát a klímára vagy hűtőtestekre, mivel a napsugarak melege folyamatosan áramolna az otthonukba. Sokkal hatékonyabb, ha az ablakokra árnyékolót vásárolnak. Speciális anyagból készül, ami üvegszálakból van szőve és PVC réteggel van bevonva. A Soltis is megoldást jelenthet, amely esetében az üvegszálat poliészterrel helyettesítik. 

A kültéri árnyékolók funkciója

Lehet azt gondolják, hogy az árnyékoló miatt teljesen sötét lesz bent. Az árnyékolók azonban lehetővé teszik, hogy a fény bejusson a házba, de a meleg ne. Mindig abban az irányban áttetszőek, ahol világosabb van és több fény jön be. Napközben tehát kilátnak, de be nem. Éjjel pedig belátni, ha felkapcsolják a lámpát. Nem kell attól tartaniuk, hogy az árnyékoló teljesen átlátszó. Amennyiben több magánszférára vágynak, akkor kombinálhatják függönyökkel vagy sötétítővel. Az árnyékoló kiválasztásakor az anyagot is meghatározhatják. Az, aki kevésbé átlátszót szeretne, az válasszon sűrűbb szövésű anyagot, míg annak, aki több fényt szeretnek otthonába a ritkásabbra szőtt változatot ajánljuk. Utóbbi azonban kevesebb hőt fog fel. Féltik a növényeiket? Az árnyékoló elég fényt enged át ahhoz, hogy a szobanövények továbbra is egészségesen fejlődhessenek. 

Az árnyékolók a rovaroktól is megvédenek, ha teljesen le vannak engedve. A levegő ugyan átjut rajtuk és részleges szellőzést tesznek lehetővé, de huzat semmiképpen sem fog kialakulni. Számolni kell azzal, hogy az árnyékolót fel fog kelleni húzni, ha alaposan ki szeretnének szellőztetni. Ez a hátrány azonban előny is egyben, mivel az árnyékoló védi a belteret az erős széltől. 

Modern dizájn és több lehetőség

Az árnyékolók nagy előnye a minimalista dizájn. Ennek köszönhetően tökéletesen illenek a modern építésű épületekhez és az öregebb házak hangulatát sem rontják el. Választhatnak beépített modellt, esetleg szabadon lévő vagy ZIP árnyékolót, de beltéren használható modellek közül is válogathatnak. Az árnyékoló mechanizmusát és a konkrét anyagot rengeteg szín közül választhatják ki. 

Az árnyékolók modern dizájnja

A redőny rendszerek lehetnek kézi vagy villanymotor vezérlésűek és akár vezeték nélküli változatot is választhatunk! A kifinomultabb rendszerek esetében akár különféle programok közül is választhatunk. A redőnyök automatikus felhúzása ébredés után vagy az otthonlét szimulálása akkor, amikor Önök éppen nyaraláson vannak. Csodás, nem igaz?

Kültéri árnyékolók a teraszra

Az árnyékolókhoz felhasznált anyag hihetetlenül ellenálló és erős! Ez teszi lehetővé azt is, hogy akár 5 méter szélességű árnyékolót is vásárolhassunk. A terasz árnyékolása sem okoz problémát, hiszen könnyen teremthetnek hűs, perzselő naptól óvott helyet. Az árnyékoló akár rézsútosan is felszerelhető, ami az atipikus formájú teraszok esetében fontos szempont lehet. 

Beszerelés és tisztítás

Az árnyékolókat megrendelésre gyártják, mivel minden ablak és terasz mérete más. Hogy pontosan passzoljon a méret mindenképpen pontos mérést kell végezni ott, ahová az árnyékolót fel szeretnék szerelni. A konkrét gyártótól megtudhatják, hogy melyek azok az adatok, amelyekre szükség lesz a gyártáshoz. 

A legtöbb árnyékoló esetében a beszereléshez szakemberre van szükség. Amennyiben a gyártó lehetővé teszi, akkor saját kezűleg is beszerelhetik az árnyékolót. Elegendő hozzá egy ütvefúró, akkumulátoros csavarhúzó vagy pár klasszikus csavarhúzó. Amennyiben azonban az árnyékoló villanymotorral vezérelhető, akkor a bekötést mindenképpen szakembernek kell elvégeznie, aki dolgozhat elektromos berendezésekkel. 

Aggódnak a tisztán tartás miatt? Az árnyékolót nyugodtan lemoshatják a kerti öntözőcsővel vagy megfelelő távolságból egy magasnyomású tisztítóvall is. A nedves árnyékolót sosem szabad feltekerni. Mindenképpen hagyni kell először megszáradni! 

Árnyékoló vagy redőny?

Az árnyékolók legnagyobb hátránya az ár. Egy átlagos méretű (150 cm x 120 cm) ablakra egy lakásban az árnyékoló kb. 100 ezer forintba kerül. Megfelelő alternatívát kínál a nagy kültéri redőny, amely motorral is kapható vagy a robosztusabb beltéri redőnyök alumíniumból vagy fából. A rengeteg szín és stílus mellett is akadnak azonban olyanok, akiknek az árnyékoló nem nyeri el tetszését, hiszen nem illik minden ház vagy lakás stíllusához!

A kültéri árnyékolók méretre készülnek

Egy másik lehetőség a klasszikus, műanyag, kültéri redőny. Nagyméretű és robosztus, ami miatt nagy helyre van szükség az ablak tetején a feltekerésre. Ugyan vannak rajta apró lyukacskák, de lehúzott állapotban csak minimális fényt és levegőt enged át. Ára viszont sokkal kedvezőbb, mint a kültéri árnyékolóké!

Az utolsó lehetőség a klasszikus beltéri redőny műanyagból vagy alumíniumból. Az árnyékoló árának töredékért megvásárolható, de nem fogja fel a hőt és nem gátolja meg a helyiség felmelegedését sem. A beltéri redőnyöket ráadásul nem lehet locsólóval tisztítani, mivel elég törékenyek és letörlésük is elég nehézséges. 

A dizájn és az ár döntenek

Az árnyékolók kiválasztásakor végezetül az ár és a dizájn alapján fog kelleni választaniuk. A kültéri árnyékoló valószínűleg a legjobb választás a dizájn és a funkció szempontjából. Elegáns, véd a meleg és a rovarok ellen, de mégis elég fényt enged be a növények számára. Egyszerű tisztítani és nagy területek árnyékolására is alkalmas, mint a teraszok és kiülők. Ezen kívül megfelelő alternatíva lehet a robosztus kivitelezésű kültéri redőny, aminek ugyanúgy egyszerű a tisztítása és szabályozható a bejövő fény mennyisége. Valamivel több meleget engednek be a házba és a dizájn is hagy némi kivetnivalót maga után. 

Amennyiben kisebb összeget szeretnének rászánni, akkor meg kell elégedniük a béltéri redőnyökkel, amelyek sokkal kevesebb hőt fognak fel. Pozitívum azonban, hogy rengeteg dizájn és szín közül válogathatnak, tehát mindenki megtalálhatja azt, amelyik tökéletesen kiegészíti otthona hangulatát. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 26.11.2021
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

Fából, fémből és gumiabroncsokból készült kerti dekorációkFából, fémből és gumiabroncsokból készült kerti dekorációk

A kert nem feltétlenül csak a munka és a termesztés helye. Tegye sajátját a béke gyönyörű oázisává, ahol pihenhet. Díszítse ízléses, divatos dekorációkkal!

Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!

A hagyományos szivacsok, rongyok, kefék és drótkefék lecserélése a háztartás és a környezet szempontjából is nagyon hasznos. A luffa, a környezetbarát mosogatószivacs biztosan...

Ötletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykorÖtletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykor

Milyen lenne a karácsony ajándékok nélkül? Nem csak az ajándékkal, de egy különleges csomagolással is meglephetik szeretteiket! A lehetőségek tárháza határtalan! Inspirálódjanak...