Környezetbarát takarítás! Tisztítószerek vegyszerek nélkül!

Napjaink egyik legtöbbet vitattot témája a környezettudatosság. Ami Nyugat-Európában már magától értetődő, azt mi még sok esetben nem értük el! A környezetvédelem nem csak a gyárakat és erdőket érinti, hanem a hétköznapi embereket is! Mindenkinek saját magánál kell elkezdenie! 

Otthoni takarítás vegyszerek nélkül

A legtöbb háztartás évente több, mint egy tonna szemetet termel. Ennek ellenére a legnagyobb problémát mégis az a sok vegyszer okozza, ami a szennyvízbe, a talajba és a levegőbe kerül. Ezek az anyagok körbevesznek minket: tisztítószerek, mosógélek, öblítők, stb. Egyrészt hasznos segítők, másfelől viszont veszélyes lakótársak. 

Egyre csak nő az allergiák előfordulásának gyakoriság, az érzékeny bőr és a fogékonyság más betegségek iránt. Az egészség a legfőbb indok arra, hogy lecseréljék a  háztartásban lévő vegyszereket és áttérjenek a természetbarát termékek használatára. Próbálják meg legalább egy kis időre és meglátják, hogy a zöld háztartás hamar elnyeri tetszésüket! Rengeteg előnye van és az életminőségen is javít.

A természetbarát tisztítószerek előnyei

  • Száraz kezek, piros bőr, irritált szemek és gyakori megbetegedés? A vegyszerek rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak. Főleg a legkisebbekre veszélyesek! Persze a felnőttekre is kedvezőtlen hatással vannak! Náluk az immunrendszer gyengesége és gyakori allergiák figyelhetőek meg. A természetbarát tisztítószerek nem csak a környezet számára előnyösek. Az Önök háztartásának is segíthetnek visszanyerni az egyensúlyt és az érzékenyebb személyek is elkerülhetik az egészségügyi nehézségeket. 
  • A gyerekeket érintő háztartási balesetek leggyakrabban veszélyes anyaggal való érintkezés miatt történnek. A kicsik esetében a veszélyes folyadék megivásának akár tartós következményei is lehetnek! Mivel a gyerekek nagyon találékonyak, ezért sokszor nem elég a legnagyobb körültekintés sem. A természetbarát tisztítószerek esetében ez miatt nem kell annyira aggódni! 
  • Még mielőtt elindulnának vásárolni, nézzenek körül a háztartásban. A legtöbb dolog, ami a természetbarát tisztításhoz szükséges minden háztartásban megtalálható. Szódabikarbóna, ecet vagy citrom. Ezek a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb környezetbarát tisztítószerek. Eltávolítják a foltokat, fényesítenek, illatosítanak és tökéletesen helyettesítik a többi tisztítószert. Próbálják meg helyettesíteni a folteltávolítót egy teáskanál szódabikarbónával és pár csepp ecettel. Kedvenc ruhájuk biztosan hálás lesz! 

Szódabikarbóna takarításhoz

  • A háztartásnak és a pénztárcájuknak is kedvez, ha nem vásárolnak felesleges vegyszereket. A konyhai és fürdőszobai csempe fényesítésére való tisztítószereket pár csepp olajjal pótolhatják. Kerüljék a légfrissítőket és más illatosítókat! Készítsenek inkább sajátot: fehér ecetből és levendulából. 

  • A természetes tisztítószerek óvják a háztartási berendezéseket - a mosógépet, a mosogatót, a fa felületeket, a bútorokat és a szöveteket is. Nem tartalmaznak olyan agresszív anyagokat, amelyek a tisztítás mellett az anyagok felületében is kárt tennének. 
  • Amennyiben időt szeretnének spórolni és szívesen kipróbálnának pár új terméket, akkor keressék a biológiailag lebomló tisztítószereket! Nagyon kedveltek a Frosch, az Ecover vagy a Yellow&Blue termékei. Hasonló árban kaphatóak, mint a megszokott tisztítószerek és a legtöbb drogériában megvásárolhatóak. Legnagyobb előnyeik, hogy nem tartalmaznak ásványolajat, újrahasznosíthatóak és inkább természetes anyagokkal dolgoznak. Ebből kifolyólag az allergiások számára is megfelelőek. 

Az első lépések a zöld háztartás felé

Eldöntötték, hogy környezetbarátabb háztartást szeretnének, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá? A legszennyezőbbek a mosószerek - mosópor, gél és öblítő. Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nem bomlanak le. Ez annyit tesz, hogy a környezetbe kerülve sem veszítik el hatékonyságukat és befolyásolják pl. az ivóvízkészletet. Próbálják meg lecserélni a mosógélt egy természetesebb alternatívára. 

Próbálják ki a mosódiót, ami tökéletesen tisztává varázsolja a ruhákat, ill. puhává és illatossá teszi azokat. Az öblítőt 1dcl ecettel helyettesíthetik. 

Mosódió mosáshoz

A természetbarát tisztítószerek használata abban az esetben is javasolt, ha olyan tisztítószereket kell használniuk, amelyek víztisztítóhoz is megfelelőek. Így elkerülhetik a kellemetlenségeket és a káros foszfátot, ami egyébként a vízben maradhatna. 

Környezetbarát és fenntartható háztartás

A természetbarát háztartás mindenki számámra fontos, akit érdekel a természetvédelem és a jó életminőség. Az ilyen háztartások fenntarthatóak, egészségesebbek, ill. jobb és felelősségteljesebb emberré tehetnek minket. Elégedettebbek lehetünk a környezettel melyben mi és szeretteink élnek. Mit gondolnak Önök a környezetbarát takarításról? Osszák meg velünk is tippjeiket és trükkjeiket a káros vegyszerek lecserélést illetően! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.03.2021
A cikk értékelése:
(92.4%)

További cikkek a kategóriában:

Természetes köveket beltérre? A műkő olcsóbb! Természetes köveket beltérre? A műkő olcsóbb!

Parafa padló a fürdőszobába vagy a konyhába - előnyök, hátrányok és tapasztalatokParafa padló a fürdőszobába vagy a konyhába - előnyök, hátrányok és tapasztalatok

Kavicsmozaik: egyedi kinézet nem csak kültéren! Kavicsmozaik: egyedi kinézet nem csak kültéren!

Hát ez meg micsoda? A kavicsmozaik egy viszonylag ismeretlen, de modern típusú padlóburkolat. Kedvelői tetszését nem csak szokatlan kinézetével, funkcionalitásával és könnyű...