Konyhát rendeznek be? Játszanak a kis terekkel!

A konyha a háziasszonyok birodalma. Berendezése eltér a megszokott, pl. nappaliba szükséges berendezéstől. Nem könnyű ezért sem át-, sem berendezni. A tervezésnél felettébb figyeljenek oda! Konyhát mindössze párszor rendeznek be életük folyamán. Ezért ne kapkodjanak és kellőképpen gondolják át a berendezést. 

Kis konyha lakásban

Az otthon szíve minden kétséget kizáróan a konyha, ezért megtervezésére fektessenek nagy hangsúlyt! Tőlünk megtudhatnak pár hasznos tippet, melyek segítenek egy olyan konyha berendezésében, ahol öröm lesz főzni! 

Tervezzenek előre! Pénzt és időt is spórolnak!

A konyha elrendezésére szánjanak elég időt, még az előtt, hogy elkezdenék a berendezést. Gondolják át, mit hová fogna tenni, hogy ne rakjanak sok felesleges dolgot a konyhába és minden úgy működjön, ahogy kell. A konyha lelket ad otthonunknak, attól függetlenül, hogy főzünk-e benne vagy sem. Hívogatnia kellene minket, hogy szívesen töltsük ott időnket. 

Konyha nagy családoknak

Nagy családra vágynak és a konyhában is sok időt szeretnének tölteni? Akkor nagy munkalapra lesz szükségük és megfelelő fényre. Nagy konyha, sok ember, nagy rendetlenség. Olyan anyagot válasszanak, melyet könnyű tisztítani, ill. nem látszódik rajta minden ujjlenyomat. A konyhának az Ön érdekeit kell szolgálnia! 

Kicsi, de szép 

Nem nagy művészet konyhát berendezni, amíg van elég hely. De hogyan rendezzünk be egy kisebb konyhát? Ma már ez sem jelent problémát! Nem kell hatalmas konyha ahhoz, hogy kihozzák belőle a maximumot. Megfelelő elrendezés, multifunkcionalitás, minőségi anyagok és máris ki tudnak használni egy kisebb konyhát is. 

Tömörfa konyhaszekrényt és munkapultot ide ugyan nem rakhatnak, de ez még nem azt jelenti, hogy ne lenne minden a konyhában, amire szükség lehet. Ne feletkezzenek meg a székekről és az asztalról, hiszen ezek nélkül furcsán nézne ki a konyha. Az asztal és a székek összehozzák a családot. Beszerezhetnek egy modern bárpultot vagy összecsukható asztalt is. Ez ideális megoldás, ha a kis konyha berendezése fejtörést okoz. 

Külsőre szép, belsőre praktikus

Vegyék figyelembe, hogy a konyha berendezése nagyon megterheli a pénztárcájukat. Nem a konyhaszekrény és a bútorok teszik ki az összeg nagyobbik részét, hanem az elektromos berendezések. 

Időtlen célszerűség

Konyhaszekrény, sütő, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő és sok egyéb berendezés, melyek nélkül nem tudják elképzelni a konyhát? A bútorok és kiegészítők választásánál vegyék figyelembe, hogy ez hosszútávú befektetés, tehát amit ma kiválasztanak, annak tíz év után is aktuálisnak kellene lennie. 

Időtlen konyha a lakásban

Ne vigyék túlzásba az elektromos készülékeket! 

Nincs mindenre szükségük, ami az boltok "konyhai berendezések" részlegén megtalálható. Egy megfelelő multifunkionális konyhai robotgép helyet, időt és pénzt is spórolhat Önöknek. A kevesebb ebben az esetben valóban több! Olyan helyet keressenek neki, hogy mindig kéznél legyen. Nagyon sokat segíthet egy ilyen berendezés a konyhai munkában. 

Katalógusunkból ajánljuk

Minden összefügg

Konyhaszekrény

Neutrális anyagokat főként a konyhaszekrény alap konstrukiójához válasszanak. Az ajtókat, dekorációt egyszerűbben és olcsóbban kicserélik, mint az egész konyhaszekrényt. A világosabb színek tágítják a teret és optikailag nagyobbnak hat a helyiség tőlük. A konyhát Önöknek kell majd tisztán tartani. A zsír, gőz, folyadékok, különféle hozzávalók mind hozzájárulnak majd a rendetlenséghez. Úgy válasszanak, hogy a konyhát főzés után ki lehessen szellőztetni, ill. gyorsan ki tudjanak takarítani. A konyha berendezésénél gondoljanak arra, hogyan járnak el, mikor hazatérnek a vásárlásból. Hűtőszekrény, élelmiszeres szekrény, munkapult. Mind egy helyen vannak? 

Mosogató

A mosogató (rozsdamentes acél, kerámia, kő...) legyen ízlésének megfelelő. Passzoljon a konyhaszekrényhez és legyen jól hozzáférhető. Egy mosogató, még ha kisebb is, mindenképpen elfér a konyhában! Válasszanak olyan anyagot, amely esztétikus és nem igényel speciális karbantartást. 

Burkolókő és egyéb lehetőségek

A konyhapult mögé általában csempét raknak, de létezik más lehetőség is ennek a résznek a védelmére. Érdekes választás lehet az üveg, melynek mintázatát Önök választhatják ki, saját elképzelésük alapján. A konyhában hamar megjelenik pár olaj, hús vagy más élelmiszer maradék, de erről a felületről mindez könnyen letörölhető. A munkapulthoz megfelelő megvilágítás is szükséges! 

Burkolat a konyhaszekrény mögött

Hogyan rendezzük be a konyhát a lakásban? 

A kis lakásban nem sok lehetőségük van a konyha berendezésére. Korlátozott a terület, amellyel gazdálkodhatnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kevesebbel kell beérniük! Az elrendezést előre gondolják ki! A lakásokban a konyha általában szűk, hosszú és a legnagyobb falon még egy ablak is van. Rendezzenek be külön részeket főzésre, ételek tárolására, hogy biztosan minden helyet kihasználjanak. Az étkező résznek nem feltétlenül kell egy asztalból és négy székből állnia! Jó megoldás lehet a meghosszabbított munkapult, lehajtható asztal vagy bárpult, mely alá elreljthetik a székeket, amikor éppen nem használják őket.

Kapcsolják össze a konyhát a nappalival!

Egyszerűen nem tudnak elképzelni egy 1x2 méteres konyhát? Kapcsolják össze a konyhát a nappalival! A megfelelő berendezés kiválasztásával és praktikus elosztással szép konyhát és lakályos nappalit kaphatnak. 

Tartsák magukat a megfelelő bútorokhoz és kiegészítőkhöz

Nagyon sok lehetőség van arra, hogy ezt a két fontos helyiséget egybe kapcsolják. Valakinek az egységes hangulatú berendezés tetszik (pl. a provence-i stílus), míg mások pár összeillő elemet helyeznek el a helyiségekben, megint mások pedig teljesen különböző stílust alkalmaznak a konyhában, ill. a nappaliban. Hangolják össze a kiegészítőket és mindenki dícsérni fogja az ízlésüket! Még mielőtt elkezdenék a berendezést, döntsék el, mit hová tesznek. Próbálják meg elkerülni azt, hogy a nagy hűtőszekrény helye a nappali részen, közvetlenül a TV mellett legyen. 

A konyhaszekrény elosztása sokat segít 

Az L vagy U alakú konyhaszekrények megfelelően elkerítik a konyhát, így nem rohangálnak majd feleslegesen. Ha összekapcsolták a konyhát a nappalival, akkor ez a legideálisabb megoldás. Hagyjanak legalább 120 cm átmenetet, azért is, hogy a szekrényajtók ne ütközzenek. Ha a konyhát G formában rendezik el, akkor kapják a legjobb elosztást és elegendő helyet. 

Modern, fehér színű konyha L alakban

Az egysoros konyhában minden kéznél van, viszont sokat kell benne mozogni. A munkapult magasságánál a saját testmagasságukból induljanak ki, hogy a konyhában ne keljen görnyedten dolgozniuk, de túl magasan se legyen a pult. Az ideális magasság általában 80 - 95 cm. A felső szekrényeket max. 185 cm magasra tegyék a padlótól. Ha egészen a plafonoz teszik, akkor elég helyet nyernek azoknak az eszközöknek, melyeket csak ritkán használnak. 

Használják ki a 3D vizualizációt

Az új konyhaszekrény tervezésénél adjanak mások tanácsaira is! A 3D vizualizáció segítségével láthatják, hogyan is fog kinézni álmaik konyhája a valóságban. A boltokban található szakember vagy egy ügyes asztalos azt is megmondja, mit érdemes a konyhába tenni és mi teljesen felesleges. Nekik már van elég tapasztalatuk. 

Mindenhol más padló

Más padlót választanak a nappaliba és mást a konyhába. Ezzel az elsőre jelentéktelennek tűnő részlettel szépen elválaszthatják a két helyiséget. A konyhában ellenálló, míg a nappaliban kellemes, kényelmes padlóra van szükség. A laminált, vinyl padló vagy a csempe semmit nem ront el. A konyhapult vagy a kanapé megfelelő elem arra, hogy jelezzük, melyik helyiség meddig tart. 

Már pontosan tudják, hogyan fog kinézni álmaik konyhája vagy bogarat ültettünk a fülükbe és inkább még várnak a döntéssel? Mi hiszünk benne, hogy végezetül egy olyan konyha születik majd, melybe szívesen térnek vissza nap mint nap. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.05.2019
A cikk értékelése:
(90.6%)