Kerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építés

Egy összejövetelnek a családdal vagy barátokkal a kertben ülve, egy jó étel mellett megvan a maga összetéveszthetetlen hangulata. Talán azon tűnődik, hogyan teheti még hangulatosabbá és bájosabbá kertjét? A megoldás egy kültéri kemence lehet, amely a kert középpontjává válik, és melegséget, különleges hangulatot kölcsönöz az esti összejövetelekhez.

Kerti kemence téglából

A kültéri kemence építésének azonban megvannak a maga sajátosságai, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni!

A kültéri kemence előnyei

Az emberek különböző okokból döntenek úgy, hogy kerti kemencét építenek. Sokan így szeretnék élvezetesebbé tenni a családi összejöveteleket, mások a kemencét a kert szépítésére vagy a ház értékének növelésére használják. Bármi legyen is az oka, egy kültéri kemence érdekes előnyökkel jár:

  • Hosszabb lesz a teraszszezon - A kemencének köszönhetően kicsit tovább élvezheti a kertben való üldögélést. Elegendő meleget biztosít ahhoz, hogy még a hűvösebb őszi hónapokban és kora tavasszal is kellemesé és élvezetessé tegye a kint töltött időt./li>
  • Érdekes fókuszpontot ad a kertnek - Ha olyan elemet szeretne a kertjébe, amelyet minden nap szívesen nézeget, és amelyre garantáltan dicséreteket kap a vendégektől, akkor egy kültéri kandalló a megfelelő választás!
  • Bármilyen kertbe illik - Kicsi vagy nagy kertje van? Modern vagy hagyományos vidéki stílusú a háza? A válaszok nem igazán számítanak, hiszen számtalan kemence létezik különböző stílusban, színben, anyagból és alkalomra. Csak választani kell!
  • Egyedülálló teret kap a kerti partikhoz - A születésnapi partik, kerti partik vagy egyszerű összejövetelek és grillezések új dimenziót kapnak a kemencével. Csak egy kerti ülőgarnitúrát vagy babzsákfotelt kell a teraszra helyezni és máris kész a partihely!
  • Füst nélkül is működhet - Egyesek számára problémát jelenthet, hogy a fatüzelésű kemencék füstölnek és hamut hagynak maguk után, ami az asztmások vagy allergiások számára hátrányos lehet. A hagyományos kemence alternatívája azonban a gáztűzhely, amely nem okoz ilyen problémákat.

Még mielőtt nekilátnának...

A tervezés a sikeres projektmegvalósítás kulcsa. A telken akár egy kisebb épület megvalósítását is be kell jelenteni az építési hivatalban. Fel kell tüntetni az épület helyét, a telek tulajdonosát, az épület típusát, azaz a kerti kemencét, annak funkcióját, a projekt leírását, azaz a műszaki kivitelezést és azt, hogy ki fogja az építkezést elvégezni. Az összes szükséges dokumentum beszerzésének folyamata megterhelő lehet, de ez ne vegye el a kedvét! Az eredmény megéri.

A következő lépés az, hogy átgondolja, hol szeretné elhelyezni a kemencét, ami meghatározza annak méretét, kialakítását és esetleg egyéb elemeit. Lehet, hogy csak egy kisebb kemencére van szüksége a terasz kiegészítéseként. Akkor minimalista kialakításra és egy olyan kemencére lesz szüksége, amely sokoldalú és nem foglal sok helyet. Vagy talán van egy nagy kertje, ahol családi és baráti összejöveteleket tervez. Ebben az esetben értékelni fogja a nagyobb kemencét, amely több ember kiszolgálására alkalmas és talán hasznos lenne a munkaterületet is, ahol az ételek előkészítésével és elrakásával foglalkozhat.

Kerti tűzhely kövekből

Az elhelyezés szempontjából fontos a szélre is gondolni, és arra, hogy merre fog irányulni a füst. Válasszon egy csendes helyet, ahol tudja, hogy a füst nem fog közvetlenül a szomszédok ablakaiba szállni! Valószínűleg a kemencét a gyep közepésre sem szeretné helyezni. Érdemes a környező területet lebetonozni.

A kemence kialakításánál figyelni kell arra, hogy egyszerre tükrözze az Ön ízlését és passzoljon a kert és a ház többi részéhez, miközben a kemence praktikusságát és funkcionalitását is meg kell őrizni! Gondoljon arra is, hogy milyen kemencetípust választ. A leggyakrabban használt kemencék fatüzelésűek, ezek adják a megfelelő hangulatot, de füstölnek és hamut is termelnek. Alternatívaként a gáztűzhelyek gyakran biztonságosabbak és nem okoznak füstöt, de ezek építéséhez mindenképpen szakembert kell hívni.

Hogyan építsünk kerti kemencét?

A kemence építése az alap előkészítésével kezdődik. Ásson a földbe egy négyzet, ovális vagy kerek formát - attól függően, hogy milyen tervei vannak -töltse fel kaviccsal és öntse be betonnal. A mélység attól függ, hogy milyen területen él, és milyen mélyen fagy meg a talaj. Melegebb helyeken 50 cm, máshol 80 cm is lehet! A kavics biztosítja, hogy az alapozás alatt nem marad víz, amely télen, amikor megfagy, fokozatosan rongálni kezdené a kandalló szerkezetét. Győződjön meg róla, hogy a betonnak elegendő időt ad a száradásra és megfelelően megszilárdul, mielőtt továbblépne.

Ha az alap megszáradt, elkezdheti a téglák rögzítését. De figyelmeztetjük, hogy a hagyományos téglák megrepednének a kandalló hőjétől, ezért olyan anyagot kell választania, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek. Elsősorban égetett téglákat használnak, de más tartós anyagok is felhasználhatók. Ha mégis klasszikus vagy fehér mészkőből készült kandallót szeretne, akkor ezeket a téglákat csak kívülre helyezze el, és belülről hőszigetelő vagy tűzálló téglalemezzel bélelje ki a kemencét. A téglákat magas hőmérsékletnek is ellenálló tűzálló habarccsal kell rögzíteni.

Fektesse a téglákat a kandalló kívánt formájába, ügyelve arra, hogy minden réteg teljesen vízszintes legyen. Van néhány tippünk, ami segíthet a téglák elrendezésénél:

  • Ha biztosabb szeretne lenni a formában, akkor a téglákat először demonstrációként is megépítheti, mielőtt rögzítésre kerülnének.
  • A gyakori esőzésekkel sújtott területeken az is lehetséges, hogy a téglák előtt először szigetelőréteget helyezzenek el, hogy a kandalló ne szívja el a nedvességet az alapból.
  • Ha szeretné megőrizni a kemence téglás külső megjelenését, mindig próbálja meg azonnal eltávolítani a felesleges habarcsot! A habarcsot sokkal könnyebb eltávolítani, addig, amíg nem szilárdult meg.
  • A kemence építésénél gondoljon arra, hogy lyukakat vagy fogantyúkat is rögzítsen bele, amelyekre egy fémrácsot helyezhet el. Ez grillezéshez is használható!
  • Ha a kandallóba rácsot épít, a hamu könnyebben leesik, ahonnan a hamutartóba kerülve könnyebben ellenőrizhető.

Hogyan építsünk kerti kemencét?

Az épület magasabb részén kell kezdeni a légbeszívással és a füstöt elvezető kémény kialakításával. A kemencébe rácsot kell építeni, hogy a levegő bejuthasson. A kémény kialakítása rendkívül fontos, hogy a füst a megfelelő irányba távozzon. A kémény előtt azonban van egy füstkamra, az a hely, ahol a kemence a kéménybe torkollik. Ezt úgy alakíthatjuk ki, hogy a téglákat fokozatosan egyre közelebb rakjuk a középponthoz. A kémény magassága a kemence magasságától függ. Kisebb kandallók esetében 2 m is elegendő, de a 2,5 m-es kémények a leggyakoribbak, és ezt a magasságot nagyobb kemencék esetében még jobban megnövelik. A kéményt tetővel kell befedni, hogy védve legyen az esőtől és a szennyeződésektől.

Ha az építés befejeződött, akkor a kemence külső megjelenésére összpontosíthat, ha a felhasznált téglák esztétikailag nem felelnek meg az Ön elvárásainak. A kemencék gyakran kővel vannak kirakva - sokan a házuk kőburkolatához igazítják őket. Ezeket habarccsal rögzítheti és különböző méreteket használhat a természetes megjelenés érdekében. A kerti kandalló kialakítása teljesen mértékben az Ön ízlésétől függ, de nyugodtan merítsen ihletet az interneten található képekből! A kandalló már majdnem kész, adjon neki még legalább 3 napot, hogy minden megszáradjon, mielőtt meggyújthatja az első tüzet.

A kerti kemence karbantartása

A kültéri kemence másik előnye, hogy karbantartása nem igényel sok időt. A kemence ápolásának legfontosabb lépése a tisztítás, amelyre évente csak 1-2 alkalommal van szükség. A biztonságos használat érdekében a kéményt rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell egy szakképzett kéményseprővel. A kéményt azonban időről időre magának is érdemes ellenőriznie, különösen, ha a közelben fák vannak, amelyekről rossz idő esetén levelek vagy kisebb ágak kerülhetnek a kéménybe. A kemencét tél után magasnyomású mosóval is megtisztíthatja, mind kívülről, mind belülről. Ez visszaadja eredeti színét, és olyan lesz, mintha új lenne.

Az éves karbantartáson kívül a fatüzelésű kemencék esetében a hamut rendszeresen el kell távolítani. Használaton kívül takarja le a kandallót! Ez megakadályozza, hogy a hamu szétfújódjon a kertben vagy hogy a szél leveleket, kisebb törmeléket vagy port fújjon bele. Ha gyermekei vagy háziállatai vannak, a kemence lefedése az ő biztonságukat is garantálja.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 29.07.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(93.4%)

További cikkek a kategóriában:

Mi a különbség a szellőztetett és a légréteg nélküli homlokzat között?Mi a különbség a szellőztetett és a légréteg nélküli homlokzat között?

A megfelelő homlokzat takarékos, alacsony energiaigényű üzemmódban tarthatja az egész házat, és akár még új, modern csavart is adhat az épületnek! A homlokzat felvitele előtt tisztázni...

Kátrány a kéményben - okok, hogyan kell tisztítani a lerakódást. Mi oldja fel a kátrányt? A burgonyahéj nem tisztítja ki a kéményt!Kátrány a kéményben - okok, hogyan kell tisztítani a lerakódást. Mi oldja fel a kátrányt? A burgonyahéj nem tisztítja ki a kéményt!

Ha szilárd tüzelőanyaggal fűt, nem szabad elfelejtenie, hogy a kéményt meg kell tisztítani a lerakódott kátránytól, koromtól, ami a legrosszabb esetben akár az életébe is kerülhet!...

Az öntözőrendszer téliesítése - mi a teendő?Az öntözőrendszer téliesítése - mi a teendő?