Katlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbe

Már itt a nyár és Önök még nem is főztek gulyást, mert nem tudják eldönteni, hogy melyik lenne a legjobb bogrács és milyen méretre van szükségük? Milyen típusra van igazából szükségük? Cikkünkben választ kaphatnak kérdéseikre! 

Gulyásfőzés bográcsban

Ne hagyják, hogy döntésképtelenségük megakadályozza a közös gulyásozást barátaik körében. Az bizony nagy kár lenne! 

Kedvelt termékek

Réz, zománcozott, rozsdamentes vagy öntöttvas? Ez a nagy kérdés! 

A piacon rengeteg fajta anyagból készült bográccsal találkozhatnak. Ezzel az ár is összefügg, de nem csak az anyag dönt a bogrács áráról. A bográcsok összehasonlításakor válasszanak kb. egyforma méretűeket. Így hitelesen összehasonlíthatóvá válik az áruk. 

Réz bogrács

A rézből készült bográcsban még az unokáik is főzhetnek majd! Ez a bogrács lényegében elpusztíthatatlan. Konkurencia néküli gulyást készíthetnek benne és más ételek elkészítésekor is használható. A réz bográcsok térfogata maximum 30 liter. Hátránya a körülményesebb karbantartás, ill. az, hogy főzés után rögtön ki kell üríteni, hogy ne kezdjen oxidálódni a réz és ne rontsa el a gulyás ízét. 

Zománcozott bogrács

Emlékeznek még az öreg zománcozott edényekre? Főleg azért voltak olyan népszerűek, mert nem tapadt le bennük semmi. Ez a zománcozott bogrács esetében is így van! Bárhova viszik, mindenhol tökéletes gulyást készíthetnek benne. Otthon, a kertben, a természetben. Felakasztják az állványra, beleteszik a katlanba vagy a tűzhely fölé és már főzhetnek is. Hátránya az, hogy nem ellenálló az esésekkel és ütésekkel szemben, ezért nem nagyon ajánlott sok helyre cipelni! 

Zománcozott bogrács gulyásra

Bográcsot különböző méretben és árban vásárolhatnak. Önöknek csak választaniuk kell! 

Rozsdamentes bogrács

Legnagyobb előnye valószínűleg az ellenállóképesség. Az esések és ütések nem hagynak rajta olyan nyomot, mint a zománcozott bográcsokon. A tapadásmentes felület is magától értetődő! Egyszerű karbantartani és tisztítani, ezért ideális nyaralókhoz, sátorozáshoz és kiránduláshoz. Persze ebből is léteznek különböző méretek. Önöknek melyik lenne a legmegfelelőbb? 

Öntöttvas bogrács

Ezzel a típussal már nem találkozhatunk gyakran, ezért a választék is elég behatárolt. Általában öntöttvas edényből és rozsdamentes fogantyúból áll. Tapadásmentes a felülete és könnyen karbantartható. Több méretben megvásárolható! 

Melyik a legjobb bogrács?

Hazánkban leggyakrabban zománcozott és rozsdamentes bográcsot szogtak használni. Kedvező az áruk és könnyen karbantarthatóak. Ki szeretne szórakozás után még a bogrács tisztításával bajlódni? Az értékelések alapján arra lehet következtetni, hogy ez a két típus egyformán kedvelt. Valaki jobban kedveli a zománcozott bográcsot, mások a rozsdamentest részesítik előnyben. Sok esetben az is sokat számít, hogy ki mihez szokott hozzá gyermekkorában. Ha otthon zománcozott bográcsuk volt, akkor valószínűleg Önök is olyat fognak vásárolni. 

Kisebb vagy nagyobb?

Azt már tisztáztuk, hogy melyek a legkedveltebb típusok, ezért most a térfogatra szeretnénk öszpontosítani. Gondolják át, hogy hány személyre szeretnének főzni egyszerre a bográcsban! Egy személyre kb. 330 - 400 ml gulyást lehet számolni. Persze ez csak egy orientációs jellegű érték. Mindenkinek más a mértéke. 

Gulyás főzése bográcsban

Valaki kimondottan szereti a gulyást és egy nagy adagot szeretne enni belőle, más pedig inkább csak falatozna, mert a gulyás nem a kedvence. Inkább főzzenek többet! Számoljanak azzal, hogy holnapra is marad belőle. Ez sokkal jobb, mint azon aggódni, hogy elég lesz-e mindenkinek! A kis bográcsot nem tudják nagyobbá varázsolni! 

Egy 15 literes bogrács esetében nem számolhatnak azzal, hogy 15 liter gulyást fognak benne főzni. Egy kis tartalékra is szükség van, hogy jól meg lehessen keverni az ételt. Egy 15 literes bográcsban 12 - 13 liter gulyást lehet főzni. Biztos, hogy az elég lesz? 

Mennyi adagot tudnak a bográcsban készíteni?

Szeretnék tudni, hogy hány adag gulyást tudnak készíteni a különféle méretű bográcsokban? Tessék! A számítás során 400 ml gulyást számoltunk egy személyre: 

  • Bogrács 8 l = 15 adag*
  • Bogrács 10 l = 20 adag*
  • Bogrács 13 l = 27 adag*
  • Bogrács 16 l = 35 adag*
  • Bogrács 20 l = 45 adag*
  • Bogrács 30 l = 65 adag*

*az adagok száma orientációs jellegű. A megfelelő mennyiség meghatározásához egy kis tapasztalatra van szükség, de biztosan összebarátkoznak annyira a bográccsal, hogy pár alkalom után már ez sem fog problémát okozni!

Bogrács vásárlásakor a megfelelő fedőről sem szabad megfeledkezni! Sokkal egyszerűbben lesz vele a főzés.

Ne feledjék a bogrács állványt!

A bográcsot valahogy a tűz fölé kell helyezni. Erre szolgál a bogrács állvány - egyszerűen rátehetik vagy ráakaszthatják a bográcsot. 

Varenie gulášu v kotlíku zavesenom na trojnožke

Több típussal találkozhatunk - állítható teleszkópos állvány kampóval, telt állvány oldalfalakkal, alacsony állvány kampó nélkül. Az állvány kiválasztásakor vegyék figyelembe az átmérőjét. A gyártók természetesen fel szokták tüntetni, hogy milyen méretű bográcshoz felel meg az állvány. 

Gulyás főzése katlanban

Zománcozott, pléh vagy rozsdamentes? A katlan mindenképpen nagy segítség gulyásfőzéskor. Főleg a kertben vagy a nyaralónál használható ki. Hátránya a nagy méret és súly. Ezek miatt szinte lehetetlen egyszerűen áthelyezni. 

Katlan gulyás főzésére

Az előnyök között azonban mindenképpen meg kell említeni a stabilitást. A katlan használatakor nem kell tűzhelyet kialakítani - a katlan aljában tüzet lehet rakni. Az időjáráson sem kell aggódni, mivel a tűz teljesen védve van. 

Katlan vásárlásakor érdemes egy egész szettet vásárolni (katlan, fedő, bogrács, kémény..). Találkozhatnak bogrács nélküli modellekkel is, amelyek persze valamennyivel olcsóbbak. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.05.2021
A cikk értékelése:
(88%)

További cikkek a kategóriában:

Marmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az árMarmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az ár

A marmoleum egy univerzális padlóburkolat, amely gyakran van ökológikusnak és természetesnek nevezve. Milyen előnyei és hátrányai vannak? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkben! 

Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!

Nehezen tudják ellenőrizni a napi bevitt vízmennyiséget? Felejtsék el a PET palackokat és igyanak vizet praktikusan, egészségesen és stílusosan. Válasszák ki saját üvegüket még ma! 

Travertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változataTravertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változata

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap. Miért olyan népszerű a travertin? Milyen a travertin burkolat? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből!