Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű.

A nárcisszal és a tulipánnal együtt a tavaszi időszak muskétásai. Ezek a hagymás virágok jelzik, hogy jön a jó idő. A jácint egy olyan virág, amely nem csak színes virágaival hívja fel magára a figyelmet, de az illatával is elvarázsol. 

A jácint gondozása cserépben

A jácint sok színben feltűnhet a fehértől kezdve, a narancssárgán, a lilán és a sárgán keresztül, egészen a levendula színűig. Délnyugat-Ázsiából származik, Törökország területéről. Manapság már ezeket a virágokat a világ minden táján örömmel termesztik, de a legelterjedtebb Hollandiában és Nagy-Britanniában. 

A jácint gondozása

Akkor teremthetnek a jácint számára ideális körülményeket, ha komposzttal gazdagított, tehát trágyázott földet és sok fényt biztosítanak neki. A jácint 15 – 18°C körül kezd virágzani. A virágok kb. 3 hétig tartanak ki. 

Ennek a gumós növénynek nincs szüksége speciális talajra és tökéletesen rendszerezett öntözésre sem. A jácintok gondozása tehát viszonylag egyszerű. Amennyiben szeretnék tápozni a jácintot, akkor elég egy kicsi trágyát hozzáadni. Akár tőzeggel is megszórhatják. 

A jácint gondozása világos helyen

A virágok elvirágzása után érdemes eltávolítani az elszáradt virágokat, hogy a növény ne veszítsen felesleges tápanyagokat. A sárguló levelek és szárak jelzik, hogy ideje eltávolítani a föld feletti részt. A teleltetéssel a jácint esetében nem kell foglalkozni, hiszen jól bírja a fagyot. 

Ami a betegségeket és a kártevőket illeti a jácintnak semmilyen specifikus megbetegedése nincs. Olyan kártevők támadhatják meg, mint a bogarak vagy rágcsálók, amelyek megrágják a gumót.  

A jácint kiültetése

A legjobb évszak a jácint kiültetésére mindenképpen az ősz. A legideálisabb, ha a hőmérséklet még nem csökkent 0°C alá. A jácint hagymáit fellazított, porhanyós és kompossztal dúsított földbe ajánlott kiültetnni. Ahogy azt már említettük, a jácintok nagon kedvelik a fényes helyeket. 

A jácint kiültetése ősszel 

A gumókat fordítva helyezzék a földbe kb. 15 cm mélyre és szórják meg agyagföldell. Annak érdekében, hogy a jácintnak legyen elég helye és tápanyaga a gumók között legyen legalább 20 cm hely. Nem feltétlenül kell őket védeni, de ősszel rakhatunk rájuk száraz leveleket, amelyek ráadásul tápanyagokkal is ellátják a növényt. 

A jácint gonzodása cserépben

Mindenki örülne a jácint kellemes illatának otthonában. Nyugodtan nevelhetik szobanövényként is! Elég, ha a gumót belenyomják a már előkészített földbe, amely tőzeggel van keverve. Ezt úgy tegyék, hogy a gumó egy része legyen kint a földből. Ez után a cserepet fedjék le egy sötét zsákkal, hogy a gumó teljes sötétségben legyen. Tartsák kb. 13°C-on és várjanak, amíg a jácint nem kezd el hajtani. 

Fiatal jácintok gondozása cserépben

Ez után távolítsák el a zsákot a cserépről és a jácint megszokja a szobahőmérsékletet. Természetesen a manapság kapható jácintok általában hozzá vannak szokva a benti körülményekhez, ezért ez sokkal könnyebbé teszi a folyamatot. 

Szaporítás

A jácintot szaporíthatjuk a gumók bevágásával. A jácint természetes úton úgy szaporodik, hogy kisebb gumókat hoz létre. Ugyanúgy, ahogy a nárciszok is. Néha a szaporodás sok időt vesz igénybe, ekkor használható ez az egyszerű trükk. Hogyan lássanak hozzá? 

A jácint szaporítása a hagyma bevágásával

Távolítsák el a gumó külső rétegét és az alsó részen ejtsenek két vágást úgy, hogy egy X-et formázzanak. Ez után helyezzék a gumót nedves virágföldbe és a bevágással felfele ültesség el. A virágcserepet helyezzék meleg környezetbe (szobahőmérséklet) és öntözzék rendszeresen. Már csak a várakozás maradt, míg nem alakulnak ki új, kis gumók. Azokat ősszel ültessék ki. 

A virág mérete és illata

Sok tapasztalt kertész, de lehet hogy azok is, akik csak figyelik a jácintokat észrevették, hogy virágaik egyre kisebbek lesznek. Hogyan lehet ezt megakadályozni? 

Elvirágzás után el kell távolítani az elszáradt virágokat és a sárga leveleket. Máskülönben a virág kimerül. A jácint aromája nagyon különleges és kellemes. A házon belül azonban az allergiások számára problémát jelenthet. Tehát, ha allergiával küszködnek, akkor e növény benti tartását nem ajánljuk. 


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.02.2020
A cikk értékelése:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Homoktövis - gondozás, átültetés, szaporításHomoktövis - gondozás, átültetés, szaporítás

Homoktövist már nálunk is egyre többen szeretnének a kertjükbe. Miért érdemes beszerezni egyet és hogyan kell gondozni ezt a fát vagy bokrot? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből!

A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés. A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés.

Az őszi időszak és a Midenszentek szimbóluma. Amennyiben azt szeretnék, hogy jól nézzen ki, akkor megfelelően kell gondoskodniuk róla. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan kell...

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.