Ismerik a Sous Vide főzőket? Egészséges főzés vákuum alatt!

Használtak már Sous Vide készüléket? Maga a kifejezés francia eredetű és azt jelenti „vákuum alatt." Pontosan így készíthetnek ételeket egy magasabb szinten! Akár otthon is kipróbálhatják! 

Hal készítése Sous Vide készülékben

Miről is van szó pontosan? Olvassák tovább cikkünket és rengeteg információt szerezhetnek a Sous Vide készülékekről!

Kedvelt Sous Vide főzők


Az étel egészséges elkészítése

A SouS Vide (ejtsd szu-vid) egy ételkészítési technika. A gasztronómiában már több éve használják ezt a technikát, mely nem használ oxigént, sem zsírt az étel elkészítése során. Az élelmiszer egy légüres csomagolásba van rakva, és a vákuumozó berendezés segítségével forró vízben fő állandó hőmérséklet mellett az étel fajtájától függően. Ez a speciális berendezés a vákuumban állandó hőmérsékletet biztosít, mely lehetővé teszi, hogy az étel egyenletesen melegedjen fel. Ráadásul a különféle jótékony anyagok sem vesznek el az ételekből!

A Sous Vide előnyei

Ha a Sous Vide segítségével készítjük ételeinket csak jól járhatunk! Melyek a fő előnyei a vákuumban történő főzésnek? 

  • Az elkészíthető ételek változatossága (hús, hal, zöldség, gyümölcs, tojás, rizs, gyümölcspép...).
  • Időspórolás. Ráadásul nem kell sokat mosogatni sem!
  • A vákuumos elkészítésnek és az állandó hőmérsékletnek köszönhetően minden vitamin, ásványi anyag, íz és illat megmarad!
  • A vákuumozott élelmiszerek tovább megőrzik frissességüket és a vákuumos főzés után még pár napig tárolhatják őket a vákuumban.
  • Az elkészítés ideje mindig ugynannyi, így mindig ugyanolyan finom ételeket csinálhatnak. 
  • Az ételeket elkészíthetik az ízesítőkkel, fűszerekkel együtt, így még intenzívebb ízeket kaphatnak, 

Katalógusunkból ajánljuk

Alapanyagok vákuumozása

A vákuumozás a gasztronómiában nagyon gyakori művelet. Több elkőnye is van. Sokszor nem is a Sous Vide elkészítés az ok, hanem az étel minőségének megőrzése. Szószok, steakek, halak vagy más ételek mind tovább megőrzik frisseségük a vákuumozásnak köszönhetően. Az ételeket nyugodtan ízesíthetik is, ezután megfőzhetik és vákuumozhatják. 

Az alapanyagok vákuumozása a Sous Vide főzési technológia használata előtt

Természetesen a Sous Vide technikánál az a vákuumozó van használva, melyet az étel elrakásánál és elkészítésénél is használhatnak. Az ételt műanyag zacskóba helyezik, melyből a vákuumozó eltávolítja a levegőt, így az ételt elrakhatják vagy hőkezelhetik is. 

TIPP: Amennyiben olyan ételt szeretnének elrakni, amely már Sous Vide technikával volt kezelve, akkor azt ajánljuk, hogy először hűtsék le az ételt jeges vízben, majd elrakhatjá a fagyasztóba kb. 12 napra. 

Önnek is lehet otthon egy Sous Vide főzője

Ez egy speciális főző, amely pontosan úgy készíti el az ételeket, ahogyan azt vákuumban kell. Egy ilyen Sous Vide főzőt otthonra is beszerezhetnek! Egy magasabb szint a Sous Vide fazék, melyben egyszerre több ételt is készíthetnek. Viszont a Sous Vide főző vásárlásán 55 ezer Ft alatt ne is gondolkozzanak. 

Hús készítése a Sous Vide főzőben

A főzés folyamata nagyon egyszerű. Az étel 65 - 75 °C körül készül. Sok Sous Vide recept létezik, melyek megadják az ideális hőmérséklet értékét steak, burgonya vagy rizs elkészítéséhez. Szinte bármit elkészíthetnek benne!

Baktériumok és káros anyagok?

Általában ennél az elkészítési formánál mindig felmerül az a kérdés, hogy nem fenyeget-e a baktériumok elszaporodása? Főként a hús elkészítésénél, hiszen a hőkezelés nem olyan magas hőmérsékleten történik. Viszont a Sous Vide technológia az élelmiszerek pasztörizálásán alapul, melynek során a káros organizmusok elpusztulnak, a jótékony anyagok pedig megmaradnak. 

Friss gyümölcsök vákuumozása

Az a kérdés is felmerülhet, hogy a műanyag csomagolásból nem kerülnek-e káros anyagok az ételbe. Higgyék el, ezek a zacskók pontosan erre lettek kifejlesztve, így semmilyen káros hatásuk nincs! Magas sűrűségű, élelmiszerekre kifejlesztett polietilénről van szó. Így semmilyen kémiai anyag felszabadulása nem fenyeget.

Kedvelt Sous Vide főzők

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása



Közzétéve: 09.04.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...