Húzódzkodó az ajtóra, ajtófélfára vagy a falra. Mi segítünk!

húzódzkodó az alap sporteszközök közé tartozik, így nagyon népszerű is. Ennek természetesen megvan az oka. A húzódzkodón történő edzés rendkívül hatékony. Segít megdolgoztatni az egész felsőtestet. 

Hrazda na stenu na cvičenie 

A húzódzkodót a falra, az ajtóra vagy a plafonra is felszerelhetik, akár a saját otthonukban. Megfelelő alternatíval lehet az ún. korlát, vagyis a szabadon álló húzódzkodó. Miért vásároljanak húzódzkodót otthonra? Milyen gyakorlatokat végezhetünk rajta? Cikkünkben minden lényeges információt megtalálnak. Rámutatunk arra is, mire figyeljenek a választásnál, ill. bemutatjuk a legjobb húzódzkodókat. 

Miért vegyünk húzódzkodó rudat otthonra? 

Ez a sportszer tényleg multifunkcionális. A húzódzkodó mindenekelőtt a felsőtestet dolgoztatja meg, pontosabban a vállakat, hát- és hasizmokat, de a karokat és az alkart is. A húzódzkodó egy edzőteremből sem hiányozhat! Önöknek viszont nem muszáj zsúfolt edzőtermekbe járniuk, hiszen húzódzkodót otthonra is vásárolhatnak. 

Az ajtóra szerelhető húzódzkodó segít erősödni, javítani az edzés technikáját, ráadásul biztosan kevesebbet költenek vásárlására, mintha rendszeresen edzőterembe járnának. Ezen felül az otthoni használatra szánt húzódzkodót összecsukhatóak, így nagyon kevés helyet foglalnak. Rögzítésük stabil és egyszerű. Akár plafonra vagy falra szerelhető húzódzkodóról legyen szó, beszerelésük felettébb egyszerű. Minden csak az Önök lehetőségeitől és preferenciájától függ. 

Megnevezés Értékelés Részletek
inSPORTline HR5003Termék mutatása
Húzódzkodó rúd   ✔   LEGKEDVELTEBBEKTermék mutatása
Magnus Power MP1034   ✔   IGÉNYESEKNEKTermék mutatása

A húzódzkodó fő előnyei

  • multifunkcionális sportszer, mely megmozgatja az egész felsőtestet
  • megspórolják az edzőtermi bérletet
  • mivel otthon tornáznak, időt is spórolnak
  • a saját testsúlyukkal edzenek, esetleg egyéb súlyokat is használhatnak
  • segít az erősítésben és a technikák javításában
  • kevés helyet foglal
  • installációja egyszerű, olyakor még fúrni sem kell (típustól függ) 

Biztonság és kényelem

Ez két nagyon fontos paraméter, melyekre mindig figyelni kell. A biztonság esetében főleg a beszerelést kell figyelembe venni. Tehát arról van szó, hogy milyen felfüggesztést használ a húzódzkodó. Természetesen a húzódzkodón bárki edzhet. Attól függetlenül, hogy valaki 60 vagy 100 kg-ot nyom, a húzódzkodón mindig biztonságban kell éreznie magát. A beszerelés ezért nagyon fontos. Legjobb ha elolvassák a konkrét termék értékeléseit, a vásárlók véleményét.

Ajtóra szerelhető húzódzkodó

A kényelem összefügg a biztonsággal. A biztonságérzetről van szó, hiszen ha ez megvan, akkor kényelmesen fogják magukat érezni. Vannak olyan elemek, amelyek növelhetik kényelmünket, mint pl. a kapszkodók. Az is előny, ha a kapszkodókon van gumi bevonat, így megóvja kezüket a súrlódástól. Ajánljuk a fitness kesztyű használatát. 

A húzódzkodó rúd átmérője

Erre a paraméterre mindenképpen figyeljenek oda! Lehet hogy ez csak egy részlet, de nagyon fontos részlet. A rúdnak, kapaszkodónak, melyet fognak, nem szbadna sem túl vékonynak, sem túl vastagnak lennie. A fogásnak stabilnak kell lennie! Ha túl vastag a rúd, akkor sokkal több erőt kell kifejteni annak érdekében, hogy megtartsák magukat, így teljesítményük csökken. Ha pedig túl vékony a rúd, akkor az ujjak hozzáérnak a tenyérhez, ami szintén kellemetlen. Ideálisan a rúd átmérője 25 - 32 mm. 

A húzódzkodó rúd típusai és elhelyezése

A húzódzkodó típusa az elhelyezésével függ össze. Ez fontos, abból a szempontból, hogy milyen lehetőségek vannak otthonukban. Önöknek kell tudni, hogy elfére-e pl. az ajtajukban egy húzódzkodó. Esetleg inkább fúrnak pár csavart a falba vagy a plafonra. Mi pontosan ezért, bemutatjuk Önöknek a húzódzkodók összes fajtáját. Kiválasztottunk pár ideális modellt is, melyek minden kritériumnak megfelelnek. 

Otthoni edzés a húzódzkodón

Húzódzkodó az ajtóra

A legelterjedtebb típusok közé tartozik. Sok kezdő, de a haladók is előszeretettel használják. Fő előnye az, hogy nem foglal sok helyet. Az ajtóra erősíthető húzódzkodó ugyanis teleszkópos. A kétoldalon található csavar segítségével a húzódzkodót olyan méretűre húzhatják szét, amin kényelmes lesz tornázni. Sokan azért kedvelik, mert edzés után csak leakasztják és bárhova elrakhatják. Természetesen a biztonsági szempontot is figyelmbe kell venni. Mindig érdekőlődjenek a maximális teherbírásról és számoljanak tartalékkal is. 

Húzódzkodó a falra

Ez már professzionálisabb típus. A falra van szerelve csavarok segítségével. Ennek párunk nem feltétlenül örül majd. Viszont ha van elegendő hely otthonukban erre a típusra, akkor kitűnő választás. Az ajtóra erősíthető húzódzkodóval szemben nagyobb a teherbírása, ill. biztonságosabb is, hiszen stabilan a falhoz van rögzítve. Ez a típus kellemesebb markolatot biztosít és olyan magasságba helyezhetik el, ahol Önöknek a legmegfelelőbb. A fali húzódzkodó több markolattal is rendelkezhet. Figyeljenek arra, hogy húzódzkodás esetén a húzódzkodónak minimum 30-40cm-re kell lennie a plafontól. Előnye az, hogy stabilan van rögzítve, ill. egy bizonyos magasságban már nem is foglal sok helyet. 

Húzódzkodó a plafonra

Lényegében ez a fali húzódzkodó testvére. Olyan helyekre ideális, ahol elég nagy a belmagasság. Ebben az esetben figyelni kell a minőségi rögzítésre, hogy elkerüljenek egy kellemetlen zuhanást. A plafonra szerelhető húzódzkodó rögzítéséhez fúróra és beütődübelre is szükségük lesz. Általában legalább 4 ponton kell rögzíteni. Igazából bárhol elhelyezhető, ahol van elegendő hely. 

Korlát

Ez a két horizontálisan elhelyezett rúd inkább gimnasztikához való, de nem minden esetben! A korlátot csavarok segítségével a falhoz kell rögzíteni. Vásárlása akkor ajánlott, ha inkább a mellizmot és a vállakat szeretnék megdolgoztatni. Legjobb, ha a hozzá kapcsolódó konstrukciót is megvásárolják. Két részből álló konstrukcióval is találkozhatnak. A beszerelésnél figyeljenek a két rúd közti távolsságra! 

Szabadon álló húzódzkodó

Egy multifunkciós eszközről van szó, melynek segítségével gyakorolhatják a húzódzkodást, fekvőtámaszt és egyebeket. A szabadon álló húzódzkodónak természetesen több helyre van szükségük, de több lehetőséget is nyújtanak. Ha olyan húzódzkodót szeretne, melynek nagy a teherbírása és nem szeretnének a falba fúrni, akkor a szabadon álló húzódzkodó a legideálisabb Önnek. A robosztusabb eszközöket keressék, melyek nagyobb stabilitást biztosítanak. Válsároljanak csúszásgátló szőnyeget. 

A húzódzkodás az alap

A húzódzkodás az egyik alap gyakorlat, amit a húzódzkodó rúdon végezhetnek. Nagyon hasznos, hiszen bebiztosítja az alkar, hátizom, vállak és karok edzését. A húzódzkodás tökéletes gyakorlatnak bizonyul, hiszen fejleszti és formálja az izmokat. Rendszeres edzés mellett az erőnlétet is növeli. 

A markolat szélessége különböző lehet. A legalapvetőbb az, mikor a kezek kicsit szélesebben vannak a vállaknál. A szélesre tett kezek bebiztosítják a váll- és a hátizmok edzését. Szűkebbre tett kezek esetében az edzés a karokra és a váll elülső részére koncentrálódik. 

Húzódzkodás alatt a mozgásnak folyamatosnak kell lennie. Az első fázisban kezdik lent, kinyújtott karokkal, majd tovább haladnak a felső fázisba, ahol az álluk közel a rúdhoz helyezkedik el. Amennyiben ez még túl nagy feladat, akkor végezzenek a rúd alatt, így rövidül a mozgás. 

A test lengése a technika fejlődésében nem segít. A lendület segít a mozdulat elvégzésében, tehét nem dolgoznak kellőképpen az izmok, amelyek bekapcsolódnak a gyakorlatba. Inkább csináljanak kevesebb ismétlést több szünettel, de tartsák magukat a megfelelő technikához. Idővel biztosan észrevehető lesz a fejlődés. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 02.06.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.