Fitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függően

Az edzőtermekben és a saját testsúlyunkkal a friss levegőn végzett testmozgás hatalmas népszerűségnek örvend az elmúlt években. De az otthoni testmozgásból is származhatnak egészségügyi előnyök. A fitneszlabda labda nagy segítség lehet!

Rehabilitáció fitneszlabdán

Ebben a cikkben elmondjuk előnyeit, hátrányait és tippeket adunk arra is, hogyan válassza ki a legmegfelelőbbet az Ön számára.

Fitneszlabda üléshez az irodába és otthonra

A testünkön található nagy izomcsoportok mellett számtalan kisebb izmunk is van, amelyek nemcsak mozgás közben, hanem ülés vagy állás közben is segítenek fenntartani stabilitásunkat. Hosszú ideig tartó inaktivitás (ülőmunka, a testmozgás hiánya) során ezek az izmok fokozatosan elgyengülnek és nem nyújtanak elegendő támaszt a testnek, ami mozgásszervi fájdalmakhoz vezethet.

Fitneszladba az irodába

Ezeket az izmokat azonban edzéssel vagy például fitneszlabdával lehet erősíteni. Az a stabil támasz, amelyet a teste eddig az irodai szék ülésén kapott, hirtelen sokkal kisebb területre koncentrálódik. A fitneszlabda segít, hogy igénybe vegye a has- és hátizmokat, amelyek kénytelenek lesznek fenntartani a test egyensúlyát. Így idővel olyan mértékben megerősítheti őket, hogy a fájdalmak teljesen eltűnnek, a helytelen testtartással és a merevség érzésével együtt. Annak érdekében azonban, hogy ne terhelje túl az izmait, ajánlatos a fitneszlabda széket egy hagyományos irodai székkel felváltva használni, vagy fokozatosan növelni a fitneszlabdán töltött időt.

Tornázzanak a fitneszlabdával

A fitneszlabda ideális eszköz a saját testsúllyal végzett egyszerű gyakorlatokhoz. Nem fog nagy izmokat növeszteni, de határozottan erősíti a meglévőket, valamint az ízületeket és az inakat is. Ezek nagyon népszerű segédeszközök a fizioterápiában. Gyakorlási célra a klasszikus modelleken kívül találhat olyanokat is, amelyek markolattal vagy karerősítő szalaggal rendelkeznek.

Ami a konkrét gyakorlatokat illeti, a legcélszerűbb, ha megnézzük a különböző oktatóvideókat az interneten, ahol a végrehajtás sokkal szemléletesebb, mint bármilyen szóbeli leírás. A fitneszlabda azonban egy edzőpadot is helyettesíthet, ha karerősítő szalaggal vagy egykezes súlyzókkal edz.

Fitneszladba terhes nőknek

Terhesség alatt az erős fizikai megterhelés, súlyzózás szóba sem jöhet. A fitneszlabdával való edzés azonban már több leendő anyukának segített leküzdeni az olyan komplikációkat, mint a hátfájás, a duzzanat, a visszerek, a fáradtság vagy a székrekedés. Ezenkívül a testmozgás endorfinokat szabadít fel, segít a stressz leküzdésében, szabályozza a vérnyomást és megelőzi a cukorbetegség kialakulását, valamint a hason és a belső szervekben felhalmozódó felesleges zsír felhalmozódását. Segít továbbá jobban felkészíteni a szervezetet a szülésre, ill. lehetővé teszi, hogy gyorsabban felépüljön belőle. Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban a fitneszlabda segítségével végzett testmozgás a szülés előtti felkészülés gyakori része.

Tornázás fitneszlabdán

Edzés közben a hátizmok ellazítására, valamint a medence- és ülőizmok erősítését célzó gyakorlatokra kell összpontosítania. Az interneten számos oktatóvideót találhat a terhesség különböző időszakaira tervezett gyakorlatokkal. Akár otthon szeretne edzeni, akár speciális létesítményben tartott csoportos edzéseken tervez részt venni, mindenképpen konzultáljon előzetesen orvosával. Ne feledje, hogy edzés előtt végezzen könnyű bemelegítést és nyújtást. A megfelelő légzés is fontos! Kilégzés, amikor az izom összehúzódik és belégzés amikor az izom ellazul.

Milyen méretű fitneszlabdát válasszunk?

A fitneszlabdán úgy kell tudni ülni, hogy a háta egyenes maradjon, és ne görnyedjen meg. Ezért szükséges a megfelelő méret kiválasztása, amire többféle eljárás is létezik.

A fitneszlabda magassága a térdek állása alapján

Az alapszabály az, hogy ha a fitneszlabdán ülünk, akkor a medencének valamivel magasabban kell lennie, mint a térdnek. Fogja meg tehát a fitneszlabdát és üljön rá. Győződjön meg azonban arról, hogy kellően fel van fújva, ami a sportáruházakban biztosan nem szokás!

Fitneszlabda a testmagasság alapján – A leggyorsabb és talán legpontosabb módja a fitneszlabda megfelelő méretének kiválasztására a testmagasságal függ össze. Sokat segíthet benne a következő táblázat:

Testmagasság Fitneszlabda átmérő
150 cm-ig 45 cm
150 – 165 cm 55 cm
165 – 175 cm 65 cm
175 – 185 cm 75 cm
185 – 195 cm 85 cm
195 cm felett 95 cm

A fitneszlabda mérete a kar hossza alapján – Mérje meg karja hosszát az ujjbegyeitől a könyökéig. Ha a hossz 45 cm-en belül van, egy 35 cm átmérőjű labda megfelelő. Minden további 10 cm hossz után adjon hozzá 10 cm-t a fitneszlabda átmérőjéhez, hogy megkapja az ideális méretet.

Ezenkívül a fitneszlabda átmérője néhány centiméteres tartományban szabályozható a felfújás intenzitásának köszönhetően. Vegye figyelembe a testsúlyát is - ha súlyfelesleggel rendelkeznek, akkor a labda jobban besüpped és kisebb lesz a magassága. Ebben az esetben jobb, ha egy mérettel nagyobbat választ.

Használhatja a szék és a fitneszlabda speciális kombinációját is - az úgynevezett fitnesz széket. Kerekekkel és rögzített háttámlával van felszerelve, így segít tehermentesíteni az ágyéki régiót és fenntartani a helyes testtartást, ha hosszabb ideig ül rajta.

A fitneszlabda további paraméterei és funkciói

  • Csúszásmentes felület – A fitneszlabda különböző típusú anyagokból készülhet. A leggyakoribb a PVC. Ha otthon csúszós a padló, keressen csúszásmentes kivitelezésű labdát.
  • Teherbírás – Az olcsóbb modellek teherbírása 120 kg körül van, de a drágábbak akár 200 kg-ot is elbírnak, a csúcsmodellek pedig akár az 500 kg-os terhelést is kiállják. Ha súlyfelesleggel küzdenek, akkor sem kell aggódni a dinamikusabb gyakorlatok miatt ezekkel a modellekkel.

Fitneszlabdán ülés

  • Masszázs funkció – Egyes fitneszlabdák felületének felét vagy egészét finom kiemelkedések boríthatják, amelyek gyengéd masszázst biztosítanak.
  • Automatikus levegő kiengedés – Ezt a funkciót angolul anti-burst-nek nevezik. Ez egy automatikus nyomáscsökkentő szelep, amely túlnyomás esetén fokozatosan engedi ki a levegő egy részét, hogy a labdában az Ön súlyához képest ideális nyomás maradjon. Így nem kell aggódnia, hogy a labdát pukkadásig fújja.

Hogyan fújjuk fel a fitnesz labdát?

A legtöbb fitneszlabdának a felfújható játékokhoz vagy a felfújható nyugágyakhoz hasonló szelepe van. Egyes modellek azonban kisebb szeleppel rendelkeznek és felfújásukhoz speciális pumpára van szükség. Pumpa és tartozékot néha felfújható játékokhoz is járnak, de vegye figyelembe, hogy a fitneszlabda szájjal történő felfújás nem lehetséges!

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 23.09.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkelA legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkel

A hatályos jogszabályok szerint a kerékpáros a közúti közlekedés része, és köteles első és hátsó lámpával rendelkeznie. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő világítást.

Melyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmasMelyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmas

A téli termoruházat minden sportoló felszerelésének elengedhetetlen része. Fenntartja az állandó testhőmérsékletet, és elvezeti az izzadságot a bőrről. Miért válassza a merinógyapjú...

Hogyan tornázzunk a futópadon? A megfelelő sebesség az Ön céljaihoz!Hogyan tornázzunk a futópadon? A megfelelő sebesség az Ön céljaihoz!

Ha nem szeretne a szabadban futni, mert természetellenesnek tűnik vagy az időjárás nem alkalmas rá, a futópad és annak előnyei kellemes meglepetést fognak okozni. Hogyan kezdjünk el...