Homoktövis - gondozás, átültetés, szaporítás

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) országunkban is egyre gyakrabban jelenik meg. A homoktövis olaj az egészséges életmód része, ezért egyre több ember keresi. 

A homoktövis termése és limonádé

Ez a bokor nem csak homoktövis olajat ad nekünk. Miért kellene beszerezni egyet és hogyan kell erről a fáról vagy bokorról gondoskodni?

A homoktövis felhasználhatósága

Ez a viszonylag igénytelen bokor az egyik legismertebb élelmiszer- és gyógyszeripari növény. A termése olajakat (telítetlen zsírsavakat), cukrokat, szerves savakat, antociánt, leukoantocianint, katechint, pektint, bioflavanoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz. 

Egy bokor - több féle feldolgozás

A homoktövisből otthon is készíthetnek homoktövis olajat vagy szirupot, de a hajtásokat és leveleket is fel lehet használni. Akár szárítani is lehet, hogy télen is ízletes, C-vitaminban gazdag teát fogyaszthassanak. A magokat száríthatják, lefagyaszthatják, befőzhetik, sajtolhatják, de akár különféle tinktúrákat is készíthetnek belőle. 

✅ 100%-os homoktövis olaj

Elitphyto 100%-os homoktövis olaj

A homoktövis olaj kiváló mikorriza kezelésére, égésekre, felfekvésekre, végbél repedésre. Segít a szemölcsök okozta bőrrepedéseken, csökkenti a gyulladást a szájüregben és az orrüregben is. Használható borogatásként, öblögetőként, de akár arckrémbe is keverhető vagy hajpakolásként is használható. 

Belsőleg segít a gyomorfekély kezelésében, támogatja a nyálkahártya immunitását és kiváló a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. 

» belsőleg és külsőleg is használható
» hidegen sajtolt

» kitűnő ár

További információ

Hogyan ismerhető fel a homoktövis? 

A homoktövis akár 6 méter magasra is nőhet és az első, ami szemet szúr rajta, az a sok tüske. 

Felnőtt homoktövis fa

Levélállása váltakozó, levelei lándzsa alakúak, sima levélszéllel. Kb. 3 - 8 cm hosszúak és mindkét oldalukon ezüstös színűek. 

Nem minden homoktövis egyforma

A homoktövis kétlaki növény, tehát létezik hím és nő virágú bokor, melyek egymástól eltérőek. A hím bokor nagyobb, virágainak nincs koronája és ezüstöszöld színű. A női bokor virágai sárga színűek, négy pálcikával rendelkeznek, melyeket megnyúlt porzók és rövid porzószálak alkotnak. 

A homoktövis termése

A termés gömb, ill. elipszis alakú, kb. 1 cm-es. A szín és az íz a konkrét alfajtól függ. Lehet sárga, narancssárga vagy piros. Az íz lehet savanyú, keserű, de akár édes is. A leve narancssárga és olajos struktúrájú. Augusztus végén érik, de a bokron akár télig is kibírja. 

✅ Homoktövis tea - szárított termések

Agrokarpaty homoktövis tea - szárított termések

A homoktövis szárított termése tele van vitaminokkal. Ebből adódóan használják természetes gyógyírként az emésztés javítására és a gyomor megnyugtatására. Növeli a szervezet ellenállóképességét és megvéd a szabadgyökök negatív hatásaitól. A magas C-vitamin tartalom jót tesz az immunrendszernek is. A homoktövis tea rendszeres fogyasztása pozitív hatással van az egészségre. 

A teából borogatást is lehet készíteni, amely segít a különféle bőrbetegségek kezelésében. 

» a homoktövis 10x több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék
» adagolás: 1 kanál 2dl forró vízhez

» tiszta homoktövis adalékanyagok nélkül

További információ

Hol találkozhatnak a homoktövissel leggyakrabban?

A homoktövissel leggyakrabban az északon lévő tengerek partjainál és a hegyoldalakon találkozhatnak. A hegyoldal megerősítésére is használják, mivel mindössze 10 - 60 cm mélységre ereszti gyökereit. A gyökerei gümőbaktériumokat tartalmaznak és a nitrogént is megkötik. Azt a homoktövis később felhasználja. Ez az egyik oka annak, hogy nehéz körülmények között is képes életben maradni. 

Forduljanak szakemberhez

Eldöntötték, hogy otthonra is szeretnének homoktövist? Látogassanak el egy kertészetbe vagy faiskolába, ahol már van tapasztalatuk a homoktövis gondozásával. Érdeklődjenek, hogy melyik faj a legjobb az itteni időjárási körülményekhez. 

A homoktövis termése az ágakon

A homoktövis akár 100 évig is elél. Ne becsüljék alá a kiválasztását. A nemesített fajok a kemény fagyokat is bírják és teljesen máshogy reagálnak a külső hatásokra, mint az északról behozott bokrok. 

Hova ültessük a homoktövist és hogyan készítsük elő a földet? 

Leginkább napon és félárnyékban szeret, agyagos, homokos talajban, amely kalciumban gazdag. Az árnyékot nem jól tűri. Annak ellenére, hogy jól megvan a napon, időnként meg kell öntözni. Ez főleg a négy évnél fiatalabb növények esetében fontos, ill. akkor, ha szüretelni is szeretnének a homoktövisről. A homoktövisnek a tavaszi fagy és a hidegebb környezet sem árt. 

A foszfor és a kálium nem hiányozhat

Az ültetésre kijelölt területet trágyázzák meg még kiültetés előttA klasszikus trágyában minden megvan, amire a homoktövisnek szüksége van a megfelelő növekedéshez. A következő évek során lássák el foszforral és káliummal. A nitrogént felejtsék el! Annak termelésével egyedül is megbirkózik, ráadásul szép fája lesz, ill. ellenállóvá válik a különféle betegségekkel szemben. 

BIO Homoktövis szirup

Weleda Bio homoktövis szirup

Amennyiben nincs lehetőségük otthon készíteni homoktövis szirupot, akkor keressék a minőségi bio szirupot a Weledytől, amely támogatja a szervezet védekezőképességét, ami főleg az influenza szezonban és megfázáskor fontos. Kitűnő fizikailag és pszichikailag kimerült egyéneknek, akiknek vitalitásra van szükségük. 

Ez a szirup friss homoktövisből készül BIO cukor és BIO méz hozzáadásával. Kellemes, frissítő íze van. 

» kitűnő vízbe, joghurtba vagy túróba
» C-vitamint és egyéb fontos vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz

» támogatja és védi a kimerült szervezetet

További információ

Ültetés és a palánták

Egy hím fához kettő - három nő virágú homoktövisre lesz szükség (olykor lehet hat is). A nő bokor terem, a hím poroz, ezért azt ajánlott a szél felőli oldalra ültetni a gazdagabb termés érdekében. A palántákat (2 - 3 éves növény) egymástól 2 - 3 méterre ültessék, hogy elegendő helyük legyen. Így gyorsabban nőnek és az első termés is hamarabb várható. A homoktövis esetében érvényes, hogy a jóra megéri várni. Egy bokorról évente akár 15 - 30 kg termést is szedhetnek. 

A rendszeres metszés segíti a növekedést

Minden évben metszék meg és vágják vissza a hosszú hajtásokat, hogy felfrissítsék a növényt és az új terméseknek legyen elég helyük és jusson hozzájuk napfény is. A hím homoktövis hajlamosabb a kiszáradásra, ezért rendszeresen meg kell metszeni. A női bokor esetében szabaduljanak meg az öreg ágaktól, hogy ne szélesedjen a bokor és ne csak a külső ágakon legyen termés. A homoktövist nem kell speciálisan metszeni, de a rendszeres metszés nagyban megkönnyíti a vele történő munkát. 

Szüreteljenek időben

A homoktövis szüretelése az alfajtól függ. A korai fajták augusztus közepén érnek, míg a későbbiek szeptemberben, októberben. 

A homoktövis szüretelése

A terméseket szedjék le még az előtt, hogy megrepedeznének, hiszen akkor kifolyik belőlük a lé, de az olajok is veszítenek értékükből, ill. az íz sem marad az igazi. 

Kártevők, melyek megtámadhatják a homoktövist

A homoktövist leggyakrabban a gombás megbetegedések érintik, de a tetvek is megtámadhatják. A legtöbb kertészetben szívesen segítenek az ezt illető kérdésekben. Manapság már nagyon hatékony szerek vannak a kártevők ellen. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.07.2020
A cikk értékelése:
(88.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...