Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?

Nagyon kevesen tudnak elképzelni egy napot meleg víz nélkül. A meleg vizet manapság már természetesnek vesszük otthon és a munkahelyünkön is. Víz nélkül létezésünk is lehetetlen lenne, de meleg víz nélkül is nehéz elképzelni az éltet. A meleg zuhanyt és a forró fürdőt éppen a vízmelegítő létezése teszi lehetővé. 

Vízmelegítő a fürdőszobába 

Egy fogyasztó, amely nagyon értékes munkát végez. A vízmelegítő napjaink nélkülözhetetlen tartozéka, amely kényelmet és relaxációt biztosít. Hogyan válasszuk ki a megfelelő bojlert? Mely paraméterekre érdemes figyelni? Gáz vagy elektromos? Milyen kapacitásra és teljesítményre van szükség? Ezen kívül összegyűjtöttük Önöknek a jelenleg megvásárolható vízmelegítők legjobbjait! 

Kedvelt termékek

Elektromos vagy gázbojler?

Ez főleg a körülményektől és lehetőségektől függ. Természetesen a gázbojler esetén szükséges a gázvezetékre csatlakozni, ill. a gáz égéstremékeit is el kell vezetni! Ebből adódóan az elektromos vízmelegítő sokkal praktikusabb, viszont arra is gondolni kell, hogy amikor nincs áram, akkor nem lesz meleg víz sem! Egyébként elég egy konnektor és nem kell  mással bajlódniuk!  

Kombinált vízmelegítő

A víz melegítésekor is van lehetőség spórolásra! Léteznek kombinált vízmelegítők is, amelyek a fűtési szezon alatt a kazánra csatlakoznak. Ugyanolyan alapelven működnek, mint a radiátorokban lévő víz felmelegítése. Amennyiben a kazán nincs bekapcsolva, akkor a bojler automatikusan elkezdi melegíteni a vizet. Ez egy nagyon praktikus és gazdaságos megoldás. 

Átfolyós vagy tárolós vízmelegítő

Az átfolyós vízmelegítő reakciós alapon működik. A víz abban a pillanatban melegszik fel, amikor áthalad a melegítőn. Olyan helyekre megfelelő, ahol nem használnak túl sok vizet, főleg nem egyszerre! Ilyen esetben az átfolyós vízmelegítő nem felel meg zuhanyzáshoz vagy fürdéshez. Ezeket a vízmelegítőket inkább a konyhában szokták használni.

Átfolyós vízmelegítő

Arra is érdemes gondolni, hogy az átfolyós vízmelegítő nagyobb teljesítményen dolgozik. Ilyen esetben a fogyasztás is magasabb. Kb. 3000-3500 W. 

A tárolós vízmelegítő összegyűjti a vizet. Gazdaságos és a háztartásokban is gyakran használják. Olyan helyekre is megfelelő, ahol gyakrabban és több vizet használnak. A fogyasztása sokkal alacsonyabb, hiszen 2000 W körül van. 

Vízmelegítő

A bojler kapacitása és térfogata

A kapacitást a használat gyakoriságával és a fogyasztással kell összehangolni! Egy rossz választás felesleges energiaveszteséghez vezethet, amely bizony a költségeken is hamar meglátszik. Két ember számára általában egy 80 literes bojler elegendő. Egy átlagos négyfős családnak 120 - 130 liter meleg vízre van szüksége.

Ezek a minimális értékek. Természetesen, ha kifejezetten kevés meleg vizet használnak, akkor egy kisebb térfogatú bojler is megfelelő lesz. Egy nagyobb családnak a 150 - 200 literes vízmelegítőket ajánljuk. Ha nem biztosak a kapacitást illetően, akkor inkább számoljanak tartalékkal! 

Vízmelegítő termosztát

A termosztát beállítása a spórolás egyik legegyszerűbb módja. A legtöbb ember 60°C fölé állítja a hőmérsékletet, amivel rohamosan emelkedik a fogyasztás is! 

Termosztát a vízmelegítőn

Folyamatos magas hőmérséklet esetén a vízkő is sokkal hamarabb lerakódik a fűtőszálra. A legideálisabb az 50-60°C közötti hőmérséklet. Ez a beállítás gazdaságos, praktikus és higiénikus. 

Hova tegyük a bojlert?

Ez a kérdés általában akkor merül fel, amikor már tudjuk a vízmelegítő méretét. Olykor éppen fordítva gondolkozunk és az alapján döntünk, hogy mi fér el a kiválasztott helyen. A legjobb, ha a bojler közel van a víz használatának helyéhez. Miért? Mert minél messzebb van a vízmelegítő, annál hosszabb utat tesz meg a víz és az bizony sok hőveszteséggel jár! Már a három méteres távolság is túl sok. Ezt a problémát viszonylag jól lehet orvosolni a vezetékek alapos szigetelésével vagy egy kis kapacitású átfolyós vízmelegítő vásárlásával. 

Elektromos bojler a fürdőszobában

A legtöbb háztartásban elég szűkös a hely. A vízmelegítő sok esetben a fürdőszobában van elhelyezve, ami nem éppen esztétikus, de nagyon praktikus megoldás. A kisebb házak vagy lakások esetében a fürdőszoba nem elég nagy egy bojler számára. Ilyenkor érdemes megfontolni annak elhelyezését a konyhában vagy a spajzban. A vízmelegítőt általában több féle képpen is fel lehet szerelni. Horizontálisan, vertikálisan, a mennyezetre vagy a falra. 

Rendszeres karbantartás

Minden fogyasztónak szüksége van karbantartásra! Valamelyik több munkát igényel, de vannak egyszerű berendezések is. A vízmelegítő minden nap dolgozik. A legnagyobb problémát a vízkő okozza. Ez főként azokon a helyeken fontos, ahol az átlagosnál keményebb a víz. A vízkő lerakódása nem csak a melegítés hatékonyságát csökenti, de magára a bojlerre is negatív hatással van. 

A gyártó

Vízmelegítők gyártásával viszonylag kevés cég foglalkozik. A legjobbak közé tartozik a Hajdu vagy az Ariston. Az ár természetesen a konkrét típustól és a kapacitástól függ. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.02.2021
A cikk értékelése:
(89.4%)

További cikkek a kategóriában:

Az 5 legjobb olajsütő: segítünk a választásban! Az 5 legjobb olajsütő: segítünk a választásban!

A kirántott ételek nem a legegészségesebbek, de kevés olyan ember van, aki képes lenne ellenállni egy finom kirántott halnak, húsnak vagy hasábburgonyának. Cseréljék le a klasszikus...

A retro lemezjátszók nem a legolcsóbbak! A vélemények megmutatják melyik a legjobbA retro lemezjátszók nem a legolcsóbbak! A vélemények megmutatják melyik a legjobb

A lemezjátszó nem csak a gyűjtőknek való, de a modern berendezések között is fontos helye van! Emlékezzenek vissza a klasszikus lemezek hangzására és utazzanak vissza az időben! Mi...

A legjobb elektromos sövényvágókA legjobb elektromos sövényvágók

Amennyiben azt szeretnék, hogy sövényük egészséges és sűrű legyen, akkor megfelelően kell róla gondoskodni! A sövényvágó sokat segíthet a kívánt forma és a kitűnő állapot fenntartásában....