Hogyan válasszunk távcsövet? Legyen éjjellátó is? Olvassák el a véleményeket!

A távcső nem tartozik s legmegszokottabb turisztikai felszerelések közé. Bár az igazi kalandorok lehet, hogy cáfollnák ezt, mivel ők egy igazi túrára soha sem mennének el egy megfelelő távcső nélkül. 

Hogyan válasszunk távcsövet?

A távcső egy átlagos túrázó élményeit is nagyban gazdagíthatja. Hogyan válasszunk távcsövet? Először meg kell említeni, hogy mindenkinek saját elvárásai vannak. Ennek ellenére jó, ha tudunk tájékozódni azon nézőpontok között, melyek a távcső kiválasztásánál a leghasznosabbak.

Fontos, hogy mire fogjuk használni

Ahogy azt már említettük, a távcső kiválasztása nagyon szubjektív dolog. Elsősorban fontos meghatározni, hogy mire szeretnénk használni. 

  • A túrázók számára mindenképpen fontos, hogy a távcső kicsi, könnyen elrakható és könnyű legyen. Ebből kiindulva a túratávcső vagy a zsebtávcső az ideális számukra. 
  • Aztán itt van pl. a vadász távcső, amely nagyobb méretű, de ellenállóbb a vízzel és a köddel szemben. Különbözik az objektív mérete, a nagyítás, az objektív világossága és az ár. 
  • Külön kategórát alkotnak az éjjellátó távcsövek. Ezeket konstrukció szempontájból binokulárisra vagy monokulárisra oszthatjuk. Céljuk, hogy lehetővé tegyék az éjjeli égbolt kémlelését vagy a körülöttünk lévő környezet megfigyelését, de csak kis távolságról. 

A távcső számjelölése 

Ez egy nagyon fontos adat, amit a távcső kiválasztásánál elsőként kell figyelembe venni! Olyan jelölésről van szó, mint pl. 7x50, 10x50, 8x42 vagy 10x30.

A Praktika távcső jelölése

Sokan azt gondolják, hogy ez a szám a távcső méreteit fejezi ki. Ha általánosan nézzük, akkor erről is információt adnak ezek a adatok. Az első szám (7x...) azt jelöli, hányszoros nagyításra képes a távcső. Tehát itt a valós, optikai nagyításról van szó, amely a megfigyelt elem méretétől is függ. A második szám az objektív méretét jelöli, tehát a látómezőt, amelyet a lencséken keresztül láthatnak. Általánosan véve minél nagyobb a közelítés, annál kevésbé lesz világos a kép. 

A világosság akkor fontos, ha be van borulva vagy alkonyatkor szeretnének valamit megfigyelni. Ebben az esetben előny a nagyobb objektív, mivel éppen ez miatt világosabban láthatjuk a megfigyelt elemet, hiszen a fénye így nagyobb lencsefelületen képes bejönni. A távcső lencséjének átmérője általában a vadász távcsöveknél szokott nagyobb lenni, de a túratávcsövek között is találhatnak megfelelőt. 

Az optikai üveg típusa

Miről van szó? A gyakorlatban olyan megnevezésekkel, vagyis rövidítésekkel találkozhatunk, mint a Bk-7 vagy a Bak-4, melyek garantálják, hogy a fény és a színek megfelelően átjussanak a lencsén. Tehát azt határozzák meg, hogy az üveg milyen minőségben juttatja el a képet a szemeinkhez. Természetesen még sokáig taglalhatnánk a különféle üvegeket és hatásaikat. Egy átlagos használó számára elég, ha tudja melyek a minőségi darabok. 

Látómező

A látómező az a paraméter, amely meghatározza, hogy milyen szélességben láthatunk a távcsővel. Ezt az adatot általában 1000 méteres távolságnál határozzák meg. A kényelmes megfigyeléshez a legideálisabb, ha ez az érték legalább 100/1000 m. Minél kisebb a látómező, annál nehezebb követni a megfigyelt objektumot. 

A konstrukció típusa – Porro vagy Roof?

Ez a két konstrukció típus létezik. A klasszikus és átlagos a Porro, amely egyenes, tehát nem szélesedik. Azt, hogy melyik a jobb vagy a rosszabb, nagyon nehéz megmondani. 

Itt főleg az dönt, ki melyiket részesíti előnyben vagy melyik számára a szimpatikusabb. A Roof konstrukció lehet, hogy valakinek jobban passzol, ezért a távcsövet ki kell próbálni vásárlás előtt! A Porro konstrukció kisebb eltérésekkel képes átengednia a fényt az objektíven, ami egy kisebb előny számára, de sok modell esetében ez elhanyagolható tényező lehet. 

Éjjellátó távcső

Az éjjelátó távcső működésének alapelve az infravörös sugárzás. Ennek köszönhetően az éjjellátó képes érzékelni a testek hőmérsékletét. Ily módon a távcső képes feldolgozni a sugárzást és csökkentett látási viszonyok között is érzékelhetjük a környezetet vagy az objektumot. 

Éjjellátó távcső kis távolságra

Egyszerűen mondva az éjjellátó a csillagok és a Hold fényével dolgozik, melyet szabad szemmel már nem láthatunk. E technológia különböző generációi vannak jelen az éjjellátó távcsövekben. 

  • Monokuláris éjjellátó - nagyon elterjedt éjjellátó típus, főleg a kedvező ár miatt. Előnye a kis méret, könnyebb súly és a széleskörű kihasználhatóság is. A környezetet egy szemmel figyelhetik meg, ráadásul akár a fejre is fel lehet szerelni. 
  • Binokuláris éjjelátó - ez a piacon a legkedveltebb típus, még akkor is, ha ára elég magas (160 ezer forinttól). Az elnevezésből is tudhatjuk, hogy e eszköz segítségével két szemmel követhetjük az éjszakai világot a monokuláris éjjellátókkal ellentétben. Ezt a típust szintén lehetséges fejre rögzíteni. 
  • Digitális éjjellátó - ez a legmodernebb éjjellátó típus. CCD érzékelőkkel van ellátva, melyeknek köszönhetően éjjel vagy nappal is használhatják az eszközt, mivel a klasszikus éjjellátókkal ellentétben nagyon érzékenyek a fényre. Fontos tudni, hogy ez a berendezés elemre működik, ami néha hátrányt jelenthet. 

A távcső itányítása

Az irányíthatóság alapján felismerhetjük a minőségi modelleket. Az érzékeny, pontos beállítás rendkívül fontos, amikor élesítünk. A minőségi irányítást a regulátor folyamatossága alapján ismerhetik fel. Fontos a távcső formája is, hogy kényelmesen és stabilan tudjuk tartani. 

A távcső ellenállóképessége

A túrázók bizotsan nagyra becsülik, ha a távcső ellenáll a víznek. Hiszen soha nem tudhatják, mikor ered el az eső! Ráadásul a vízálló távcsövekhez általában ellenállóbb anyagokat használnak. 

A távcső látótere

Természetesen a jobb minőség a magasabb árat is hozza magával. Apró részlet, de mégis fontos lehet vásárlás előtt ellenőrizni, hogy a távcső rendelkezik-e optikavédővel, mivel sok esetben csak objektívvédőt adnak az eszköz mellé! 

A szemüveg sem probléma 

A szemüvegesek számára nem lehet kellemes mindig fel- és levenni a szemüveget minden alkalommal, amikor a távcsőbe szeretnének nézni. Az eye point“ kifejezés valószínűleg azoknak ismerős, akik fényképezéssel is foglalkoznak. Meg lehet határozni azt a távolságot, ahonnan kényelmesen használhatjuk a távcsövet, akár szemüveggel is. A kis zsebtávcsövektől, melyeknek kicsi az objektívjük, ne várjanak sokat! 

A nehezebb, nagyobb nem feltétlenül jobb

Végezetül azt tanácsolnánk Önöknek, hogy a választás során ne ránézésre döntsenek! Az, hogy a távcső nagyobb méretű, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb a minősége. Akár pár gramm is sokkal könnyebbé teheti a távcsővel történő manipulációt. 

Profi távcső a természetbe

Abból kifolyólag, hogy a gyártók különféle anyagokat használnak, a távcsövek különböznek súlyban, minőségben és árban. A műanyagon és gumin kívül gyakran használnak pl. durált vagy magnéziumot. 

A távcső ára

Azt, hogy mi túl drága vagy mi túl olcsó, a távcsövek esetében nehéz meghatározni. Valóban nagyon nagy a választék és sok minden a vásárló igényeitől függ, tehát nem igazán lehet azt mondani, hogy az adott ár túl magas vagy éppen ésszerű. Az ár függ a gyártótól, az anyagoktól és természetesen a paraméterektől is. 

Népszerű gyártók pl. a Praktica, Bushnell, Nikon és a Leica, akiknél átlagos turistáknak megfelelő távcsövet is találhatnak. Távcsövet vásárolhatnak 10 ezer, de 65 ezer forintért is. A Delta Optical vagy a Bresser a vadászok között népszerű. Ebben a kategóriában nagyon ritka, hogy 65 ezer forint alatt találnánk távcsövet. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.08.2019
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.