Hogyan válasszunk snowboardot? A vásárlók értékelése és a teszt segíthet!

Csábítja Önt az adrenalin és a friss hó a sípályákon, de a síelés valahogy nem Önnek való? Amennyiben egy snowboardot szeretne vásárolni magának vagy gyermekének, akkor olvassa el az alábbi cikket! 

A legjobb minőségű snowboard

Mi segítünk eligazodni a snowboardok kínálatában. 

Kedvelt snowboard típusok

A snowboardok felosztása a snowboardozás stílusa alapján

  • All mountain – Univerzális snowboard, amely a legkedveltebb a kezdők között. All round-nak is szokták nevezni, mivel több fajta felületen is használható. Jól irányítható bármilyen havon. Annak ellenére, hogy formája egyirányú (directional), néhány modell lehetővé teszi, hogy az ellenkező irányba is használható legyen. 
  • Freestyle – Ezek a snowboardok főként különféle trükkök kivitelezésére alkalmasak, mint az ugrások, fordulatok vagy akár szaltók. Éleik nem stabilak, ezért nem alkalmasak a carving stílusú snowboardozáshoz. A freestyle snowboardok puhábbak és rugalmasabbak, mint a többi deszka. Formájuk szimemtrikus, kétoldali (twin), tehát mindkét irányba snowboarozhatunk velük. 
  • Free ride – Ezek a deszkák természetes, nem ember által létrehozott terepre vannak, ahol gyakori ugrásokra és éles kanyarokra is lehet számítani, amikor a természetes akadályokat kerülgetjük. Éppen ezért a free ride snowboardok kitűnően irányíthatóak még nagy sebességnél is.
  • Alpine és race – Ezek a snowboardok pályán történő versenyre és szlalomra valóak. Keskenyek és nagyon kemények, hiszen nagy sebességet várnak el tőlük, és jól irányíthatónak kell lenniük a szlalom során! 

Snowboard nőknek, férfiaknak vagy gyerekeknek

A női snowboardok a női test sajátosságaihoz alkalmazkodnak. Általában keskenyebbek (mivel a nők súlya egyforma magasság esetén is kevesebb, mint a férfiaké) és a kötés a jobban a deszka közepére esik. A gyerek snowboardok szintén keskenyebbek és puhábbak. 

A snowboard hossza 

A legegyszerűbb szabály az, hogy a snowboardnak a talajtól kb. az áll és az orr közé kellen érnie (a csúcstól a végéig mérjék). A rövidebb deszkákat könnyebb irányítani, de pl. porhóra nem mindig megfelelőek és nem elég stabilak. 

Snowboard és síléc

A megfelelő snowboard kiválasztásánál fontos paraméter az egyén testsúlya is, mivel a deszka felülete meghatározza, hogy milyen nyomással nehezedik majd a felületre. Egy könnyebb emberrel megtörténhet, hogy nehezebben tudja majd irányítani a snowboardot. Egy rövidebb deszka pedig általában nem alkalmas egy nehezebb embernek, mert eldeformálódhat a snowboard. 

A keménység és a snowboard magja

A keménységet és a deszka rugalmasságát 1-től 10-ig terjedő számokkal jelölik, ahol a 10 a legkeményebb. A puha snowboardok inkább kezdőknek valóak, de a freestyle stílus kedvelői is előszeretettel használják - kitűnően irányíthatóak és rugalmasak, ezért különféle trükköket lehet velük végrehajtani. A keményebb snowboardok ezzel ellentétben a tapasztaltabbaknak ideálisak, mivel nagyobb sebességnél is megőrzik stabilitásukat. 

Snowboard felszerelés

Egy minőségi snowboard magja stabilitást, rugalmasságot biztosít, de keménynek és tartósnak is kell lennie. Készülhet fából (leggyakrabban nyárfából), üveglaminátból vagy kevlárból és szénszálból, melyek nagyon stabil, de drága anyagok. Az üzletek polcain gyakran találkozhatnak poliuretán hab maggal rendelkező, olcsó snowboardokkal, de ezek túlságosan puhák és csak egy vagy két szezont bírnak ki. Ezeket nem éri meg megvenni! 

A talpanyag és a szélesség

A talp meghatározza a súrlódást és így a snowboard sebességét, ill. mechanikus ellenállását. Az extrudált talpanyagot az olcsóbb modelleknél szokták használni, de az ilyen snowboardok lassabbak. A szinterezett talpanyag ellenállóbb és jobban felszívja a viaszt, de javítása drágább. A talpat is számokkal szokták jelölni - minél nagyobb ez a szám, annál több viaszt képes felszívni az anyag és annál gyorsabb lesz a snowboard. Ennek ellenére gyakrabban kell viasszal kezelni. A legdrágább modelleknél megjelennek a gafit talpanyagok, amelyek a legjobb paraméterekkel rendelkeznek. 

A legjobb snowboard gyerekeknek

A deszka szélessége általában a hosszából adódik. De amennyiben nagyobb lábfejjel rendelkeznek (11 és nagyobb méret), akkor válasszanak szélesebb deszkát - wide-ként szokták megjelölni, esetleg W betűvel (pl. 161W). Ez azért szükséges, mert egy standard méretű snowboardról lelóghatna a sarkuk, ami nem jó snowboardozáshoz. 

Forma és íveltség

A snowboardok esetében két hosszirányi formát különböztetünk meg - az egyirányút (directional) és a kétirányút (twin). Az egyirányú snowboard stabilabb és megfelelőbb nagyobb sebességhez is. A twin snowboardokkal mindkét irányba lehet haladni, amire leginkább a freestyle snowboardosoknak van szükségük a hóparkokban és az U rámpákon. 

A snowboardok különböző profilokkal rendelkezhetnek, ami befolyásolja az irányíthatóságukat és a stabilitást különféle situációk esetén. Általában a Cambert, a flat-et vagy a rocker-t szokták használni.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.10.2019
A cikk értékelése:
(92%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...