Hogyan válasszunk síkesztyűt? Reuch, Leki, Gore Tex vagy Rossignol?

A síruházat alapvető funkciója, hogy védelmet nyújtson a hideg, a szél és a hó ellen. Legyen szó akár síkabátról, nadrágról vagy kesztyűről - a ruhának melegen és szárazon kell tartania viselőjét! 

A legjobb síkesztyűk

Még mielőtt kiválasztanák a kesztyűt, válaszoljanak meg pár kérdést. Mennyire bírják a hideget? Sípályán vagy a szabadban szeretnének síelni? Milyen intenzitással szeretnének síelni? 

Egyujjas vagy ötujjas kesztyűt válasszunk? 

2 alapvető szabás közül választhatnak - ötujjas és egyujjas kesztyű. Mindekettőnek megvannak az előnyei. Az ötujjas kesztyűben könynebben tudnak manipulálni a tárgyakkal és kényelmesebben tudják tartani a síbotot. Amennyiben a legmelegeb síkesztyűre vágynak, akkor az egyujjas kesztyűt ajánljuk, mivel ez kiválóan tartja a meleget. 

Napjainkban már ezen a két típuson kívül egy harmadik is felütötte a fejét, amely a két kesztyű típus előnyeit kombinálja. Első ránézésre egyujjas kesztyű, amely egy vékony, ötujjas kesztyűt rejt magában. Adott esetben ezzel a kesztyűvel apró tárgyakkal is könnyen manipulálhatunk. Elegendő csak eltávolítani a felső, egyujjas részt.

Ha szeretik a meleget, de az egyujjas kesztyűben nem érzik magukat jól, akkor választhatnak olyan egyujjas kesztyűt, amely egy ötujjas betéttel rendelkezik. Ezek a kesztyűk megfelelő melegséget biztosítanak, de úgy érezhetik magukat bennük, mint ha ötujjas kesztyűt viselnének. 

Figyeljenek a vízhatlanságra!

A síksztyűk esetében, de lényegében a síöltözék minden darabjánál figyelni kell a vízhatlanságra és a szellőzésre. A vízhatlan síkesztyűk esetében biztosak lehetnek benne, hogy nem ér majd nedvesség a bőrükhöz, így nem dermednek meg. Még ha minőségi kesztyűt is vásárolnak, de hiányzik róla a vízhatlan réteg, akkor nagyon könnyen fázhat benne a kezük a nedvesség hatására. 

Síkesztyűk

Annak tekintetében, hogy az ember télen is izzad, főleg sportolás közben, lényeges, hogy a síkesztyű szellőzzön is! Így be lesz biztosítva a nedvesség elvezetése a bőrtől, tehát szárazon tartja a kezet. 

A vízállóságot és a szellőzést a vízlepergető réteg biztosítja be. Az ilyen réteggel rendelkező kesztyűk valamivel drágábbak, de minőségibbek! A réteg sokáig megőrzi jó tulajdonságit és nem használódik el. A szellőzés ebben az esetben elég jó szinten van!

Meleg síkesztyű

Amennyiben nem nyáron vagy tavasszal terveznek síelni, akko mindenképpen meleg, béléses kesztyűre lesz szükségük. A választás során vegyék figyelembe a felhasznált anyagokat és a gramázst is. Válogathatnak modern műszálas, de természetes gyapjú kesztyűk közül. A természetes anyagok nagyon jól felmelegszenek, antibakteriálisak és nem szívják magukba a szagokat. 

A fázosaknak a pihe bélés is megfelelő, de csak a kesztyűk esetében. A toll nem igazán szellőző anyag, így a meleget a testnél tartja. Mindemellett puha és kényelmes. Ezenk kesztyűk esetében figyelni kell arra, hogy szárazon tartsák, mert máskülönben egy idő után fázhat benne a kezük. 

Meleg síkesztyűk

A Thinsulate, Gore-Tex és Primaloft anyagoknak nagyon jó hőszigetelő képességeik vannak - jól felmelegszenek, vízállóak és gyorsan száradnak. 

Annak ellenére, hogy a legjobb kesztyűt vásárolták meg, még mindig fázik a kezük? Akkor a melegíthető síkesztyű pontosan Önöknek való! Ezek kis melegítőtestet tartalmaznak, melyek elemmel működnek és közvetlenül a kesztyűben vannak elhelyezve. A kesztyű felső részén szabályozhatják a kesztyű hőmérsékletét. A külső körülményektől és a melegítés intenzitásától függően az elem 3 - 10 órát bír ki.

Fontos részletek

A síelést és a vele járó problémákat (bepárásodott/havas síszemüveg, elveszett síbot) nagyban megkönnyíthetik a síkesztyű apró részletei. 

A kesztyű tartalmazhat merevítést a kéz ízületeinél, amely esés vagy ütközés során nagyon hasznos tud lenni. Némelyik kesztyű felületén mikroszálas rész is található, mellyel metörölhetjük a szemüveget. Azoknak a síelőknek, akik sportolás során sem szeretnének megválni telefonjuktól vagy tabletjüktől, azoknak a touchscreen kesztyűket ajánljuk, mellyek segítségével kesztyűben is nyomkodhatják a képernyőt. 

 Férfi síkesztyűk

A kesztyű egy praktikus részlete az ún. trigger system - a síkesztyű és a síbot összekapcsolása egy a hüvelyk- és a mutatóujj között elhelyezkedő összekötővel. Ennek köszönhetően egy esetleges esés során nem veszítik el síbotjukat, de erős rántásra a síkesztyű és a síbot között lévő kötés feloldódik, így megelőzhetővé válnak a nem kívánt sérülések.  

Síkesztyűk gyerekeknek és felnőtteknek

A síkesztyűk kínálata olyan nagy, hogy gyerekek és felnőttek is válogathatnak belőle. Akár gyerekeknek, akár nőknek keresnek síkesztyűt, annyi lehetőségük van (anyag, szín, minta, stb.), hogy biztosak lehetnek benne, előbb vagy utóbb megtalálják amit keresnek. 

Síkesztyűk gyerekeknek

Amennyiben olcsó síkesztyűt keresnek, nem lesznek csalódottak! Gyerekeknek már 1800 forintért, míg felnőtteknek valamivel magasabb áron, kb. 3000 forintért vásárolhatnak síkesztyűt. Amennyiben olcsó férfi síkesztyűre van szükségük, akkor a kiárusítás a legmegfelelőbb idő a vásárlásra. A tél végén vagy tavasz elején minőségi téli dolgokat vásárolhatnak viszonylag alacsony áron. 

Ismert síkesztyű és kiegézítő márkák

A kedvelt síkesztyű márkák közé tartozik pl. a Fischer, Level, Rossignol vagy a Leki. A minőségi Fischer síkesztyűk megfelelőek sífutáshoz, de klasszikus síeléshez is. Ötujjasak, vízállóak, általában a csukló körül tépőzárasak. A Level márkájú síkesztyűket öt- és egyujjas változatban is megvásárolhatjuk. 

Az egyik legminőségibb márka a világon a Völk, amely a legnagyobb minőségre törekszik a modern technológiák kihasználásával. A Völk síkesztyűk vízhatlan réteggel vannak ellátva, ill. praktikusan lehet bekapcsolni őket. Ha ilyen kesztyűt vásárolnak, biztosan nem fognak csalódni! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.10.2019
A cikk értékelése:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...