Hogyan válasszunk sífutólécet? A pikkelyes vagy a pikkely nélküli a jobb?

Azon morfondíroznak, hogyan tarthatnák magukat formában télen, de az edzés valahogy nem tűnik csábítónak? Akkor própálják ki a sífutást! Cikkünkből megtudhatják, miért érdemes elgondolkozni ezen a sporton és azt is, hogyan választhatják ki a megfelelő sífutólécet.  

A legjobb sífutólécek kötéssel

Már csak kíváncsiságból is érdemes télen kipróbálni a sífutást, de cikkünkből azt is megtudhatják, miért olyan kedvelt ez a sport! 

Kedvelt sífutólécek és szettek

A hó az alap

A sífutás egyetlen hátrány az, hogy a hótól függ! Amennyiben Holle anyó nem lát el minket elég hóval, akkor a sífutásból bizony semmi nem lesz! Gondolkozzanak pozitívan és még nagyobb örömöt lelhetnek ebben a sportban! 

Minőségi sífutóléc

Biztosan lesz elég hó, így a sífutásnak köszönhetően megtarthatják vagy javíthatják alakjukat, amelyen annyit dolgoztak a nyár folyamán. Kint sportolhatnak, ráadásul a sífutás az egész testet belevonja a mozgásba. 

Hogyan fogják használni a sífutólécet? 

Klasszikusan vagy korcsolyázva? A piacon ún. kombi léceket is találhatnak, amelyek mindkét technika esetén használhatóak. Kezdőknek is ideális, akik még nem találták meg saját stílusukat. A profik már csak olyan sífutólécet néznek, amilyen stílusút szeretnének használni. 

Sífutóléc túrára vagy korcsolyázásra

 • a korcsolyázó lécek kb. 4-6 mm-rel szélesebbek és 10-15 cm-el hosszabbak
 • a klasszikus lécek hegyesebbek, míg a korcsolyázó lécek íveltebbek és nem olyan csúcsosak
 • a klasszikus lécek pikkelyesek (recések) vagy viaszosak
 • a pikkelyes léceken recék találhatóak (öntött vagy kimart), amelyek lehetővé teszik a könnyebb elrugaszkodást és megakadályozzák a léc hátracsúszását
 • a klasszikus lécek egyik részét be kell kenni viasszal. Ez lehetővé teszi az elrugaszkodást. A viaszt a hőmérséklet és a hó struktúrája alapján kell kiválasztani.
 • rendezetlen terepre szélesebb lécre van szükség, mint egy pályára. Ezeknek a léceknek általában acél széleik vannak, ill. robosztusabb, szélesebb kötéssel rendelkeznek. 

Hogyan válasszunk jó sífutólécet? 

A megfelelő sífutóléc kiválasztásában hagyatkozzanak a szakértők tanácsaira, akikkel a szaküzletekben találkozhatnak. Mindenkinek vannak saját elképzelései, de még ha csak most kezdenek is az elképzelés nem elegendő! Így nem törénik meg az, hogy az első próbálkozás olyan kellemetlenre sikerül, hogy végleg feladják. A sífutó felszerelést nem csak egy szezonra vásárolják! Több éven keresztül szolgálni fogja Önöket, ezért legyenek figyelmesek vásárláskor! 

Sífutóléc kötéssel

Önök fogják használni! Kényelmesen és biztonságosan kell magukat érezniük bennek, hiszen csak így teljesíthetnek jól. Ne vegyék meg rögtön az első lécet, amit az eladók tanácsolnak! Nézzenek meg több típust és márkát, szerezzenek róluk információkat! Próbálják fel a sífutó ciőt és válasszák ki a legkényelmesebbet, hogy ne akaráják őket levenni már a pálya felénél. 

A túra sífutóléc választását befolyásolja: 

 • technika - klassszikus, korcsolyázó, backcountry
 • terep – pálya, rendezetlen terep
 • fejlettség – kedző vagy haladó, aki már elsajátította az elrugaszkodás technikáját és az irányítást
 • megterhelés – hobbi, versenyzés, testedzés
 • a test paraméterei – sífutóléc súly alapján
 • a hőfok

A súly fontos paraméter! A nagyobb súlyú embereknek keményebb lécre van szükségük, míg a kisebb súlyúaknak puhábbra. Amennyiben a léc nincs eléggé megterhelve, akkor nem nyomódik annyira a hóra és nem keletkezik akkor súrlódás. A hosszabb léceket könnyebb a nyomvonalban tartani, jobban csúsznak, gyorsabbak és stabilabbak, ezért a síző magassága is fontos!

Korcsolyázó lécek

A lécnek 10-15 cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint a síző. Így kihozhatják magukból a maximumot. A leghosszabb sífutóléc, amivel a piacon találkozhatnak 210 cm. Minden léc más paraméterekkel rendelkezik, ezért tanácsoljuk, hogy szakemberrel is egyeztessenek. 

A léc jelölése az ISO szabvány alapján

 • "S" – sport, verseny („C“ classic vagy „S“ skate)
 • "A" – allround („C“ classic vagy „S“ skate)
 • "L" – hobbi
 • "W" – túra

A sífutólécek felosztása

A sífutás stílusa alapján a léceket a következő kategóriákba oszthatjuk: 

 • Kombi sífutóléc - A legjobb sífutáshoz nyomvonalban vagy azoknak, akik még nem találták meg stílusukat
 • Túra sífutóléc - A kezdők közé tartoznak, akik könnyű lécet keresnek, hiszen még nem teljesen tudják irányítani azt? Válasszanak a túra sífutólécek közül és induljanak neki a nyomvonalnak. A tagoltabb tereppel is megbirkóznak, ill. minden fajta havon használhatóak. 
 • Backcountry léc - Acél szélekkel rendelkező léc, amely igényes, rendezetlen terepre ideális
 • Pikkelyes sífutóléc - A sílécek talpa pikeklyekre emlékeztet, amelyek meggátolják a csúszást. Másfelől viszont hangosabbak és porhó vagy jeges hó esetén nem élvezetes használatuk. 
 • Szóval a pikkelyes vagy a pikkely nélküli sífutóléc a jobb? A válasz a sífutás stílusában keresendő - amennyiben a léc főleg sétára van használva (nyomvonalon kívül), akkor nagyon hasznosak lehetnek a pikkelyek. Azt is hozzá kell tenni, hogy a pikkelyek minden használat során kopnak, tehát egy idő után már nem olyan hatékonyak. Amennyiben gyorsan szeretnének síelni és lesiklani, akkor a pikkelyek csak fékezni fogják Önöket!

Ez nem csak a sífutólécről szól

A sífutoléchez szükség lesz egy megfelelően kiválasztott sífutó cipőre és kötésre is. A kötést az alapján választhatják ki, hogy melyik sífutócipő passzol Önöknek leginkább. A cipőnek valóban kényelmesnek és melegnek kell lennie, hogy élvezni tudják a sífutást. 

Különálló sífutóléc vagy szett? 

A sífutólécek kiválasztásakor egy nagy dilemmához érkezünk - külön vásároljuk meg az egyes részeket vagy egy előre összeállított szettet válasszunk? A szett előnye általában a kedvező ár, hiszen már 26 ezer forintért is megvásárolható. 

Minőségi sífutóléc kötéssel

Egy szett vásárlása emellett az egész folyamatot is megkönnyíti, főleg ha valaki még csak kezdő és az első sífutólécét szeretné kiválasztani. 

Síbot

A síbot választásakor a sífutás stílusát kell figyelembe venni. A klasszikus stílushoz 30 - 35 cm-rel rövidebb botra van szükség, mint a testmagasság. A korcsolyázó stílusnál a botnak kb. orrig kell érnie. 

Válasszanak egy sífutóléc szettet és egy kötéssel ellátott lécet kapnak kedvező áron. Ne csak az árat vegyék figyelembe és kérdezzenek rá mindenre, ami a sífutóléccel kapcsolatban érdekli Önöket! Így minden lehetőségről tudomást szerezhetnek és teljes mértékben kiélvezheti a síhutást. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.11.2019
A cikk értékelése:
(87.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...